MNOGI NE ZNAJU DA JE OVO JEDAN OD NAJVAŽNIJIH FAKTORA ZA PENZIJU: Od Nove godine je došlo do promene
Penzioneri, Foto: Beta Dragan Gojić

PENZIONERI

MNOGI NE ZNAJU DA JE OVO JEDAN OD NAJVAŽNIJIH FAKTORA ZA PENZIJU: Od Nove godine je došlo do promene

Opšti bod je veoma važan faktor koji utiče na visinu penzije

Objavljeno:

Od Nove godine došlo je do nekoliko važnih promena za penzionere u Srbiji. PIO fond je blagovremeno obaveštavao korisnike o svemu.

Jedna od važnijih stavki koja je povećana jeste i opšti bod za penziju.

Za one koji ne znaju, opšti bod je veoma važan faktor koji utiče na visinu penzije.

Hajde da utvrdimo kako se zapravo računa visina penzije u Srbiji. Postoji formula koja nije baš jednostavna, ali je sve detaljno objašnjeno.

Kada se utvrdi ukupan staž i ispunjenost uslova, pristupa se obračunu visine penzije. Prvi korak u obračunu je utvrđivanje svih zarada koje je osiguranik ostvario u toku karijere. Zatim se zarada ostvarena u svakoj kalendarskoj godini upoređuje sa prosečnom zaradom u Srbiji u toj godini.

1 / 6 Foto: Beta / Dragan Gojić

Zakon je na snazi od 2003. godine, i od tada se u zaradu uračunavaju svi ostvareni prihodi za koje su plaćeni doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje. Ovo znači da se osiguranicima koji su, primera radi, uz radni odnos obavljali i samostalnu delatnost sabiraju zarade ostvarene po oba osnova.

Deljenjem iznosa ukupno ostvarene zarade sa prosečnim republičkim iznosom dobija se godišnji lični koeficijent. Ukoliko je ostvarena zarada veća od prosečne, koeficijent je viši od 1, a ukoliko je manja onda je koeficijent niži od 1. Zakonom je najviši godišnji lični koeficijent ograničen na 5. To je jedan od načina kojim se ograničava maksimalna visina penzije.

Opšti bod za penziju je 2023. godine iznosio 1.111,25 dinara, a od Nove godine je povećan na 1.345,88 dinara.

Bonus video:

01:33

SVE POTREBNE INFORMACIJE ZA PENZIONERE: Podeljeno u grupe, OVA STVAR JE PRESUDNA! Iz PIO Fonda detaljno o POVEĆANJU penzija

(Espreso / A.P)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.