DRŽAVA DAJE SUBVENCIJE SVIMA KOJI SE BAVE OVIM POSLOM: Treba samo da se prijavite i pokrenuće BIZNIS
Koze, Foto: Emilija Jovanović

STOČARSTVO

DRŽAVA DAJE SUBVENCIJE SVIMA KOJI SE BAVE OVIM POSLOM: Treba samo da se prijavite i pokrenuće BIZNIS

Ministarstvo je finansiralo i 50 odsto nabavke bikova vrhunskog kvaliteta

Objavljeno:

Prvi podaci rezultata Popisa poljoprivrede 2023. godine pokazali su da se od ukupnog broja gazdinstava čak 61,7 odsto bavi stočarstvom.

Stoga i ne čudi što su Ministarstvo poljoprivrede i država Srbija kao jedan od prioriteta postavili upravo razvoj stočarstva i unapređenje stočnog fonda. Država ove godine izdvaja rekordan budžet za stočarstvo, a pored direktnih davanja i infrastrukturnih projekata koji će srpskim stočarima drastično olakšati posao i unaprediti proizvodnju, Srbija će im pomoći i kroz donaciju visokokvalitetnog semena.

Naime, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede je, sprovodeći program mera za unapređenje stočarstva, donelo odluku da kao jedna od mera unapređenja govedarstva 2024. godine budu omogućene subvencije u vidu besplatne isporuke visokokvalitetnog semena elitnih bikova. Srpski stočari će dobiti jedinstvenu priliku za nabavku vrhunskog semena o trošku države, a od posebne važnosti za ovaj vid subvencionisanja je Stočarsko veterinarski centar Velika Plana koji je prošle godine obnovljen uz pomoć Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Vlade Srbije.

- Mnogo se radilo, mnogo toga dobrog i novog smo uneli, ali mislim da je ova obnova nečeg što je bio primer u Srbiji kako to treba da radi, i ono na šta smo se godinama ponosili, samo stihijski počeli da gasimo i to potpuno bespotrebno. Kao i sve drugo što je urađeno u 2023.godini u oblasti poljoprivrede, tako je sada i Stočarsko veterinarski centar u Velikoj Plani, koji je na žalost bio potpuno devastiran, dobio svoje novo ime, u smislu novih mogućnosti za dalji opstanak i rad. Svi dugovi su rešeni, sve smo izmirili. Isplaćene su i zaostale plate radnicima, kojih trenutno ima 24, a isplaćeni su i svi dobavljači - kazala je ministarka Jelena Tanasković.

Goveče
Govečefoto: Printscreen/Youtube/AGROmedia

Kako je navela cilj je da svaki poljoprivrednik-stočar bude siguran i da zna da država stoji iza njega.

- Sa svim povećanjima subvencija i davanjima svaki poljoprivrednik imaće apsolutnu sigurnost. Dobija kvalitetno seme, nije mu država rekaa uvezi pa da ne zna šta je uvezao, kog je seme kvaliteta, da li je dobra cena ili nije… Ovo mu je sada sigurnost pre svega i može da da efekat već do kraja ove godine koji mi i očekujemo u suštini i zato i idemo kompletno u stočarstvo, na svim nivoima - rekla je ministarka Tanasković

Ministarstvo je finansiralo i 50 odsto nabavke bikova vrhunskog kvaliteta.

- Ono zbog čega sam lično posebno srećna je da je Ministastvo poljoprivrede kroz konkurs za kvalitetna priplodna grla finansiralo 50 odsto nabavke bikova vrhunskog kvaliteta. U pitanju je 10 novih bikova simentalske rase - rekla je ministarka.

Direktor Stočarsko veterinarskog centra u Velikoj Plani Željko Radukić istakao je kako su država i resorno ministarstvo dosta uradili da se ovaj centar obnovi i podigne na noge.

- Zahvaljujem se Vladi Srbije i ministarki Tanasković za neizmernu podršku koju su nam dali kako bismo nastavili da funkcionišemo. Nadam se da će genetika koju smo doneli doprineti da u narednim godinama naši stočari mogu efektnije i profitabilnije da proizvode i budu zadovoljni rezultatima svog rada. Genetski doprinos je možda samo jedna od stvari, ali je nezaobilazna karika u tom procesu i veoma mi je drago da na ovaj način dajemo doprinos srpskom stočarstvu - rekao je Radukić.

Krava
Kravafoto: Profimedia

Nekada jedan od najboljih u Evropi, danas opet sija starim sjajem

SVC Velika Plana je centar sa bogatom tradicijom i dokazanim kvalitetom u oblasti proizvodnje i distribucije genetskog materijala priplodnih bikova i nerastova. Osnovan je daleke 1957. godine sa ciljem da se suzbiju polne zaraze, poveća reproduktivna efikasnost i unapredi genetski potencijal populacije goveda u Srbiji. Tada, na samom početku Centar je imao jednog bika, a zatim porastom kapaciteta, staja i drugh objekta, povećavao se i broj bikova, da bi današnji kapacitet za prijem životinja iznosio 110 bikova u eksploataciji i proizvodnjom semena od preko 400.000 doza.

Nakon gašenja ostalih centara, ostao je kao jedina javna ustanova ovog tipa u Srbiji. Obnovljeni centar trenutno rapolaže sa najsavremenijom tehnologijom za ispitivanje kvaliteta semena, njegovog deponovanja kao i vozilima za njegovu dostavu.

Ministarstvo je sprovodeći program mera za unapređenje stočarstva donelo odluku da kao jedna od mera unapređenja govedarstva ove godine budu i subvencije u vidu besplatne isporuke visoko kvalitetnih semena elitnih bikova svih rasa. Genetsko unapređenje je jedna od bitnih mera za opšte unapređenje produktivnosti u stočarstvu.

Produktivnost je jedna od kritičnih tačaka profitabilnosti i rentabilnosti te je stoga nemerljiv doprinos našem govedarstvu ako davanjima obezbedimo kvalitetniji vrhunski genetski materijal uz očekivanja da dobijemo veću produktivnost (veću mlečnost, mesnatost, bolju konverziju, kraći vremenski rok tova itd…)

Ovim će naši stočari dobili jedinstvenu priliku da na izbor genetike i kvaliteta njihove proizvodnje, cena ne bude opredeljujući faktor jer će vrhunska semena dobijati o trošku države.

Nikad veća ulaganja u stočarstvo

U poljoprivrednom budžetu za 2024. godinu opredeljena su rekordna sredstva za podsticaje u stočarstvu.

Primera radi, subvencija za tov junadi po grlu iznosi 22.000 dinara, za tov jagnjadi i tov jaradi po 3.000 dinara po grlu, dok je podsticaj za tov svinja 1.500 dinara po grlu.

Slično je i u sektoru mleka gde su još tokom 2023. godine povećana davanja za mlečno govedarstvo i to za 60 odsto, odnosno sa 25.000 na 40.000 dinara po grlu za kvalitetne mlečne krave.

Koze
Kozefoto: Emilija Jovanović

Pored davanja po grlu, država finansira i premiju za svaki litar mleka, koja je takođe povećana sa 15 na 19 dinara.Kako se navodi, 2012. godine ova mera je iznosila svega pet dinara po litru mleka, te je nakon ovogodišnjeg povećanja subvencija veća skoro četiri puta nego tada.

Prošle godine ukinuta je donja i gornja granica kada je reč o broju grla, ali i količini predatog mleka, pa se za svaki litar mleka isplaćuje premija.

Povećane su i subvencije za kvalitetne priplodne krmače sa 15.000 na 18.000 dinara po grlu. Poređenja radi, ova subvencija je 2012. godine iznosila 4.000 dinara, što znači da je sa najnovijim povećanjem subvencija za krmače izdvojeno 4,5 puta više sredstava nego 2012. godine.

"Povećanjem subvencija, pravovremenim i promišljenim merama pokazali smo da Republika Srbija zajedno sa Ministarstvom poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede ulaže nikad veća sredstva u stočarstvo - navode iz ministarstva.

Bonus video:

00:20

Srpska poljoprivreda porasla 5 odsto u korona godini

(Espreso/Ministarstvo poljoprivrede/Preneo D.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.