EVO KADA JE JEFTINA STRUJA U BEOGRADU, KAD U VOJVODINI, A KAD U OSTALIM DELOVIMA SRBIJE! Nije svuda isto
Struja, Foto: Nemanja Pančić, Beta, Rina

jeftina struja

EVO KADA JE JEFTINA STRUJA U BEOGRADU, KAD U VOJVODINI, A KAD U OSTALIM DELOVIMA SRBIJE! Nije svuda isto

S obzirom na to da su termini za jeftinu struju različito određeni u različitim delovima Srbije, važno je informisati se o tačnim vremenima kada je struja jeftinija u vašem kraju

Objavljeno:

U današnje vreme, kada se svako domaćinstvo suočava sa brojnim izazovima, ušteda na računima za struju postaje sve važnija stavka u kućnom budžetu. Razlika u cenama struje tokom dana i noći može biti značajna, a korišćenje jeftine struje tokom noćnih sati može doneti značajne uštede u kućnom budžetu.

Cene struje tokom dana su znatno više u odnosu na noćne sate kada se primenjuje jeftinija tarifa. Ova razlika u cenama može varirati i do tri puta, što znači da je korišćenje struje tokom noći ekonomski isplativije. Na primer, pranje veša ili sudova, kao i korišćenje bojlera tokom noći može doneti uštede koje nisu zanemarljive.

S obzirom na to da su termini za jeftinu struju različito određeni u različitim delovima Srbije, važno je informisati se o tačnim vremenima kada je struja jeftinija u vašem kraju. Na taj način možete maksimalno iskoristiti povoljnije cene i smanjiti svoj račun za struju.

Jeftina struja u Beogradu, Vojvodini i centralnoj Srbiji

Termini za jeftinu struju nisu isti u svim delovima zemlje. Srbija je podeljena u tri zone kada je reč o satnici kada se primenjuje jeftinija tarifa za struju, a to su Vojvodina, Beograd i centralna Srbija.

Stanovnici Vojvodine mogu računati na jeftiniju struju od 23 sata uveče do 7 sati ujutru i to svih sedam dana u nedelji, bez obzira da li je radni dan ili vikend.

U Beogradu, jeftinija tarifa važi od ponoći do 8 sati ujutru, dok u centralnoj Srbiji stanovnici mogu koristiti jeftiniju struju od 22 sata uveče do 6 sati ujutru.

Stanovi u starogradnji do 85.000 € u Beogradu:

1 / 6 Foto: Sasomange.rs

Kako iskoristiti jeftinu struju?

Evo nekoliko saveta kako da maksimalno iskoristite povoljnije cene struje:

Korišćenje aparata tokom noći

  • Mašine za pranje veša i sudova: Umesto da ih koristite tokom dana, uključite ove aparate tokom noći, kada je struja jeftinija. Na ovaj način, možete uštedeti i do 2.000 dinara mesečno.
  • Bojler: Podesite bojler da radi tokom noći, kako biste iskoristili jeftiniju tarifu.
  • Kuvanje: Ako pripremate jela koja zahtevaju duže vreme kuvanja, radite to tokom noći.
  • Frižider: Podesite frižider na optimalnu temperaturu od 3, umesto na 4. Na taj način ćete sačuvati hranu, a račun za struju će biti manji. Takođe, smanjite broj otvaranja frižidera, jer svaki put kada ga otvorite, temperatura u njemu se smanji za nekoliko stepeni, što dodatno troši struju.

Kako proveriti da li koristite jeftinu struju

Postoje dve vrste borojila: jednotarifna i dvotarifna. U nastavku ćemo objasniti razliku između ovih brojila, kao i kako proveriti da li se obračunava jeftina ili skupa struja.

Razlika između jednotarifnih i dvotarifnih brojila

Jednotarifna brojila: Ova brojila imaju samo jednu tarifu za struju što znači da je cena struje ista tokom celog dana. Domaćinstva koja imaju jednotarifna brojila ne mogu iskoristiti jeftiniju tarifu. Ova domaćinstva mogu uštedeti na računu za struju postavljanjem štedljivih sijalica, zamenom stolarije i unapređenjem energetske efikasnosti u svojim domovima. Država daje subvencije za ove svrhe.

Dvotarifna brojila: Ova brojila imaju dve tarife - skuplju tarifu koja važi tokom dana i jeftiniju tarifu koja važi tokom noći. Domaćinstva koja imaju dvotarifna brojila mogu iskoristiti jeftiniju tarifu i time uštedeti na računima za struju.

Brojilo
Brojilofoto: Printscreen/ Youtube/ Velux

Kako proveriti kada je struja jeftinija na dvotarifnim brojilima

Na dvotarifnim brojilima se može videti koja tarifa je trenutno na snazi. Na njima postoje dva brojčanika - jedan koji pokazuje višu tarifu i drugi koji pokazuje nižu tarifu. Strelica koja se nalazi između njih pokazuje koji brojčanik trenutno radi. Takođe, može se videti koja je trenutna potrošnja i kojom brzinom se okreće doboš brojila. Kod brojila sa brojčanim oznakama, jedinica označava skuplju tarifu, a dvojka jeftiniju tarifu.

Dodatni saveti za uštedu struje

  • Isključite uređaje koje ne koristite iz struje. To su najčešće ruteri i punjači za telefon ili laptop.
  • Kada otputujete isključite televizore, kompjutere i druge uređaje za kojima ne postoji potreba dok ste odsutni.
  • Razmislite o tome da usisavate svaki drugi dan umesto svakog dana.
  • Sklonite sve stvari pre usisavanja, kako biste smanjili vreme rada usisivača.
  • Koristite LED sijalice umesto običnih sijalica, jer one troše znatno manje električne energije.
  • Poboljšajte izolaciju zidova i kvalitet stolarije kako biste smanjili rasipanje energije.
  • Država daje subvencije za zamenu stolarije, izolacije, krovova i toplotnih uređaja, kao i za postavljanje solarnih panela.

Uredba o umanjenju računa za struju

Vlada Srbije je krajem septembra 2022. godine donela uredbu koja omogućava domaćinstvima da uštede novac kroz smanjenje potrošnje električne energije. Elektroprivreda Srbije umanjuje račune za period od oktobra 2022. do marta 2023. godine, u odnosu na isti mesec prethodne godine. U zavisnosti od procenta uštede, domaćinstva mogu ostvariti popust od 15%, 20% ili 30% na tri stavke na računu: obračunsku snagu, trošak garantovanog snabdevača i utrošenu energiju.

Cena struje

U nastavku je cenovnik struje koji se primenjuje od 01.11.2023. godine (cene su iskazane bez akcize i PDV-a).

Cenovnik brojila
Cenovnik brojilafoto: Promo

Bonus video:

00:39

JEDINO ŠTO ŽELE ZA PRAZNIKE JE DA IMAJU STRUJU! Potresna priča o porodici Ilijin iz Novog Miloševa! U toku je prikupljanje pomoći

(Espreso / Sasomange.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.