POČELA KOMEMORACIJA DEJANU TIAGU STANKOVIĆU: Odaju mu poslednji pozdrav u Jugoslovenskoj kinoteci!
Dejan Tiago Stanković, Foto: Mateja Stanisavljevic/ATAImages

tuga

POČELA KOMEMORACIJA DEJANU TIAGU STANKOVIĆU: Odaju mu poslednji pozdrav u Jugoslovenskoj kinoteci!

Na portugalski je prevodio dela Ive Andrića, Miloša Crnjanskog, Dragoslava Mihailovića, Dušana Kovačevića sa kojim je bio dobar prijatelj

Objavljeno:

Komemoracija povodom smrti književnika Dejana Tiaga Stankovića održana je danas u Jugoslovenskoj kinoteci u Uzun Mirkovoj 1.

Dejan Tiago Stanković, književnik i prevodilac, umro je u svom domu u Lisabonu 21. decembra, gde je i živeo decenijama. Pisac se, kako saznajemo, danima nije javljao na telefon, a pronašli su ga prijatelji u kuhinji za stolom. Dejana su očekivali na slavi, za koju je, po želji prijatelja, napravio baklavu. Uzrok smrti biće poznat nakon obdukcije, a sumnja se da je doživeo infarkt.

1 / 3 Foto: © ATA Images

Rođen je u Beogradu 1965. godine, a kako je sam ispisao u svojoj biografiji, u Beogradu je živeo dok nije diplomirao arhitekturu 1991. godine, a do smrti je živeo u Lisabonu.

Napisao je romane "Zamalek" i "Estoril" i knjigu pripovedaka "Odakle sam bila, više nisam". Bio je laureat nagrade "Branko Ćopić", a njegova dela bila su u užem izboru za Ninovu nagradu. Dobitnik je priznanja "Isidora Sekulić", "Dušan Vasiljev", a posebno važno mu je bilo što je bio laureat nagrade Evropske unije za književnost.

Na portugalski je prevodio dela Ive Andrića, Miloša Crnjanskog, Dragoslava Mihailovića, Dušana Kovačevića sa kojim je bio dobar prijatelj.

(Espreso / Kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.