PREMINUO STOJAN STAMENKOVIĆ: Tuga u Srbiji
Stojan Stamenković, Foto: Printscreen RTS

tuga

PREMINUO STOJAN STAMENKOVIĆ: Tuga u Srbiji

Član Saveta guvernera NBS bio je neprekidno u tri mandata od 2012. godine

Objavljeno:

U Beogradu je u 89. godini preminuo Stojan Stamenković, ugledni ekonomista i član Saveta guvernera Narodne banke Srbije.

Stojan Stamenković preminuo je rano jutros u Beogradu. Član Saveta guvernera NBS bio je neprekidno u tri mandata od 2012. godine.

U javnosti je poznat po svojim preciznim analizama ekonomskih prilika u zemlji i svetu, posebno zbog sposobnosti da komplikovana ekonomska pitanja predstavi jednostavnim jezikom.

Uglavnom se bavio makroekonomijom i bio je angažovan u kabinetu predsednika tri savezne vlade SFRJ i SRJ – Milke Planinc, Ante Markovića i Milana Panića.

sveće, Sveća
foto: Profimedia

Stojan Stamenković, član Saveta guvernera Narodne banke Srbije

Stojan Stamenković rođen je 1934. godine u Požarevcu. Diplomirao je na Prirodno-matematičkom fakultetu – Odsek za matematiku – 1964. godine. Iste godine započeo je rad u nekadašnjoj saveznoj vladi kao analitičar u Odeljenju za privredna kretanja.

U periodu od 1982. do 1986. bio je glavni ekonomista u Kabinetu premijera Savezne vlade Milke Planinc, a u periodu 1983– 1984. zamenik šefa jugoslovenske delegacije za pregovore sa MMF‐om.

Od 1987. do 1989. obavlja dužnost direktora Instituta za spoljnu trgovinu u Beogradu.

Godine 1989. vraća se u Saveznu vladu i radi na pripremi ekonomskih reformi u timu premijera Ante Markovića (program stabilizacije).

Nakon početka procesa raspada bivše SFRJ učestvuje u pregovorima o preuređivanju odnosa unutar Jugoslavije, u grupi koja je radila na trećoj glavi ovog dokumenta (glava se odnosila na ekonomska pitanja).

Po stvaranju SRJ, 1992. godine, radi u Saveznoj vladi na mestu savetnika za ekonomska kretanja i politiku. Po raspuštanju vlade Milana Panića 1993. godine isključen je iz poslova Vlade i prevremeno penzionisan.

Od 1992. sarađuje sa Institutom ekonomskih nauka u Beogradu, gde pokreće bilten „Mesečne analize i prognoze” (MAP) u kome je radio kao koordinator, urednik i koautor do kraja 2003. godine.

Od januara 2004. do kraja 2010. nalazi se na čelu novog istraživanja i mesečnog biltena „Makroekonomske analize i trendovi” (MAT) koji počinje da izlazi u Ekonomskom institutu u Beogradu.

Na poziv Narodne banke Jugoslavije učestvuje na izradi projekcija platnog bilansa Jugoslavije za 2001. Iste godine angažovan je kao član tima za pripremu i vođenje pregovora s MMF-om o stendbaj aranžmanu u januaru i martu 2001. godine.

Kao član tima Narodne banke Jugoslavije učestvuje u pregovorima s MMF-om u februaru i martu 2002. u vezi sa sklapanjem trogodišnjeg produženog aranžmana, kao i u svim pregovorima o reviziji tog aranžmana do njegovog okončanja 2006. godine.

Takođe, u svojstvu eksperta, angažovan je i u pregovorima i revizijama stendbaj aranžmana 2009–2012.

Objavio je veći broj analiza, studija, knjiga i radova. Bio je redovni član Naučnog društva ekonomista, a od 2012. i Akademije ekonomskih nauka.

Bio je dugogodišnji solista AKUD "Branko Krsmanović" sa kojim je nastupao na scenama širom sveta. Neki od tih nastupa, kao onaj u Karnegi Holu u Njujorku, ovekovečeni su na gramofonskim pločama američkih izdavačkih kuća.

14:43

POPODNEVNI DNEVNIK 15.07.2023.

(Espreso/RTS/NBS/Ekonomski institut Beograd)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.