PSE JE UBACIVAO U METALNU SPRAVU DA BI SE PARILI, MUČIO IH I HRANIO POMIJAMA: Užas u Smederevu
Smederevo, Foto: Google Earth, Aleksandra Čolić

HOROR!

PSE JE UBACIVAO U METALNU SPRAVU DA BI SE PARILI, MUČIO IH I HRANIO POMIJAMA: Užas u Smederevu

Optuženi se tereti i da psima nije obezbeđivao svežu i bakteriološki ispravnu vodu

Objavljeno: 15:07h

Osnovno javno tužilaštvo u Smederevu podnelo je optužni predlog protiv V.V. (54) iz Smedereva zbog postojanja opradane sumnje da je izvršio krivično delo ubijanje i mučenje životinja u sticaju sakrivičnim delom neovlašćeno bavljenje određenom delatnošću.

Naime, optuženi je tri godine unazad, pa sve do 08.06.2023. godine, suprotno Zakonu o dobrobiti životinja, mučio i zlostavljao pse na taj način što ih je vezivao za improvizovanu metalnu spravu sa okovratnicima pomoću koje se vršila reprodukcija na način kojim se psima nanosio bol, patnja, strah i stres, što ih je radi treniranja i pripreme za organizovanje borbi pasa vezivao na traku za trčanje, kao i da je pse hranio takozvanim „pomijama“ bez dokaza o bakteriološkoj ispravnosti niti o činjenici da li u pogledu načina pripreme i sastava zadovoljavaju potrebe koje su primerene starosti, vrsti i rasi pasa.

Takođe, optuženi se tereti i da psima nije obezbeđivao svežu i bakteriološki ispravnu vodu, da životinje nije vodio kod veterinara, kao i da nije preduzeo potrebno mere za lečenje bolesnog psa rase pitbul kod kojeg su konstatovane rane u predelu ušiju i ožiljno tkivo.

Optuženome se stavlja na teret i da se u navedenom periodu, u neregistrovanoj odgajivačnici koja se nalazila u dorištu njegove porodične kuće, neovlašćeno i za nagradu bavio delatnošću za čije je obavljanje prema važećim propisima potrebna dozvola Uprave za veterinu, na taj način što je reprodukovao, odgajao a zatim i prodavao pse rase pitbul i mikro pitbul.

U toku istrage, o čijoj ranoj fazi je Osnovno javno tužilaštvo u Smederevu već izdalo saopštenje za javnost, osumnjičenom je po nalogu javnog tužioca najpre bilo određeno zadržavanje a potom i pritvor, a u cilju prikupljanja svih relevantnih dokaza izvršen je pretres stana i drugih prostorija, kao i uviđaj i forenzički pregled lica mesta. Takođe, ispitano je i više svedoka, a po nalogu tužilaštva od strane Veterinarske inspekcije je obavljeno više inspekcijskih pregleda, sproveden je klinički pregled pasa, a formirana je i fotodokumentacija na osnovu fotografija i objava optuženog preko društvenih mreža.

Na licu mesta, u neregistrovanoj odgajivačnici je zatečeno ukupno 17 pasa, i to 15 pasa rase pitbul terijer i 2 psa rase mikropitbul.

Tužilaštvo je optužnim aktom predložilo da sud optuženog za izvršena krivična dela osudi na jednistvenu kaznu zatvora i novčanu kaznu.

Bonus video:

22:31

KAKO PREPOZNATI ZLOSTAVLJANJE NA RADNOM MESTU: Mobing - problem koji traje

(Espreso/Telegraf.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.