ADVOKAT PORODICA UBIJENE DECE U RIBNIKARU TRAŽI DOSIJEE IZ CENTRA ZA SOCIJALNI RAD: Sumnja na propuste u VASPITANJU
Mesto tragedije, Foto: Petar Aleksić

počelo suđenje za zločin u rubnikaru

ADVOKAT PORODICA UBIJENE DECE U RIBNIKARU TRAŽI DOSIJEE IZ CENTRA ZA SOCIJALNI RAD: Sumnja na propuste u VASPITANJU

Advokat Ognjen Božović, koji zastupa porodice, predložio je sudu da se na okolnost duševnih bolova, patnji i straha svi oni saslušaju

Objavljeno:

Zastupnik porodica ubijenih u OŠ "Vladislav Ribnikar" zatražio je da se sudu dostave brojna dokumenta koja ukazuju na propuste u vaspitanju trinaestogodišnjaka, dok tužena strana osporava tužbene zahteve porodica

Pripremno ročište u parničnom postupku koji je 27 članova porodica ubijenih 3. maja u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" pokrenulo zbog pretrpljenog duševnog bola, patnje i straha zbog gubitka najbližih, održano je danas pred Višim sudom u Beogradu, a saslušanje 14 članova porodica preminulih zakazano je za 28. i 29. decembar.

Predlozi

Advokat Ognjen Božović, koji zastupa porodice, predložio je sudu da se na okolnost duševnih bolova, patnji i straha svi oni saslušaju, a da pred sudom iskaze daju i dečak-ubica, koji je prvotuženi, zatim njegovi roditelji koji su takođe obuhvaćeni tužbom. Kao četvrtotužena navedena je škola u kojoj se zločin dogodio. Advokat je sudu predložio da od Ministarstva prosvete zatraži određena dokumenta od škole, među kojima su odluke o odgovornosti donete protiv pedagoga, psihologa i skretara, kao i odgovor na pitanje da li je započet disciplinski postupak protiv trinaestogodišnjaka.

Mesto tragedije
Mesto tragedijefoto: Nemanja Nikolić

- Predlažemo da se od Gradskog Centra za socijalni rad pribavi kompletan spis predmeta koji se odnosi na dečaka i roditelje, a pre svega formular za registraciju, prijave i prateće tumačenje, izvodi za sva lica, službeni pozivi koje je Centar upućivao, zapisnike sa saslušanja, nalaz i mišljenje - predložio je zastupnik porodica.

Šokantan predlog Uporedila "Ribnikar" sa kampom za decu Kao dokaz da "strljaštvo nije zakonom zabranjeno za decu" i da se "rđave navike" ne mogu videti kroz to što je otac dečaka-ubice trinaestogodišnjaka vodio u streljanu i učio ga da puca, zastupnica porodice Marina Iveri dostavila je kao dokaz novinske članke koji se odnose na kampove za decu u kojima se vršila obuka za pucanje. - Protivim se da se kao dokaz izvedu dostavljeni članci o vojnim kampovima za decu. Jesam za boravak dece u prirodi, ali lično smatram da ovi ljudi koji organizuju takve kampove treba da se pohapse, a ne da ovo što rade bude dokaz - ostao je šokiran ovim predloženim dokazom zastupnik porodica, advokat Ognjen Božović.

Takođe, predložio je i da dokaz u parničnom postupku bude izveštaj škole o svim opravdanim i neopravdanim izostancima dečaka - ubice sa nastave. - Imamo osnov da sumnjamo da su roditelji odgovorni za loše vaspitanje i rđav uzor - dodao je advokat.

Mesto tragedije
Mesto tragedijefoto: Tamara Trajković

Zastupnica dečaka-ubice i njegovih roditelja osporila je ove tužbene zahteve roditelja i tražila da se postupak prekine do okončanja krivičnog postupka protiv oca i majke, jer su roditelji ubijenih, kako je navela, u tom postupku već istakli imovinski zahtev od 100.000 evra po preminulom.

Veštačenje

- Pre svega tražimo veštačenje dečaka na okolnost sposobnosti za rasuđivanje, kako bismo znali kako dalje da se branimo - rekla je zastupnica roditelja i dečaka, advokat Marina Iveri, dok je zastupnica škole naglasila da škola ne deli "solidarno" odgovornost sa roditeljima i predložila i da se saslušaju svedoci vezano za obezbeđenje, tadašnja direktorka škole, razredna starešila, ali i spremačica, nastavnica fizičkog, u kontekstu dešavanja od kobnog jutra.

Na kraju jučerašnjeg ročišta, sudija je saopštila da je prihvatila predlog da se saslušaju članovi porodica ubijenih, kao i otac i majka dečka ubice, dok će o ostalim predlozima biti naknadno odlučeno.

Bonus video:

00:47

KAKVU PRESUDU MOŽEMO OČEKIVATI ZA MASAKR U RIBNIKARU? Stručnjaci odgonetnuli pravna pitanja: Roditelji spremaju kolektivnu tužbu!

(Espreso / Kurir / Jelena Spasić)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.