TUŽILAŠTVO POKRENULO ISTRAGU O NESREĆI U RUDNIKU TREPČA: Povređeno 12 rudara
Rudnik Trepča, Foto: Aleksandar Jovanović Cile

tragedija

TUŽILAŠTVO POKRENULO ISTRAGU O NESREĆI U RUDNIKU TREPČA: Povređeno 12 rudara

Zbog pada i pucanja plastične bačve sa 1.000 litara hlorovodonične kiseline, povređeno je 12 rudara

Objavljeno: 23:27h

Osnovno tužilaštvo u Mitrovici i policija započeli su istragu nakon što je juče u rudniku povređeno 12 rudara. Nakon incidenta, Odbor "Trepče Jug" je razrešio direktora rudnika, a u Inspektoratu Nezavisne komisije za rudnike i minerale kažu da nisu isključene mere protiv kompanije, piše Koha.

Usled pada i pucanja plastične bačve sa 1.000 litara hlorovodonične kiseline, povređeno je 12 rudara, prenosi Kosovo online.

Povodom nastalih povreda, Osnovno tužilaštvo u Mitrovici je u četvrtak u saradnji sa policijom pokrenulo istragu.

"Povodom slučaja, Inspektorat rada će dostaviti izveštaj o okolnostima ovog slučaja i u zavisnosti od nalaza će biti odlučeno", saopštilo je Osnovno tužilaštvo u Mitrovici.

Nakon ovog incidenta, v.d. direktora rudnika Bahri Karadža je smenjen, međutim, on je rekao da nije kriv za povredu rudara navodeći da je posao organizovao direktor mehanizacije. Umesto Karadže postavljen je Šikri Sadiku.

Koha je uputila pitanja Upravnom odboru "Trepče Jug" u vezi s razrešenjem Karadže, ali nije dobila odgovor.

U međuvremenu, u vezi sa povredama rudara, Inspektorat Nezavisne komisije za rudnike i minerale (KPMM) je nakon prvih uviđaja na licu mesta pokazao da je opasnost prošla jer je deo prosute materije apsorbovalo tlo i ostatak je ispario.

U odgovoru se ističe da ostaje da se sačini završni izveštaj kako bi se utvrdilo da li su primenjena pravila bezbednosti na radu za transport opasnih materija.

Dvoje od 12 povređenih i dalje se nalazi na lečenju u Regionalnoj bolnici u Mitrovici i očekuje se da će tokom nedelje biti pušteni kao i ostali.

Hemijske supstance koje su se izlile unutar rudnika bile su hlorovodonična kiselina (HCl) sa sadržajem od 30-33 odsto, dok su radnici koji su bili angažovani na njenom nošenju odmah po izlivanju na zemlju bacili vodu na nju i ublažili koncentraciju.

Na osnovu inspekcije Inspektorata KPMM, radnici zaduženi za nošenje hemijske supstance bili su opremljeni ličnom zaštitnom opremom kao što su šlemovi, čizme i radne rukavice.

"Komisija će ispitati da li su pravilno sprovedene procedure prilikom transporta hemijskih materija", navodi se u odgovoru Inspektorata.

U sredu uveče povređene rudare posetio je ministar privrede Artane Rizvanoli i izrazio im neophodnu podršku.

Bonus video:

00:30

STIŽE KOLONA POGREBNIH VOZILA U RUDNIK SOKO: U nesreći poginulo 8 rudara, najmlađi Nikola imao samo 31 godinu

(Espreso/Telegraf.rs/Preneo D.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.