FABRIKA U KOJOJ SE OTROVALO 162 RADNIKA NEĆE RADITI DO PONEDELJKA! Inspekcije detaljno pregleda "Magnu" u Aleksincu
Foto: Kurir.rs/M.S.

javljeno je

FABRIKA U KOJOJ SE OTROVALO 162 RADNIKA NEĆE RADITI DO PONEDELJKA! Inspekcije detaljno pregleda "Magnu" u Aleksincu

Po nalogu OJT Aleksinac fabrika je ispražnjena i pod nadzorom policije a danas su svoj deo provera, kako nalažu procedure, izvršile inspekcije.

Objavljeno:

Fabrika "Magna" u Aleksincu, u kojoj su za 24 sata, u dva navrata, otrovana 162 radnika usled udisanja još uvek neutvrđenih isparenja, neće sigurno raditi do ponedeljka, do kada se očekuje da bude završen uviđaj i sva potrebna merenja, prenosi "Blic".

Po nalogu OJT Aleksinac fabrika je ispražnjena i pod nadzorom policije a danas su svoj deo provera, kako nalažu procedure, izvršile inspekcije.

Kako se saznaje, izveštaji inspekcija će danas biti dostavljeni tužiocu dok će sutra referentne ustanove iz Beograda ili Novog Sada izvršiti detaljna merenja u proizvodnom pogonu u kojem je došlo do trovanja radnika.

Kako se saznaje, izveštaji inspekcija će danas biti dostavljeni tužiocu dok će sutra referentne ustanove iz Beograda ili Novog Sada izvršiti detaljna merenja u proizvodnom pogonu u kojem je došlo do trovanja radnika.

Fabrika
foto: Kurir.rs/M.S.

- Tužilaštvo nije zatvorilo fabriku već je naloženo da se obustavi rad kako bi mogao nesmetano da se obavi uviđaj i izvrše dva potrebna merenja. Dok se ne otkrije šta je uzrok trovanja radnika, fabrika neće raditi - kaže izvor "Blica".

"To je takav kašalj, imaš utisak kao da ćeš sebe da ispovraćaš"

Radnik iz fabrike "Magna" u Aleksincu opisao je za "Blic" dramatične trenutke trovanja, za sada nepoznatim isparenjima do kog je došlo u toku protekle noći.

- Pola sata posle ponoći počeo je haos. To je grebanje u grlu, ogroman kašalj, imaš utisak da ćeš sebe da ispovraćaš, a nemaš šta da povraćaš. Jedna žena je iskašljala i sukrvicu. Nekoliko radnika se i onesvestilo. Da nisam video šta se dešavalo, ne bih verovao - ispričao je naš sagovornik.

Podserimo, ovo je drugo trovanje u proteklih 24 časa koje se desilo u pomenutoj fabrici. U toku protekle noći, lekari su zbrinuli 58 radnika sa simptomima trovanja, dok su u noći između 17. i 18. januara zbog istih problema sa disajnim putevima kod lekara završila 104 radnika.

Nakon izvršenih merenja kvaliteta vazduha i konstatacije da je čist, treća smena radnika sinoć se vratila na posao u fabriku, ne sluteći šta će se dešavati.

"Rečeno nam je da je sve u redu i da možemo da se vratimo na posao"

- U 22 časa kada smo došli na posao održan je sastanak. Bio je prisutan kompletan menadžment, predsednik opštine i istražni organi. Rečeno nam je da je sve u redu i da možemo da se vratimo na posao. Nismo očekivali da nešto slično ponovo može da se desi, jer su u slučaj bile uključene najviše državne institucije, pa čak i VMA - priča za "Blic" ovaj radnik.

On kaže da je novo trovanje počelo kada su uključene klime kojima se greje proizvodni pogon površine 12.000 kvadrata.

- Nemamo podno grejanje u fabrici, već postoji sistem grejanja preko klima. Problemi sa zdravljem radnika su počeli da se manifestuju veoma brzo od kada su uključene klime. Moguće je da je sistem klimatizacije "povukao" isparenja lepka kojim su lepljene podne obloge u manjoj prostoriji u sredini hale i da su se ona raširila na taj način ponovo proizvodnim pogonom. Trebalo je da ljudima daju tri, četiri dana slobodno, a da klime rade za to vreme kako bi se izbacila sva otrovna isparenja - navodi radnik.

Za 24 sata otrovala se 162 radnika

Podsetimo, preksinoć oko 19 časova počelo je prvo trovanje radnika, kao se sumnjalo, lepkom za lepljenje podnih obloga a lekarsku pomoć zatražila su 104 radnika. Nakon provere kvaliteta vazduha koji je ocenjen kao čist, sinoć se na posao vratila treća smena zaposlenih, kada se desilo novo trovanje usled koga je pomoć lekara zatražilo 58 zaposlenih.

- Oko jedan čas iza ponoći pomoć lekara zatražila prva grupa od petnaestak radnika istog postrojenja u istoj hali zbog istih ili sličnih simptoma. Fabrika je ponovo evakuisana i zatvorena, upućeni su vatrogasci i policajci. Inspekcija rada i Uprava za vanredne situacije su na terenu, ponoviće se sveobuhvatna merenja koja će biti i dodatno proširena – rečeno je „Blicu“ u OJT Aleksinac.

Dva scenarija masovnog trovanja u Aleksincu

Podsetimo, nakon prvog trovanja u noći između 17. I 18.januara, Osnovno javno tužilaštvo u Aleksincu je započelo istragu.

Proveravala su se dva scenarija – da je do trovanja došlo usled isparenja od lepka kojim je lepljen itison u prostoriji površine 30 do 40 kvadrata, koja se nalazi u sredini hale površine 12.000 kvadrata.

Drugi scenario koji je proveravan je bila hrana iz kantine, ali je ta mogućnost da je to uzrok trovanja mnogo manja jer nisu svi radnici jeli u kantini a simptomi trovanja kod hrane se javljaju kasnije nego u slučaju disajnih puteva.

Bonus video: Stanari zamalo izbegli TROVANJE gasom, a popravke još ne počinju zbog kiše

01:52

KURIR SA LICA MESTA EKSPLOZIJE NA ZVEZDARI! Stanari zamalo izbegli TROVANJE gasom, a popravke još ne počinju zbog kiše

(Espreso/Blic/Prenela: D.S.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.