OGLASIO SE LEGIJIN ADVOKAT NAKON PISANJA BRITANSKIH MEDIJA: Prokomentarisao navode da je Ulemek ubio novinarku
Legija, Foto: EPA/SRDJAN SUKI

Britanski mediji bruje o sličnosti

OGLASIO SE LEGIJIN ADVOKAT NAKON PISANJA BRITANSKIH MEDIJA: Prokomentarisao navode da je Ulemek ubio novinarku

Neidentifikovan muškarac koji se vidi na snimku sa nadzorne kamere nakon likvidacije novinarke imao je ponašanje profesionalnog ubice

Objavljeno:

Britanski mediji bruje o sličnosti čoveka koji je 1999. godine ubio britanske novinarke Džil Dando i Milorada Ulemeka Legije, koji se našao na udaru javnosti posle 25 godina od počinjenog zločina u Londonu. Ovom prilikom za Kurir se oglasio i njegov advokat Aleksandar Kovačević.

Naime, na pitanje kako komentariše pritisak britanskih medija upućen istražiteljima koji rade na ovom ubistvu i zahteve da se ponovo otvori slučaj zbog novih šokantnih informacija gde se pominju navodi da Ulemek neodoljivo podseća na čoveka koji je snimljen kobnog dana, Kovačević je imao da kaže da ne želi da komentariše sve što je navedeno.

- Znam na šta mislite, radi se o pisanjima britanskih medija o mom klijentu, ali nemam šta dodatno da kažem, pored onoga što sam rekao i njima. Ne želimo da komentarišemo - rekao je advokat Kovačević za Kurir, nakon što je govorio za strane medije, gde je takođe istakao da je njegov klijent obavešten o pretpostavkama koje se tiču ubice novinarke Džil Dando, ali ne žele da komentarišu išta vezano za to.

Pa da podsetimo, britanski "Miror" nedavno je objavio da bi osoba o kojoj je advokat Barija Džorža koji je prvo bio osuđen za ubistvo novinarke BBC-a, pričao mogla biti Milorad Ulemek Legija, koji u Srbiji služi zatvorsku kaznu od 40 godina, a inače, kako dodaju, sumnja se da je naručilac ubistva bio Željko Ražnatović Arkan.

- Nacionalna obaveštajna služba za kriminal imala je dosije u kome se ukazuje da je likvidacija Džil Dando bila zapravo odmazda za napad na Radio-televiziju Srbije - rekao je ranije Majkl Mensfil, advokat Barija Džordža i dodao "da je ubistvo Džil Dando naručio Željko Ražnatović Arkan, a da je jedan od osumnjičenih direktnih izvršilaca srpskog porekla".

Legija
Legijafoto: PRINTSCREEN/MIRROR

Kako navode, neidentifikovan muškarac koji se vidi na snimku sa nadzorne kamere nakon likvidacije novinarke imao je ponašanje profesionalnog ubice. Ovom prilikom oglasio se Emi Polito, ekspert za poređenje lica, a prema njegovim rečima, Legija ima brojne sličnosti sa čovekom na snimku.

- "Čoveka Iks" i Legija imaju slično oblikovane usne, bradu, kosu, zulufe. Oblik i veličina noseva i ušiju su im isti. Postoji niz sličnosti između dvojice, posebno izgled usta i linije kose - izjavio je Polito, a prenose mediji.

Međutim, nakon brojnih natpisa, o ovome je za medije govorio i naš poznati forenzičar Časlav Ristić.

Ristić je istakao da njih dvojica imaju više razlika nego sličnosti.

- Fotografija osumnjičenog muškarca nije čista, ali ono što se može zaključiti jeste da Legija ima šiljastiji nos, dok traženi čovek ima prćast. Ni uši im nisu iste, Legijine su krupnije i priljubljenije uz glavu, dok su njegove klempavije. Legija ima veće rastojanje između obrva, ima jače obrve, brada mu je široka, a kod osumnjičenog muškarca je tanja. Jedinu sličnost koju je uočio jesu kosa i usta - rekao je forenzičar.

Časlav Ristić
Časlav Ristićfoto: Printscreen/Youtube/ Novo jutro

Podsećanja radi, pre ubistva Džil Dando, britanski avioni bombardovali su Srbiju tokom NATO agresije, a Džil Dando je u to vreme upućivala apele za kosovske izbeglice. Kako pišu britanski mediji, u roku od nekoliko sati nakon njenog ubistva, stigao je poziv BBC-u da je ubistvo novinarke upravo odgovor na bombardovanje Srbije.

- Ubica je Džil zatekao na kućnom pragu nešto posle 11.30 sati, kada ju je zgrabio s leđa i gurnuo na zemlju, a onda joj iz neposredne blizine pucao u glavu - podsećaju mediji kako je ubijena Dando i navode da su inspektori na mestu zločina pronašli metak od devet mm, ispaljen iz poluautomatskog pištolja.

Stručnjaci su procenili još tada da korišćena municija za ovo ubistvo nikada ranije nije viđena na prostoru Britanije, kao i to da je ova vrsta oružja i municije bila obeležje atentata koje su izvršile jugoslovenske službe u inostranstvu.

Bonus video:

03:20

LEGIJA NIJE VOLEO KONOBARE SA MINĐUŠOM Čovek koji je služio Ulemeka otkrio kakav je privatno JEDNOM JE DOŠLO DO ŽESTOKE PUCNJAVE

(Espreso/ Kurir/ Prenela M.L.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.