9. MARTA NAROD JE RUŠIO SLOBU! Snimak sa demonstracija pokazao ko je čuvao leđa Vuku, bili su ŽIVA SILA (VIDEO)
Giška i Knele na demonstracijama čuvaju Vuka, Foto: Foto: Youtube/aldrasko

legende devedesetih

9. MARTA NAROD JE RUŠIO SLOBU! Snimak sa demonstracija pokazao ko je čuvao leđa Vuku, bili su ŽIVA SILA (VIDEO)

Demonstracije protiv režima Slobodana Miloševića bile su pokušaj da Srbija stane na noge

Objavljeno: 13:04h

Pre tačno 30 godina dogodile su se demonstracije protiv režima Slobodana Miloševića u Beogradu, gde je te 1991. godine bio prvi veliki miting Srpskog pokreta obnove Vuka Draškovića, a podržali su ga i još neke opozicione stranke protiv režima Miloševića, ali i ljudi iz podzemlja na čelu sa živim silama Giškom Božićem i njegovim učenikom Aleksandrom Kneževićem Kneletom koji su kao deo Vukovog obezbeđenja zajedno sa njim stajali na spomeniku Kneza Mihaila na Trgu u centru grada, što su zabeležile i kamere u to vreme.

Giška Božović, rođen u Peći 1955. u Peći, bio je bokser i kriminalac, krupan i jak čovek koji se pridružio Vuku Draškoviću i njegovom Srpskom pokretu obnove, najvećoj opoziciji vladajuće Socijalističke partije Srbije (SPS) Slobodana Miloševića. Prateći tadašnji trend, osniva paravojnu formaciju Srpska garda koja kratko učestvuje u tek započetom ratu u Hrvatskoj. Knežević, kao Božovićev najbolji đak, postaje član Garde i navodno učestvuje i u borbama u Borovu selu kod Vukovara. Postaje i deo obezbeđenja Vuka Draškovića, a na nekim snimcima demonstracija 9. marta 1991. vidi se kako stoji odmah do Draškovića na spomeniku knezu Mihajlu na Trgu Republike.

Đorđe Božović Giška ubijen je u Gospiću krajem 1991. godine pod ne baš jasnim okolnostima.

Nakon smrti svom mentora, Knele postaje blizak sa Radojicom Nikčevićem, tadašnjim tajkunom koji je zahvaljujući dobrim političkim vezama sa SPS-om dobro plivao u rasturenoj privredi tadašnje Jugoslavije. Ima priča da, promenivši političku opciju, Knele učestvovao u razbijanju studentskih demonstracija 1992. godine i odrađivao još neke prljave poslove za režim.

Pored tih poslovno-političkih veza, mladi i temperamenti Knežević često upada u probleme sa drugim kriminalcima.

Podsetimo, povod za demonstracije bilo je traženje ostavke generalnog direktora Televizije Beograd Dušana Mitevića i ministra policije Radmila Bogdanovića, ali su se kasnije pretvorile u demonstracije protiv Slobodana Miloševića.

U masovnim demonstracijama na beogradskim ulicama dve osobe su izgubile život.

Kasno uveče je uhapšen lider SPO-a Vuk Drašković.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.