NE POSTOJI NIŠTA GORE! Jurić o Mateju, Tijani i 12 nestalih pred doček
Igor Jurić, Foto: Aleksandar Jovanović Cile

igor jurić o nestalima

NE POSTOJI NIŠTA GORE! Jurić o Mateju, Tijani i 12 nestalih pred doček

Jurić je istakao da su pred Novu godinu imali 12 prijava za nestala lica u svom registru

Objavljeno:

Trinaest dana smo tražili Tijanu. Sedam dana njena majka oka nije sklopila. Prvi put je zaspala kada je saznala šta se desilo. Ova sada neizvesnost za porodicu nestalog Mateja je užasna i ne postoji ništa gore nego da ne znaš šta se desilo sa tvojim detetom. Znam da otac nestalog Mateja sada samo čeka da ga on pozove i kaže: "Tu sam, tata, dobro sam. Bio sam kod devojke, u provodu..."

Ovako je Igor Jurić iz Fondacije "Tijana Jurić" i Centra za nestalu i zlostavljanu decu, za TV Prva komentarisao slučaj nestalog Splićanina Mateja Periša, agonije kroz koju u ovakvim slučajevima porodica prolazi, ali i sve druge slučajeve nestalih od Nove godine.

- Mi u Centru nemamo novih informacija o slučaju Mateja Periša. Policija ima još nešto novo što ne sme da iznosi u javnost zbog same istrage. Kao država smo pokazali veliku odgovornost i ponosan sam na svoju zemlju - rekao je Jurić, dodajući da su i preko Centra za nestale primili na stotine poruka podrške za Mateja i želje da se pomogne.

- Svaka informacija mora se proveriti i nijedna se ne sme staviti "ad acta". Kada je Tijana nestala, mi smo dobijali informacije da je viđena u Banjaluci, Mađarskoj, do toga da je čak viđena u Alžiru. Imali smo ozbiljan opis kako je došla, prešla granicu i došla do Alžira. Kako je vreme odmicalo, mnogo toga je provereno. Važno je da ljudi koji javljaju informacije o Mateju, to čine čiste svesti i savesti, da nisu zlonamerni - napomenuo je Jurić.

1 / 5 Foto: Kurir/Branka Travica

Roditelji, dodaje, nikada ne gube nadu, nikada ne dođe trenutak kada posumnjaju u srećan ishod potrage. Ipak, kako je ispričao, neizvesnost je najgora i puno je porodica u Srbiji koje ceo život provedu u agoniji, ne znajući šta im se zapravo dogodilo sa detetom.

- Ja sam bio potpuno siguran da je Tijana živa i da ćemo je pronaći živu. Ne postoji ništa gore od neizvesnosti. Neizvesnost je neumoljiva i ubija postepeno. Poznajem mnoge porodice koje traže decu i po 25 godina. To su biljke. Žive, a ne žele da žive - tužno je zaključio on.

Podsetio je na gospođu Nikolinu iz Koluta kod Sombora koja 25 godina traži svog sina.

- Ona je sada nama ostavila DNK, ako se ikada on pronađe da ga sahranimo pored nje - ispričao je Jurić.

On je istakao da su još od potrage za nestalom ženom na Zlatiboru, imali 12 prijava za nestala lica u svom registru. Podsetio je na neke od njih.

- Mali Aleksa je izuzetno dete. Samo je rekao majci da ide da radi u inostranstvu, često je bio na društvenim mrežama. Nemamo i dalje nikakvu informaciju o njemu. Tu je i gospođa Nada Kalap, dementna osoba. Otišla je od kuće 30. decembra i nije se vratila - podsetio je on.

Prošle godine je, kako je naveo, bilo 1.147 prijavljenih nestanaka dece, a 1.103 su pronađena.

- Za 44 dece nismo na kraju godine znali šta se dogodilo - naveo je na kraju Jurić.

(Espreso / Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.