CIK OBJAVIO PRELIMINARNE PODATKE VANREDNIH IZBORA NA KiM!
Glasanje, Foto: AP

SAOPŠTENO

CIK OBJAVIO PRELIMINARNE PODATKE VANREDNIH IZBORA NA KiM!

Prema podacima CIK-a, u Severnoj Mitrovici je glaslao 837 birača (4.62%), u Zubinom Potoku svoje glasačko pravo iskoristilo je 385 birača (5.78%), u Zvečanu je glasalo 204 lica (2.92.%), a u Leposaviću 141 osoba (1.06%)

Objavljeno: 22:55h

Na čelu četiri opštine na severu KiM, u kojima su danas održani vanredni izbori koje se bojkotovale srpske partije, naći će se kandidati albanskih partija pošto su, kako pokazuju preliminarni rezultati prištinske Centralne izborne komisije, kandidati Pokreta Samoopredeljenje pobedili u Leposaviću i na severu Kosovske Mitrovice, dok je Demokratska partija Kosova (DPK) pobedila u Zvečanu i Zubinom potoku.

Kandidat Pokreta Samoopredeljenje za gradonačelnika severnog dela Kosovske Mitrovice Erden Atić osvojio je 519 glasova ili 66,5 odsto, a slede kandidat Demokratske partije Kosova Taulant Keljmendi sa 186 osvijenih glasova ili 23,8 odsto i Betim Osmani iz Građanske inicijative "Mitrovica" sa 75 glasova ili 9,6 odsto, javlja Koha ditore, a prenosi Tanjug.

U Leposaviću je kandidat Samopredeljenja Ljuljzim Hetemi dobio 100 glasova ili 73,5 odsto, dok je Aljbuljena Behljulji-Hatemi iz Demokratske partije Kosova dobila 34 glasa ili 25 odsto. Na izbornom listiću nalazio se i kandidat Partije kosovskih Srba Aleksandar Jablanović koji je pre izbora povukao kandidaturu, ali je ipak dobio dva glasa.

U Zubinom Potoku Izmir Zećiri iz Demokratske partije Kosova dobio je 196 glasova ili 52,1 odsto, dok je kandidatu Samoopredeljenja Fljatronu Hasaniju pripalo 180 glasova ili 47,9 odsto.

U Zvečanu je kandidat Demokratske partije Kosova Iljir Peci osvojio 114 glasova ili 60 odsto, Fetah Peci iz Samoopredeljenja je dobio 73 glasa ili 37,4 odsto, a nezavisna kandidatkinja Svetlana Pantović pet glasova ili 2,6 odsto. Samo 3,47 odsto, odnosno 1.567 od 45.095 upisaih birača, iskoristilo je biračko pravo na danas održanim vanrednim izborima u Leposaviću, Zubinom Potoku, Zvečanu i na severu Kosovske Mitrovice, pokazuju podaci prištinske Centralne izborne komisije.

Glasanje, Izbori
foto: Profimedia

Prema podacima CIK-a, u Severnoj Mitrovici je glaslao 837 birača (4.62%), u Zubinom Potoku svoje glasačko pravo iskoristilo je 385 birača (5.78%), u Zvečanu je glasalo 204 lica (2.92.%), a u Leposaviću 141 osoba (1.06%).

Građani sa biračkim pravom na severu Kosovske Mitrovice, Leposaviću, Zvečanu i Zubinom Potoku birali su nove gradonačelnike, dok su u Leposaviću i Zvečanu glasali i za novi sastav skupština opština. Na izbornim listićima bili su mahom kandidati albanskih partija, iako su Srbi većinsko stanovništvo u ove četiri opštine, jer su srpske partije bojkotovale glasanje.

Bonus video:

01:16

Kurtijevi lokalni izbori na severu KiM

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.