PETKOVIĆ SE OGLASIO O PALJENJU TROBOJKE I UNIŠTAVANJU MURALA ĐOKOVIĆU: Vojska raspoređena na POSEBNIM MESTIMA
Petar Petković, Foto: SCREENSHOT PINK TV

NAJNOVIJA DEŠAVANJA

PETKOVIĆ SE OGLASIO O PALJENJU TROBOJKE I UNIŠTAVANJU MURALA ĐOKOVIĆU: Vojska raspoređena na POSEBNIM MESTIMA

On se takođe oglasio i povodom uništavanja murala Novaka Đokovića u Orahovcu, naglasivši da je to "slika i prilika Kurtijeve ekstremističke politike na KiM"

Objavljeno: 09:56h

Direktor kancelarije za Kosovo i Metohiju dr Petar Petković oglasio se povodom paljenja srpske zastave u Gračanici, a tom prilikom žestoko je osudio i uništavanje murala Novaka Đokovića u Orahovcu.

"Noćas je albanski ekstremista u Gračanici zapalio srpsku trobojku u svom suludom mrziteljskom piru, inspirisan napadom Kurtijevih terorista na severu KiM na goloruki srpski narod", naveo je Petković i dodao:

"Srbi su zastavu odmah zamenili novom, jer nikada mržnja neće biti jača", napisao je u objavi Petar Petković.

On se takođe oglasio i povodom uništavanja murala Novaka Đokovića u Orahovcu, naglasivši da je to "slika i prilika Kurtijeve ekstremističke politike na KiM".

"Tokom noći uništen je mural Novaka Đokovića u Orahovcu i ispisane poruke terorističke UČK. Ekstremisti udaraju tamo gde su Srbi najizolovaniji i najranjiviji. To je slika i prilika Kurtijeve ekstremističke politike na KiM", napisao je direktor kancelarije za KiM.

Novak Đoković, Mural, Orahovac
foto: srbiju_upoznaj/Instagram

Petković je u nastavku naglasio da premijeru privremenih prištinskih institucija Aljbinu Kurtiju Srbi ne predstavljaju politički problem, već da su mu problem samim tim što postoje.

"Oni koji inspirišu šovinizam moraju biti najhitnije obuzdani, jer Kurtiju Srbi nisu politički problem, oni su mu problem samim tim što postoje. Za Kurtija je lična uvreda sve što je srpsko, jer njegov glavni pokretač je duboka i iracionalna mržnja", zaključio je Petar Petković.

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković rekao je za RTS da Aljbin Kurti pokušava da izazove rat jer je to jedini način da izbegne svoje obaveze preuzete potpisivanjem Briselskog sporazuma, a to je formiranje Zajednice srpskih opština. Kaže i da su tokom jučerašnjih nemira povređene 52 osobe srpske nacionalnosti, kao i 41 pripadnik Kfora.

- Kada pogledate sve njegove akcije, za vikend i u petak - nasilno uvođenje lažnih gradonačelnoika u četiri opštine, svima je jasno bilo da želi sukobe, nemire na KiM, da izazove rat jer je to jedini način da izbegne formiranje ZSO - rekao je Petković.

Kosovo
foto: Kurir

Navodi da su Srbi imali garancije Kfora da neće dozvoliti ulazak "okupacionih gradonačelnika i srpske zgrade opštinskih uprava“, ali da se ispostavilo da su oni zapravo asistirali albanskim gradonačelnicima.

Ističe da je protest Srba bio miran i da do nemira ne bi došlo da Kfor nije počeo nasilno da pomera Srbe kako bi došao do dva oklopna vozila sa specijalcima kosovske policije.

- Aljbin Kurti je direktno odgovoran za sve ovo što se dešava. Tamo su bili i predstavnici srpske liste. I narod koji je mirno sedeo na platou, svaki dosadašnji protest je takav i bio, miran. Dok su oni tako mirno sedeli, pripadnici Kfora su počeli nasilno da pomeraju srbe ne bi li došli do dva oklopna borbena vozila, u kojoj su bili kosovski policajci, a koji su se nalazili između kordona Kfora i srpskog naroda, koji je mirno sedeo. Jasno je da do svega ovoga ne bi došlo da Kfor nije upotrebio silu, bacio suzavac, i tada kreće opšti haos, da narod beži od suzavca, a drugi uzvraćaju pesnicama. Narod je bio goloruk. Mandat Kfora je bio da zaštiti Srbe sa KiM, a oni su bili tamo da bi štitili okupacione gaulajtere koji nisu imali pravo i nemaju pravo da budu u srpskim zgradama opštinskih uprava. U tom opštem haosu nakon bacanja suzavca i u klečećem položaju pripadnik ROSU poicije počinje da puca iz vatrenog oružja i dva metka završavaju u telu Galjaka, koji je najteže povređen - kaže Petković.

- Do ovoga ne bi došlo da Kfor nije upotrebio silu i bacio suzavac, narod je bežao, narod je bio goloruk. Nemamo potrebe da se sukobljavamo sa NATO-om, ali mandat Kfora je da zaštiti srpski narod - istakao je Petković.

On je istakao i da je obavljen niz razgovora sa mnogim zvaničnicima i da će se nastaviti razgovor sa njima.

- Pre svega insistiramo da se puste još dvojicu preostalih naših ljudi koji su mirno protestovali ispred zgrade opštine u Zvečanu, reč je o Radošu Peroviću i Dušanu Obrenoviću, koji su odvedeni u južn u Mitrovicu i terete ih za huliganstvo - kaže Petković.

Petar Petković
Petar Petkovićfoto: Printscreen/TV Pink

Poručio je da proterivanje našeg naroda nećemo dozvoliti i da će Vojska Srbije zaštititi svoj narod.

- Kurti je neko ko želi sebe da predstavi kao malog Zelenskog, a zapravo je mali Hitler koji želi da protera srpski narod i puca na srpski narod, to mu država Srbija neće dozvoliti - zaključio je Petković.

Vojska Srbije dodatno raspoređena po posebnim mestima

- Oni su u najvišem stepenu borbene gotovosti, dodatno su raspoređeni sinoć po posebnim mestima. Državno rukovodstvo je obišlo i posebne lokacije i mesta tokom noći, oni rade svoj posao i zaštitiće srpski narod i svoju državu. Mi ne izazivamo nikakve nemire, već Aljbin Kurti, koji se sukobljava sa golorukim narodom - kaže Petković.

Bonus video:

00:36

NAŠ CILJ ZA SRBIJU I KOSOVO JE ISTI! Samanta Pauer se obraća: SAD i USAID će nastaviti da podržavaju Srbiju u reformama

(Espreso/ Kurir/ Blic/ RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.