U HAGU POTPUNA MISTERIJA: Optužnica protiv Tačija i Veseljija pod oznakom STROGO POVERLJIVO, ISPLIVALA ISTINA
Hašim Tači, Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

DA LI JE MOGUĆE?

U HAGU POTPUNA MISTERIJA: Optužnica protiv Tačija i Veseljija pod oznakom STROGO POVERLJIVO, ISPLIVALA ISTINA

Haški tribunal nije objavio odluku o optužnicama protiv Hašima Tačija i Kadrija Veseljija, što znači da one ostaju strogo poverljive do daljeg

Objavljeno:

To, prema pravilima postupka Specijalizovanih veća, poznatih i kao Sud za zločine tzv. OVK, znači da prema proceni sudije odluka o optužnici ostaje poverljiva do daljeg

Haški tribunal nije objavio odluku o optužnicama protiv Hašima Tačija i Kadrija Veseljija, što znači da one ostaju strogo poverljive do daljeg. To, prema pravilima postupka Specijalizovanih veća, poznatih i kao Sud za zločine tzv. OVK, znači da prema proceni sudije odluka o optužnici ostaje poverljiva do daljeg.

Sudija optužnicu može da potvrdi, da je vrati tužilaštvu na dopunu ili da je odbaci, ali može i da iz razloga bezbenosti odluči da se u javnosti ne objavljuje njegova odluka, odnosno da se taj momenat odloži, kao u slučaju Saljiha Mustafe, čija je optužnica objavljena dva meseca nakon potvrđivanja, tek nakon što je uhapšen i izručen Hagu.

Ukoliko i kada bude potvrđena, optužnica mora biti objavljena do prvog pojavljivanja optuženih pred sudom, propisano je Pravilnikom o radu Specijalizovanih veća.

Tači, Veselji i drugi optužnicom tereti za niz ratnih zločina na Kosovu i Metohiji, među kojima je i skoro 100 ubistava.

Podaci o radu Specijalizovanog tužilaštva kao i veća od početka njihovog rada se drže u strogoj tajnosti, pa je i infomacija da je protiv Tačija i Vaseljia podignuta optužnica objavljena dva meseca nakon toga, 24. juna.

Tužilac je odluku da se objavi nepotvrđene optužnice obrazložio Tačijevim i Veseljijevim pritiskom na rad Specijalizovnog tužilaštva i veća, kao i njihovim zalaganjem da se ukine zakon kojim su ove institucije osnovane.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.