Jeziva statistika: Na Kosovu za 15 godina uništeno 10.000 srpskih grobova!

zar oni u unesko?

Jeziva statistika: Na Kosovu za 15 godina uništeno 10.000 srpskih grobova!

Srbi sa Kosova i Metohije, više od 15 godina posle sukoba, na grobove svojih najmilijih odlaze sa ogromnim strahom od toga šta će tamo zateći
Objavljeno: 21:11h

Konačna odluka o članstvu Kosova u Unesku mogla bi biti doneta na zasedanju te organizacije od 3. do 18. novembra. Monasi, sveštena lica i Srbi na Kosovu podsećaju da se ne sme zaboraviti da Albanci satirali srpske manstire i crkve i skrnavili, lomili, spaljivali i zatrpavali smećem srpska groblja.

Srbi i danas na grobove svojih najmilijih odlaze sa ogromnim strahom od toga šta će tamo zateći. O tome da Albancima grobovi nimalo nisu sveti i da im i mrtvi Srbi smetaju, svedoči i iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić. - Skrnavljenje srpskih pravoslavnih grobalja na Kosovu i Metohiji nije samo pitanje skore posleratne prošlosti već se nastavlja. To su slike koje se mogu videti na brojnim našim grobljima i danas, zato će eventualno nagrađivanje Kosova članstvom u Unesku biti najveća ironija - kaže on.
Iako ne postoje precizni podaci, računa se da su od dolaska međunarodne vojne i civilne misije na KiM, polovinom 1999. godine do početka 2015, Albanci uništili i polomili na 280 srpskih grobalja više od 10.000 spomenika. Na celoj površini Kosova i Metohije danas nema nijednog čitavog srpskog groblja. Mnoga su u potpunosti spaljena, neka preorana, pretvorena u deponije, pašnjake i utrine, pa i njive. Od spomenika su pravljene staze i ograde oko kuća.
(Espreso.co.rs / Alo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.