Vucis: Srbija zaslužila da postane članica EU
Foto: Beta

Predsednik grčkog parlamenta

Vucis: Srbija zaslužila da postane članica EU

"Srbija je zaslužila da se priključi EU. Ne samo da ima pravo, već postoje moralne obaveze za ravnopravno i brzo uključivanje Srbije u EU", rekao je Vucis obraćajući se poslanicima Skupštine Srbije
Objavljeno:

Predsednik Skupštine Grčke Nikolaos Vucis rekao je da integracija zemalja Balkana u EU treba da bude strateški cilj i da je Srbija zaslužila da postane članica.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

"Naša zemlja je odigrala značajnu ulogu za promociju Zapadnog Balkana. Srbija je zaslužila da se priključi EU. Ne samo da ima pravo, već postoje moralne obaveze za ravnopravno i brzo uključivanje Srbije u EU", rekao je Vucis obraćajući se poslanicima Skupštine Srbije na posebnoj sednici.

Vucis je na početku govora izrazio tugu zbog ubistva ambasadora Rusije u Turskoj Andreja Karlova i žrtava u Berlinu. On je rekao da su Srbija i Grčka danas zajedno, kao što su uvek bile zajedno u borbi za slobodu i demokratiju i da će medjusobne posete zvaničnika dostići vrhunac posetom premijera Grčke Aleksisa Ciprasa Srbiji narednog meseca. "Ova dinamika poseta pruža nam mogućunost za poboljšanje odnosa. Naši zajednički napori treba da imaju za cilj da se postigne razvoj i prosperitet dve zemlje, ali i šireg područja", rekao je Vucis. On je rekao da je Grčka bila uz Srbiju i srpski narod u svim ključnim trenucima i da nije priznala Kosovo.

foto: Beta

Vucis je kazao da Grčka i Srbija imaju odličnu ekonomsku saradnju, da je Grčka jedan od najvećih investitora u Srbiji, ali i da ima mogućnosti za proširenje ekonomskih odnosa. Predsednik Skupštine Grčke rekao je da je neophodno da se u regionu spreči svaka ideja "koja ima za cilj destabilizaciju, otcepljenje i ratove". Vucis je rekao da je Grčka pritisnuta migrantskom, ali i krizom evrozone. On je dodao da je u nekim oblastima potrebna bolja i koordinisana saradnja, da su zajedničke odluke o upravljanju migrantskom krizom donete, ali da taj "zajednički pokušaj sistematski i nasilno sprečava niz zemlja centralne Evrope".

foto: Beta

Kako je dodao, ukoliko države članice ne čuvaju osnivačke vrednosti EU biće stvoren teren za razvoj ekstremnog evroskepticizma, a "Evropa ne sme da postane tvrdjava u odnosu na spoljni svet". "Svaka članica, kao što je Grčka, ali i svaka država kandidat treba da preuzme inicijative, formuliše i vodi politiku, tako da EU ostane živa, da sačuva i obogati svoje osnivačke vrednosti, spreči nejednakosti izmedju regiona i zemalja i izgradi novu arhitekturu u vezi sa fiskalnom politikom, promoviše ideje solidarnosti kako po pitanju izbeglica, tako i po pitanju ekonomskih razlika", rekao je Vucis.

(Espreso.co.rs / Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.