VUČIĆ I KURTI NA SASTANCIMA U BRISELU: Nova runda dijaloga Beograda i Prištine
Foto: screenshot Video Plus

saopšteno je

VUČIĆ I KURTI NA SASTANCIMA U BRISELU: Nova runda dijaloga Beograda i Prištine

Posle odvojenih razgovora, oko 11.30 počeo je trilateralni sastanak predstavnika Beograda i Prištine sa predstavnicima Evropske unije

Objavljeno:

Predsednik Aleksandar Vučić i premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti sastali se u Briselu u okviru nove runde dijaloga sa šefom diplomatije EU Žozepom Boreljom i specijalnim predstavnikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom.

Počeo trilateralni sastanak

Posle odvojenih razgovora, oko 11.30 počeo je trilateralni sastanak predstavnika Beograda i Prištine sa predstavnicima Evropske unije.

Na sastanku su predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti, visoki predstavnik EU za spoljne i bezbednosnu politiku Žozep Borelj, kao i specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.

Završen razgovor sa Vučićem, u toku sastanak sa Kurtijem

Borelj i Lajčak završili su sastanak sa Vučićem. U toku je drugi bilateralni razgovor sa Kurtijem, javlja dopisnik RTS-a iz Brisela.

Vučić stigao u Brisel, počela nova runda pregovora

Odvojenim sastancima predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija sa šefom dipomatije EU Žozepom Boreljom i specijalnim predstavnikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom, počela je nova runda pregovora Beograda i Prištine.

Vučića je, prvi put, na ulazu u zgradu dočekao Borelj.

Prema planu, prvo se održava sastanak sa delegacijom Beograda, a zatim sa predstavnicima prištinske delegacije.

Posle toga je planiran zajednički, trilateralni razgovor.

Jedno od glavnih pitanja – kako do legitimnih gradonačelnika

Na stolu u Briselu primena Sporazuma o putu ka normalizaciji i aneksa o implementaciji, postignutih pre oko pola godine. Razgovaraće se i o tekućim pitanjima, problemima na severu KiM, deeskalaciji, a jedno od glavnih pitanja biće kako doći do legitimnih gradonačelnika u četiri srpske opštine na Severu, da li peticijom, kako to predlaže Priština, ili ostavkama gradonačelnika, javlja dopisnik RTS-a iz Brisela.

Nova runda dijaloga Beograda i Prištine počela je oko devet časova odvojenim sastancima Žozepa Borelja i Miroslava Lajčaka sa dvojicom lidera, nakon čega će uslediti zajednički, trilateralni razgovor, saopštila je Evropska služba za spoljne poslove (EEAS).

Na sastanku će, kako je najavljeno, biti reči o primeni Sporazuma na putu normalizacije, kao i o drugim aktuelnim pitanjima.

Na poslednjem sastanku u Briselu, Aleksandar Vučić i Aljbin Kurti nisu seli za isti sto. Predsednik Srbije rekao je da je predstavio izveštaj o povredama uhapšenih Srba koji ni za šta nisu krivi.

Ključna tema razgovora za Beograd i sada će biti osiguravanje mira za Srbe na Kosmetu.

Uoči nastavka dijaloga, Vučić je rekao da je o novim napadima na Srbe na KiM već razgovarao sa Lajčakom. "Sve što mogu da kažem je da sam već razgovarao sa Miroslavom Lajčakom i ukazao na taj problem. Nastaviću to da radim", poručio je Vučić.

S druge strane, Kurti kaže da je telefonom razgovarao sa američkim izaslanikom Gabrijelom Eskobarom o, kako je naveo, potrebi da se osigura nesmetana i brza implementacija Osnovnog sporazuma i njegovog aneksa.

Eskobar je istakao da ga Kurti nije uverio da je posvećen normalizaciji, ocenivši da bi ostavke albanskih gradonačelnika na severu bile brži put do izbora.

Bonus video: Predsednik Aleksandar Vučić na radnom doručku

04:28

Predsednik Aleksandar Vučić na radnom doručku

(Espreso/RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.