PREDSEDNIK VUČIĆ O REZULTATIMA IZBORA: "U Beogradu sve zavisi od dva faktora"
Aleksandar Vučić, Foto: Tanara Trajković

IZBORI U SRBIJI 2023

PREDSEDNIK VUČIĆ O REZULTATIMA IZBORA: "U Beogradu sve zavisi od dva faktora"

U toku je obraćanje predsednika Republike

Objavljeno: 22:51h

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se prvi put građanima o rezultatima današnjih izbora.

- Poštovani građani Srbije, mi ćemo vam saopštiti, da vas ne gnjavim, više o pravcu i politici Srbije. Reći ću naravno i za Beograd preliminarne rezultate. I u Beogradu nesumnjivo najviše glasova osvojila je lista Srbija ne sme da stane - rekao je predsednik.

- Od 120 poslanika lista "Srbija ne sme da stane" imaće između 67 i 69 poslanika". Drugoplasirana lista je Srbija protiv nasilja sa 28 do 29, znači dvostruko manje i glasova i poslanika. Trećeplasirana je lista SVM sa 9 mandata, pa SPS sa 7 mandata, NADA sa 6 mandata, i neka Ruska stranka sa 1 mandatom u Vojvodini - rekao je predsednik.

On kaže da sa SVM i sa SPS-om imaju 84 od 120 poslanika u Vojvodini.

Izbori
foto: Tamara Trajković

- Što se tiče KiM lista Srbija ne sme da stane osvojila je 74,2 odsto glasova, a lista Srbija protiv nasilja tek nešto od 5 odsto glasova našeg naroda na KiM - kazao je Vučić.

Predsednik ističe da su ozbiljnost i odgovornost doprineli ovakvom rezultatu.

- Što se tiče Srbije, na uzorku od 76 odsto, dakle moguće je da se promeni za plus ili minus 1 odsto. Srbija ne sme da stane na 46,5 odsto, SPN na 23,5, negde dvostruko više imamo na nivou Srbije. SPS 6,5 odsto, NADA 4,9 odsto, Nestorović 4,7 odsto i SVM 1,9 odsto - rekao je on.

Do sada nismo pronašli nijedno biračko mesto u Srbiji na kom je lista Srbija ne sme da stane dobila manje glasova nego na prethodnim izborima.

- Dakle, na svim biračkim mestima prosečno raste 10 odsto podrška u odnosu na ono što smo imali pre godinu dana - ističe predsednik.

Vučić kaže da što se Beograda tiče, lista Srbija ne sme da stane ima 38,5 odsto glasova.

1 / 3 Foto: Tamara Trajković

- Prvi smo, pobednička lista! Drugoplasirana lista je Srbija protiv nasilja, zatim trećeplasiran je, na 6 odsto, NADA, i zatim na 5,4 odsto SPS i 5,1 Nestorović. Neće se znati ko će formirati vlast u Beogradu, iako gradonačelnik ostaje Aleksadnar Šapić. U Beogradu to ostaje na dva faktora. To je sa kim će većinu formirati Nestorović. Drugi faktor su Dveri i Zavetnici. Kod njih postoji šansa da pređu cenzus, i to može biti faktor koji će menjati stvari - rekao je on.

Čestitao je na velikom broju glasova koje je dobila opozicija.

- Čestitam vam na broju glasova. I to ne govorim ironično. Izbore ćemo imati 2027. godine, i hajde da pokušamo da vodimo zemlju napred. Želim da se zahvalim našem narodu iz celog regiona, i nacionalnim manjinama naravno. Želim da se zahvalim i Bošnjacima, imali smo apsolutnu većinu u Novom Pazaru i Mađarima - rekao je predsednik.

Na pitanje sa kojom koalicijom bi lista Srbija ne sme da stane sarađivala, kaže da ne želi o tome trenutno da razgovara.

- Mnogi su se smejali dan, tri ili pet pre izbora, kada sam rekao da ćemo imati apsolutnu većinu. Svuda sam to govorio, i na mitinzima, i na televizijama, i to se ostvarilo. A za koalicije je važno da pitate neke druge - kaže on.

Vučić dodaje da će ostati Ana, Siniša, Miloš i Darko, i da novinari mogu da pričaju o tome sa njima.

Premijerka Ana Brnabić je ranije večeras saopštila da na osnovu 50 odsto prebrojanih glasova lista Srbija ne sme da stane dobila 47,1 odsto glasova.

Bonus video:

01:40

Predrag Kurčubić o prvim rezultatima izbora

(Espreso / Kurir/ Prenela: A.P.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.