SUROVI UZVRAĆA UDARAC: Za njega su rekli da progoni novinare, a evo šta on odgovara svim medijima!  (FOTO)
Foto: Facebook / Pavel Surovi

priložio i račune...

SUROVI UZVRAĆA UDARAC: Za njega su rekli da progoni novinare, a evo šta on odgovara svim medijima! (FOTO)

- Predsednica Nacionalnog Saveta Slovaka Ana Tomanova Makanova treba da zna da slovački mediji nisu njeno lično vlasništo - rrekao je Pavel
Objavljeno: 22:37h

Nakon optužbi mesecima konstantno uznemirava urednike i novinare pojedinih medija na slovačkom jeziku, Pavel Surovi rešio je da odgovori na optužbe. Niame, on je izdao dva saopštenja u kojima je optužio Predsednica Nacionalnog Saveta Slovaka Ana Tomanova Makanov da se ponaša kao da su slovenački mediji nejni.

NAPREDNJAK SUROVI PROGONI UREDNIKE I NOVINARE: Ko je ovaj čovek?

- Predsednica Nacionalnog Saveta Slovaka Ana Tomanova Makanova treba da zna da slovački mediji nisu njeno lično vlasništo, iako je Nacionalni Savet Slovaka je osnivač slovačkog nedeljika Hlas Ljudu i NSS bira Upravni odbor koji onda bira direktora uz saglasnost NSS. - Za mene je krajnje razočaravajuće što predsednica NSS Ana Tomanova Makanova koristi NDNV za polički obračun sa mnom kao članom NSSNM! Umesto da predsednica Ana Tomanova Makanova odgovori na brojna pitanja u vezi afere kupovine zlatnog nakita izmišlja laži protiv onih koji zastupaju javni interes slovačke zajednice - rekao je Surovi i dodao:

- Niti sam pretio, niti progonio urednike i novinare u slovačkim medijima! Sve je to jedna prljava kampanja da bi se skrenula pažnja sa afere zlatni nakit u slovačkoj zajednici u kome je glavni akter predsednica NSS Ana Tomanova Makanova. - Poslao sam email predsednici Nacionalnog Saveta Slovaka Ani Tomanovoj Makanovoj da odgovori na devet mojih pitanja oko kupovine zlatnog nakita iz Odbora za obrazovanje i kulturu NSS u vrednosti od 407.000 dinara za njene političke saradnike iz APV u 2011. godini i stavio u kopiju emaila i adrese redakcije slovačkih medija. - Polazeći iz Zakona o nacionalnim Savetima nacionih manjina iz koga jasno proizilazi da rad Nacionalnih sveta nacionalnih manjina treba da bude javan, želeći time da pokažem i da dam primer da javna rasprava u slovačkoj zajednici mora da postoji i da predsednica Ana Tomanova Makanova je dužna da položi račune o tome kako se troši novac namenjen slovačkoj zajednici i da da odgovore članovima NSS i slovačkoj javnosti. Želeći time da pokažem novinarima da moj rad je javan i da nemam šta da krijem od njih.

- Ostale navode u saopštenju NDNV ne želim da komentarišem pošto su to najobičnije laži predsednice Ane Tomanove Makanove za kojima ona uvek poseže kad god se otvori neka afera protiv nje! A u narednom period u javnosti će biti prezentovani još neki aspekti njenog nenamenskog trošenja. Umesto novinara koji su Vam se žalili ja ću slobodno i javno postaviti predsednici Ani Tomanovj Makanovoj još nekoliko pitanja u vezi trošenja novca gradjana Srbije.

On je u prilogu prosleđenog saopštenja ubacio i mejl koji je poslao

pomenutoj gospođi Ani:

foto: Privatna arhiva

Poštovana gospodjo predsednice Ana Tomanova Makanova, 27. aprila 2017. godine obratio Vam se dopisom i do danas mi niste odgovorila na pitanja!

Predsednice NSSNM pozivam Vas još jednom da nadjete hrabrost i da mi odgovorite na sledeća pitanja! 1. Kakav poklon ste poklonila Igoru Furdiku i njegovoj supruzi iz NSSNM od navednenih 347.000 dinara koje ste potrošila u zlatari? 2.Kojim saradnicima iz AP Vojvodine 2011. godine ste poklonila specialne poklone iz zlatare, jer su omogućili lov na trofejnog jelena i organizovali svečanu večeru za odlazećeg ambasadora? 3. Kakve poklone ste iz zlatare podelila saradnica iz AP Vojvodine? 4. Kada je Kolegium Pokrajinske vlade u 2011. godini doneo odluku i odobrio kupovinu poklona iz zlatare preko Odbora za obrazovanje i kulturu Nacionalnog Saveta Slovaka? Zamolili bi smo Vas za fotokopju odluke kde se vidi da je Kolegium Pokrajinske Vlade to odobrio? 5. Zamolili bi smo Vas za odgovor kako ste Vi u NSSNM interno zaveli vrednost specialnih poklona I kome ste ih podelii? Zamolili bi smo Vas fotokopiju ovog dokumenta kde su evidirani specialni pokloni? 6. Molimo Vas da nam dostavite fotokopiju fakture od 60.000 dinara račun 451/11 Royal Gold pod brojem 55 u anilitičkoj karti reprezentacije NSSNM od 16. augusta 2011. godine?

7. Da li ste kupovali za vreme vašeg mandata od 2003 do 2017 još neke poklone u zlatari? U kojoj vrednosti? Zamolili bi smo Vas fotokopije računa? 8. Kažete da ste podelili specialne poklone iz zlatare pokrajinskim sekretarima iz APV u to vreme ste i Vi bili potpredsednik Vlade APV da li ste sama sebi poklonili zlatni nakit?

9. Zašto se plašite da date na uvid javnosti i članovima NSSNM da prekontrolišu sve račune od 2003 do 2013? Predsednice rad NSSNM je javan i ne bi trebali da se plašite kontrole javne kontrole a i članovi NSSNM valjda imaju pravo na uvid u račune, ugovore, fakture…

Član Nacionalnog saveta Slovaka i nosilac liste Slovaci napred Pavel Surovi izneo je u javnost račune na kojima se vidi da je predsednica Nacionalnog saveta Slovaka Ana Tomanova Makanova potrošila samo u jednom mesecu na specialne poklone - zlato 407.000 dinara u jednoj zlatari.

Pavel Surovi je otkrio školski primer nenamenskog trošenje novca u Nacionalnom savetu slovačke nacionalne manjine i pozvao je dugogodišnju predsednicu Anu Tomanovu Makanovu kojoj je ovo već 3 mandat (već 14 godina na istoj funkcii) da odmah podnese neopozivu ostavku. Takodje da omogući javnosti i ostalim članovima NSS kontrolu svih računa 14 godina unazad.

foto: Privatna arhiva

Prema njegovim rečima, postoje indicije i velike sumnje da je predsednica NSS godinama nenamenski trošila novac i skrivala to od javnosti. Na računima koje je obelodanio jasno se vidi da su 5. i 10. avgusta 2011. godine novcem Nacionalnog saveta slovačke nacionalne manjine plaćeni specialni zlatni pokloni u vrednosti od 347.000 dinara, i da je oduluku o toj nabavci donela sama predsednica Saveta Tomanova Makanova koja je podpisala i račune i naloge za prenos sredstava.

foto: Privatna arhiva

- Umesto da se novac u savetu više ulaže u kulturu i obrazovanje Slovaka, Odbori za kulturu i obrazovanje NSS u avgustu 2011. godine u roku od nekoliko dana u jednoj zlatari pazarili su dva puta. Prvi ceh je iznosio neverovatnih 347.000 dinara dok je drugi bio skromniji i iznosio je 60.000 dinara, a to zlato je poklonjeno saradnicima iz AP Vojvodine (pokrajinskim sekretarima) i javnih ustanova, kako je navela u dopisu zato što su organizovali lov na trofejnog jelena i večeru za odlazećeg ambasadora - izjavio je član NSS Pavel Surovi.

- Odgovor koji mi je uputila predsednica Tomanova Makanova otvara dodatna pitanja koliko je koštao odstrel trofejnog jelena, večera i smeštaj u lovištu? I zašto su pare bile oduzete od kulture i obrazovanja Slovaka u Savetu da bi se nagradili saradnici iz APV koji su omogućili lov na trofejnog jelena? Makanova je u to vreme kao kadar Demokratske stranke obavljala i funkciju potpredsednika vlade APV i Nacionalnog saveta Slovaka znači da je morala da zna o organizovanju lova na trojejnog jelena i ko su ti saradnici iz AP Vojvodine? - postavlja pitanja Surovi.

foto: Privatna arhiva

Ana Tomanova Makanova je odgovorila Surovom dopisom od 26. aprila 2017 uz koji je poslala i račune u visini 347.000 dinara da su potrošeni na specijalne poklone u jednoj zlatari.

Pre toga je predsednica Tomanova Makanova 20. aprila Surovom poslala odgovor da je Nacionalni savet Slovaka jednim delom učestvovao u specijalnim poklonima za saradnike AP Vojvodine i javnih ustanova, koji su obezbedili lov na trofejnog jelena odlazećem ambasadoru Slovačke Republike. Iz navedenog se vidi da je htela da izbegne odgovor o visini utrošenih sredstvava NSS.

foto: Privatna arhiva

- Interesantno je da su pojedini članovi Odbora tek nakon obelodanjivanja afere upoznati sa šokantnim podacima, gde i kako je završavao novac namenjen unapređenju obrazovanja i kulture Slovaka. Interesantna je i činjenica da je član Odbora za kulturu NSS bio Jan Makan, suprug predsednice NSS pa se postavlja pitanje da li je to dodatno uticalo na odluku da se Odbori saveta zloupotrebe - pita se Pavel Surovi.

- Ovo je jedna od afera koje prate rad predsednice Nacionalnog Saveta Slovaka Ane Tomanove Makanove i uskoro kompletiramo i drugu dokumentaciju koju ćemo u narednom periodu prezentovati široj javnosti. U Zakonu o nacionalnim savetima nacionalnih manjina jasno stoji da rad Nacionalnih saveta mora da bude javan i transparentan - navodi Surovi

foto: Privatna arhiva

- To što je trebala predsednica NSS Ana Tomanova Makanova da objavljuje javnosti ugovore na sajtu NSS, mi ćemo vrlo rado to uraditi umesto nje. Slovačka javnost u to vreme nije bila detaljno upoznata sa načinom na koji se troše budžetska sredstva u Nacionalnom savetu Slovaka. Kao primer možemo navesti da samo u 2011 godini u NSS je potrošeno na reprezentaciju 2.819.744,44 dinara a na troškove službenog puta 2.898.321 dinara - dodao je Surovi. Nakon obelodanjivanja računa o kupovini zlata oglasili su se i članovi NSS sa liste Ane Tomanove Makanove. Zdenka Valent-Belić u reakciji koju je objavio "Hlas Ljud" pozvala je predsednicu NSS Anu Tomanovu Makanovu da se izjasni o trvdnjama koje su se pojavile u javnosti, a ukoliko se to pokaže kao tačno da podnese ostavku u Nacionalnom savetu Slovaka.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.