LAŽNE VESTI NEKIH MEDIJA MOGU BITI OPASNE PO SRBIJU! Amerika stala u odbranu svog ambasadora, poslala nikad jaču poruku!
Foto: Zorana Jevtić, Marina Lopičić, Beta Milan Obradović

odbranili skota

LAŽNE VESTI NEKIH MEDIJA MOGU BITI OPASNE PO SRBIJU! Amerika stala u odbranu svog ambasadora, poslala nikad jaču poruku!

Sjedinjene američke države su svesne da su pojedini političari u regionu pribegli neodgovornoj i provokativnoj retorici, kažu njene diplomate

Objavljeno: 12:20h

Što se tiče Srbije, SAD razumeju da postoji dugogodišnja istorijska tradicija bliskih odnosa, i ne pokušavaju da stanu između Rusije i Srbije, ali smatraju da Srbija treba da bude na oprezu, kaže visoki funkcioner Stejt departmenta.

- Naša poruka Srbiji je da mora da bude budna i da shvati šta Rusija pokušava da uradi kada, na primer, želi da napravi takozvani humanitarni centar u Nišu ili ako obeshrabruje Srbiju kada je reč o uspostavljanju bližih veza sa EU ili SAD - rekao je Ji.

Američki zvaničnik kaže da nije očigledno šta Rusija smera i da ne može da kaže šta je njena strategija.

foto: Beta

- Ali, videli smo ruske pokušaje da spreči zemlje da slede njihovu sopstvenu nacionalnu strategiju bilo da je reč o integraciji u EU ili NATO ili jednostavno o tome da imaju nezavisne i diversifikovane izvore energije - rekao je Ji.

Kada je reč o dijalogu sa Prištinom, američki zvaničnik kaže da je napredak u primeni postignutih sporazuma poslednjih meseci bio sporiji, da je implementacija teža delimično i zbog kontroverznosti samih pitanja o kojima je reč, a da sa izborima na KiM dolazi period kada neće biti mnogo napretka u dijalogu.

Međutim, kada bude izabrana nova vlada u Prištini obe strane moraju naći način da učine napredak, jer je normalizacija odnosa važna i za Beograd i za Prištinu kako bi se približili EU, istakao je.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.