DOKTORI NAUKA NA ULICU, ZEMLJA STRANCIMA, A BOTOVIMA RADNA MESTA! Kako je SNS uništio svetski priznat naučni institut u Kragujevcu
Foto: EPA Koca Sulejmanovic, ilustracija espreso.co.rs, Printscreen Youtube

sramota za državu!

DOKTORI NAUKA NA ULICU, ZEMLJA STRANCIMA, A BOTOVIMA RADNA MESTA! Kako je SNS uništio svetski priznat naučni institut u Kragujevcu

Skupština donela konačnu odluku o sudbini Centra za strna žita. Doktori nauka na

Objavljeno: 11:10h

Centar za strna žita u Kragujevcu, najstarija naučno-istraživačka ustanova na Balkanu, osnovan je 1898. godine. Naučni radnici su za tih 119 godina proizveli preko stotinu licenciranih i priznatih sorti žitarica.

Ipak, iako deo istorije, Centar je prethodne godine prešao u ruke lokalne samouprave, na čiji zahtev je Vlada Srbije i odobrila prenos, a hektari najatraktivnih polja potpuno su zapostavljani i čekaju da budu pretvoreni u industrijsku zonu i ponuđeni investitorima.

Na današnoj sednici odbornici Skupštine grada trebalo je da odluče o sudbini Centra za strna žita i njenih zaposlenih. Predviđeno je da umesto 45, Centar ima samo jednog zaposlenog.

Kako Espreso saznaje, sednica je završena i odluka je usvojena - najstarija naučno-istraživačka ustanova na Balkanu se gasi!

V.D. direkotor Centra, Blagoje Kovačević u razgovoru za Espreso rekao je da je gašenje Centra u stvari gašenje tradicije duge 119 godina i da je uveren da iza svega stoji vlast.

foto: Printscreen / Youtube / TV Kragujevac

- Usvojili su odluku i to je kraj. Centar se definitivno gasi. 55 hektara najlepše zemlje će otići u nepovrat, da se proda strancima, da grade tržne cente i ko zna šta još. Na njihovu žalost sada će morati da nam isplate sve doprinose koje nisu uplaćivali prethodne četiri godine. Nismo imali ni zdravstvenu knjižicu - objašnjava Kovačević i dodaje da i nakon pokušaja da razgovara sa gradonačelnikom, ništa nije postignuto, jer nikada nije hteo da ih primi:

- Preko dvadeset dopisa sam uputio gradonačlniku gospodinu Radomiru Nikoliću, ali džaba, Nikada nije nije odgovrio ni na jedan. A ko im je taj jedan radnik koji navodno treba da ostane da radi - ne znam. Znam da to neću biti ja sigurno - objašnjava Kovačević.

On je naglasio da svi radnici misle da je ovo za centar kraj, "završena priča" i da nema nazad.

- Šta smo se bunili, bunili smo se. Pokušali smo na sve načine, bezuspešno. Jasno je da iza svega stoji vlast. Njih zanima samo zemlja. Baš ih briga i za radnike i za poljoprivredu - objašnjava Kovačević i dodaje da je vlast već osnovala novi centar kako bi zaposlila svoje kadrove.

- Novi centar je već osnovan. Čini mi se ni oni ne znaju šta radi i koja mu je svrha. Zove se Centar za ruralni razvoj i poljoprivredu, i organizuju sajmove. Šta drugo da vam kažem.. Ne rade ništa, primaju plate. U tom centru 4 radnika su stalno zaposlena, a deset ih je na određeno vreme i to su sve partijski kadrovi. Oni će sad preuzeti imovinu Centra. Onu materijalnu, ali i onu vredniju, stvorenu umom i duhom, licence za sorte strnih žita, veliki broj naučnih radova, a verujem da neće znati šta s tim - rekao je Kovačević za Espreso.

I dok kadrovi vlasti, smešteni u fotelje novog Centra, verovatno nisu ni svesni tradicije i vrednosti kojia im dospeva u ruke, naučni radnici, inžinjeri, tehničari i svi drugi zaposleni, iako nisu odgovorni za stanje u kojem se Centar nalazi, završili su na ulici.

A najstarija naučno-istraživačka ustanova na Balkanu postaće bleda senka...

(M.B.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.