PRŠTI U NEMANJINOJ! Ovo su svi sukobi ministara, pola Vlade u ratu! (FOTO)
Foto: Beta, Fonet

kako li će se završiti?

PRŠTI U NEMANJINOJ! Ovo su svi sukobi ministara, pola Vlade u ratu! (FOTO)

Poslednji sukob je između Zorane Mihajlović i Aleksandra Vulina

Objavljeno:

U Nemanjinoj ulici izgleda da ne može da bude mirno ni mesec dana. U javnost često dolaze detalji raznih sukoba, i to uglavnom između ministara.

Poslednji koji je zaokupio javnost je sukob ministarke saobraćaja i građevinarstva Zorane Mihajlović i ministra odbrane Aleksandra Vulina.

PUCA KABINET ANE BRNABIĆ, U VLADI ZAVLADAO RAT! Zorana: Odakle ti stan? Vulin: Marš iz Vlade!

NELA GRMELA NA KOLEGU MINISTRA: Nastao rat u Vladi Srbije, PREMIJERKA ŠOKIRANA, a ovo je bio povod!

NE SEĆAM SE DA SI TAKAV BIO RANIJE: Dačić i Ana zaratili na sednici Vlade! Isplivali detalji!

Posle intervjua Kriku, u kom je Mihajlović poručila da treba da se ispita sporna nekretnina ministra odbrane, za koju je tvrdio da mu je pare dala tetka iz Kanade, Vulin je podivljao pa je njegov Pokret socijalista brutalno izvređao ministarku.

foto: Kurir

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović rekla je da su nedopustiva saopštenja Pokreta socijalista u kojima se vređaju novinari. Iz Vulinove stranke su odgovorili da Mihajlovićevoj nije mesto u Vladi.

Mihajlovićeva je, kako je rekla, saglasna s predlogom predsednika Aleksandra Vučića da nadležne institucije ispitaju kako je Vulin kupio stan.

- Nedopustivo je da bilo ko vređa, kleveće, ponižava i fizički napada urednike i novinare. Mediji imaju pravo da tragaju za odgovorima koji su od interesa za javnost, da istražuju kretanje novca, načine finansiranja stranaka i političara, ali i nevladinih organizacija i udruženja građana - rekla je Zorana Mihajlović.

foto: Fonet

Povodom ovih navoda oglasila se i Vulonova stranka, i ocenjuje da se potpredsednica vlade, "kao i uvek kada misli da će dobiti naklonost medija i stranaca sa kojima slavi slave, pridruži njihovoj hajci".

- Još jednom će Zorana Mihajlović dokazati da je spremna na sve, samo da niko ništa ne pita ni o njoj, ni o njenim stanovima, upotrebi vladinih kartica, skupocenom vešu, luksuznim odmorima na Sardiniji. Jednom će napasti patrijarha, drugi put kineske investitore, a uvek se obrušiti na Ruse i kada god može na nas i našeg predsednika. Nedopustivo je da je Mihajlović bila jedini potpredsednik u Vladi Srbije, koji je glasao da prihvatimo rezoluciju po kojoj su Srbi genocidan narod, i krivi za genocid u Srebrenici - navedeno je u saopštenju PS.

Međutim, ovo nije jedini sukob ministarke građevine. Ona se sukobila sa ministrom rada i socijalne politike Zoranom Đorđevićem oko Nacrta zakona o rodnoj ravnopravnosti.

Pisanje predloga zakona o rodnoj ravnopravnosti, koji je na sebe preuzela Zorana Mihajlović, trajalo je tri godine. I kada je konačno tekst tog zakona pripremljen i usaglašen sa gotovo svim ministarstvima, lokalnim samoupravama, nezavisnim institucijama i nevladinim sektorom, primedbu je imao Zoran Đorđević, novi ministar za rad i socijalnu politiku. Đorđević odbija da na tu temu razgovara sa ministarkom Mihajlović, insistira da se postojeći tekst poništi i da novi piše on sa svojim saradnicima.

foto: Fonet

- Interes države jeste da se donose zakon o rodnoj ravnopravnosti koji će biti moderan i koji će biti sprovodiv. I takav zakon će Srbija dobiti verujem vrlo brzo. Tokom ova dva meseca osnovali smo Sektor za rodnu ravnopravnost i antidiskriminacionu politiku. Mi ćemo da sažmemo sve ono što treba iz delokruga tog sektora, da predvidimo nove zakone koji će ući u proceduru - istakao je Đorđević.

foto: Ministartsvo odbrane

Ministarka Mihajlović je nakon Đorđevićeve javne prozivke izjavila da su sve institucije u zemlji, kako državne tako i nezavisne, dale pozitivno mišljenje na nacrt tog zakona.

Međutim, ovo nije jedini sukob u Nemanjinoj. Na sednici Vlade koja je bila krajem avgusta ministarka pravde Nela Kuburović se sukobila s premijerkom Anom Brnabić i ministrom finansija Dušanom Vujovićem zbog paušalnog poreza za advokate.

foto: Fonet

Ministar Vujović je u uredbu uvrstio i advokate, ističući da zakon mora da bude isti za sve i da ne može biti izuzetaka. Međutim, ministarka pravde se usprotivila, podsećajući da je donet zakon o advokatima u kome jasno stoji da o svakoj odluci koja se odnosi na njih, mora da se pribavi i njihovo mišljenje.

foto: Fonet

- A vi, Vujoviću, nemate to mišljenje i to ne može tako - rekla je tada Kuburovićeva.

U odbranu ministra finansija stala je premijerka Brnabić, koja je rekla da kao premijerka smatra da advokati treba da budu u uredbi i ne treba da budu jači od države. Kuburović je uzvratila da to nije sporno i da advokati nisu jači od države, ali da mora da se poštuje obećano.

- Prošli put su štrajkovali nekoliko meseci, pravosuđe je bilo paralisano - podsetila je Kuburovićeva.

Tenzije postoje i između Brnabićeve i Dačića, i to još od kada se licitiralo ko će neko od njih dvoje zameniti Aleksandra Vučića na mestu predsednika Vlade. Dačić se nadao da će to biti on, jer je imao nagoveštaja da će Vučić izabrati baš njega.

foto: Zorana Jevtić

Do poslednjeg verbalnog okršaja između premijerke i njenog prvog zamenika došlo je na sednici Vlade koja se održala početkom septembra. Na početku zasedanja sve je bilo u redu, ali se onda Dačić pobunio oko toga zašto se materijali za zasedanje i imenovanje funkcionera dostavljaju ministrima pred početak sednice, a ne ranije. Dačić je time praktično ukorio Brnabićevu. Na to je reagovala ministarka Jadranka Joksimović koja mu je poručila da nema razloga da se buni jer je i on, kao i ostali, ministar i tu je nakratko nastala pauza. Međutim, do novog zaoštravanja retorike došlo je ubrzo, jer Dačić nije želeo da odustane od stava da materijali za sednicu Vlade i imenovanje funkcionera treba da se dostave pre sednice kako bi se znalo o kome i o čemu se radi.

foto: EPA

Brnabićeva mu je na to odgovorila da će sve regulisati, ali je šef diplomatije nastavio, ali nakratko, jer je usledio "hladan tuš". - Ovde sam u Vladi bila osam meseci i nisam videla da si se tako ponašao. Ne sećam se da si ovako smeo da diskutuješ u vreme Vučića - poručila mu je Brnabićeva.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.