BRNABIĆKA O SIVOJ KNJIZI: Vlada mora biti otvorena za dijalog sa privatnim sektorom!
Brnabićka o reformama koje Vlada sprovodi, Foto: BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/MO

infrastrukturni razvoj srbije

BRNABIĆKA O SIVOJ KNJIZI: Vlada mora biti otvorena za dijalog sa privatnim sektorom!

Premijerka je najavila donošenje tri strateška dokumenta koji, kako je kazala, daju pravac dalje transformacije.

Objavljeno:

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da očekuje da će ova godina biti još uspešnija u odnosu na prethodnu što se sprovođenja važnih reformi i procedura tiče i da vlada već sprovodi sedam od 10 preporuka koje su date u 12. Sivoj knjizi NALED-a.

Ona je navela da se tri oblasti očekuju velike i značajne reforme kako bi sistem bio transparentniji, efikasniji, a reč je o sektoru zdravstva, obrazovanju i sistemu socijalne zaštite.

"Fokus i prioritetne reforme su u tri oblasti na kojima trenutno radimo , najpre e-zdravstvo, imamo konkretan akcioni plan i očekujemo da će to dovesti do značajnog unapređenja našeg zdravstvenog sistsema", rekla je Brnabić.

Kada je u pitanju reforma u sistemu obrazovanja ona je najavila uvođenje digitalizacije u informacionom sistemu prosvete kako bi bolje komunicirao sa privredom.

Premijerka je najavila i reformu sistema socijalne zaštite, a u cilju da se za isti uloženi novac uradi više za građane.

Premijerka je najavila donošenje tri strateška dokumenta koji, kako je kazala, daju pravac dalje transformacije. Reč je o Stretegiji industrijskog razvoja Srbije, za koju se očekuje da će biti usvojena do kraja februara, potom i Strategije pametne specijalizacije.

Važnom je ocenila i Strategiju razvoja veštačke intelegencije, za koju su, kako je naglasila, odvojena značajna sredstva.

Istakla je i da su prepruke NALED-a važne odnosno da je za svaku vladu bitno da bude otvorena za ovakvu vrstu saradnje.

"Kad spomenete NALED, pomislite pritisak, ali pozitivan i dijalog javnog i privatnog sektora, vlade i civilnog društva, i otvorenost vlade za taj dijalog je jedna od ključnih stvari za brzi razvoj koji je Srbiji toliko potreban", istakla je Brnabić.

Ona je navela da je u prethodnoj godini implementiran najveći broj preporuka u prethodnih 12 godina i da je to pokazatelj da vlada ubrzava tempo, a ne usporava.

"Ponosni smo na sve što smo uradili a od suštinske važnosti je da ne izgubimo nijedan dan a u cilju da Srbija postane bolje društvo za život i rad", rekla je ona.

Podsetila je da je i ove godine, kao i prošle, ključ reformi u digitalizaciji javne uprave i uvođenju elektronske uprave kao najboljem načinu za pojednostavljenje procedura, efikasnost i transparentost.

Posebno sam ponosna što uspevamo da menjamo svest javne uprave - a što je ujedno i najteži posao i taj princip statusa quo koji je toliko prisutan ne samo kod nas već širom sveta, rekla je premijerka.

Kao primer je navela što je posle 120 godina, usvojen novi Zakon o arhivskoj građi i arhivskoj delatnosti.

Podsetila je da je završena i reforma sistema paušalnog oporezivanja, reformu sistema za sezonsko zapošljavanje u poljoprivredi, reformu katastra i ukidanje poreskih prijava...

Govoreći o rezultatima sprovedenih reformi istakla je da je olakšan život za oko 500.000 građana koji svake godine učestvuju u nekoj od procedura pred katastrom, potom poslovanje za oko 100.000 paušalaca koji posluju u Srbiji.

Takođe je omogućena bezbednost i sigurnost za oko 30.000 sezonaca i više od 300 poslodavaca koji ih angažuju, i manje administracije za oko 400.000 biznisa koji ne moraju da koriste pečat i oko 100.000 firmi kojima su potrebna poreska uverenja, navela je Brnabić.

Premijerka kaže da je to već iza nas, i da priredu i građane danas zanima je đta će se uraditi još da im se olakša život i poslovanje.

Brnabić je rekla da se već radi na implementaciji sedam od 10 preporuka iz Sive knjige.

Već se kaže, radi na uspostavljanju registara u sistemu eUprave, daljeg smanjenja poreskog opterećenja rada, uređivanja novih i fleksibilnih oblika zapošljavanja, proširenja reforme sezonskih poslova, uvođenja eAgrara za podsticaje u poljoprivredi, eProstora i reformi u oblasti imovine i urbanizma, do reforme zdravstva i unapređenja zaštite životne sredine.

Brnabić je zahvalila kako Naledu, tako i svim ostalim partnerima koji pružaju pomoć i podržavaju sve reforme.

Važnim je ocenila i saradnju i koordinaciju svih resora u Vladi, koja je kako je istakla, ključna za postizanje boljih rezultata i pojednostavljenje procedura za poslovanje u Srbiji.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.