Ponedeljak je istorijski dan za Srbiju! Otvara se put ka EU!
Foto: Zorana Jevtić

bitan datum

Ponedeljak je istorijski dan za Srbiju! Otvara se put ka EU!

Poglavlja 23 i 24 koja se u ponedeljak 18. jula otvaraju u Briselu predstavljaju "kamene temeljce" u pregovorima o članstvu Evropske unije sa Srbijom, stavili su do znanja izvori Saveta ministara EU koji očekuju dolazak srpskog premijera Aleksandra Vučića i ministara Ivice Dačića i Jadranke Joksimović.
Objavljeno:

Zvaničnici EU su novinarima rekli da će ova poglavlja, koja se tiču pravosuđa i temeljnih prava, kao i pravde, sloboda i bezbednosti biti otvorena na međuvladinoj konferenciji EU-Srbija, a delegaciju Unije će predvoditi Miroslav Lajčak, šef diplomatije Slovačke, predsedavajućeg EU.

Za korak ispred svih: Lansirana Espreso aplikacija! Overite je odmah!

Takođe će učestvovati evropski komesar za proširenje Johanes Han.

foto: Reuters

Poglavljima 23 i 24, koja se tiču vladavine prava, nezavisnosti pravosuđa i bitke protiv korupcije i organizovanog kriminala, EU već od pregovora o članstvu s Crnom Gorom daje potpunu prednost i njihovo okončanje i primenu postavlja kao uslov za dovršetak svih ostalih poglavlja.

Zato su praktično sve članice Unije, a jedino se protivila Hrvatska, tražile da se ta poglavlja u pregovorima sa Beogradom otvore već u junu. Vlada u Zagrebu je, međutim, to blokirala i tek na zasedanju šefova diplomatija EU krajem juna je ipak usaglašena pregovaračka pozicija svih 28 članica Unije za otvaranje pregovora o ovim ključnim poglavljima sa Srbijom.

(Espreso.co.rs/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.