Procureo Slobov tajni plan: Razmišljao da ubije Karađžića i Mladića?!
Foto: Profimedia

srpska izdaja

Procureo Slobov tajni plan: Razmišljao da ubije Karađžića i Mladića?!

- Jedna od opcija koju je imao na raspolaganju za uklanjanje liderstva Srba u BiH bila je organizovanje atentata na njih dvojicu.
Objavljeno: 16:11h

Slobodan Milošević, nekadašnji predsednik Srbije, pred kraj rata u BiH razmišljao je da organizuje atentat na Radovana Karadžića i Ratka Mladića, ali to nije uradio da bi izbegao da njih dvojica postanu mučenici, navedeno je u nedavno deklasifikovanim dokumentima američkog Stejt departmenta.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Naime, u dokumentu od 1. decembra 1995. godine, Tobi Gati, u to vreme pomoćnica američkog državnog sekretara za obaveštajni rad, pisala je vršiocu dužnosti državnog sekretara da Milošević nije imao interes da suzbija "srpske pobunjenike" u BiH jer se video kao predvodnik srpstva, te da je jedna od opcija koju ima na raspolaganju za uklanjanje liderstva Srba u BiH organizovanje atentata na njih dvojicu.

foto: Profimedia

Gatijeva je pisala da je ipak mnogo verovatnija opcija da će Milošević skloniti Karadžića u neku vilu na jadranskoj obali gde će ga držati u šaci pod pretnjom izručenja Hagu ako odbije da se povuče iz politike.

"Kod Mladića direktniji pristup je mnogo verovatniji: kao oficir Vojske Jugoslavije s bosanskim korenima Mladić bi verovatno poslušao naredbu da se vrati u Beograd, posebno ako mu se omogući pravna zaštita. Kada obojica budu pod njegovom kontrolom, imaće mogućnost da ih izruči Hagu", piše Gatijeva.

Hag priznao: Slobodan Milošević nije kriv! (FOTO)

foto: AP, Fonet

Puno veći problem za Miloševića od uklanjanja Mladića i Karadžića, prema njenoj analizi, jeste ko bi mogao da ih zameni, ističući da Milošević tamo nema ljude koji su mu lojalni, a koje bi mogao instalirati kao predsednika RS i na druge ključne pozicije.

Najveća tajna Slobe Miloševića: Ovo je otkrila tek Mira Marković! (FOTO)

"Očiglednog Karadžićevog naslednika koji bi mogao povesti Srbe da prihvate Dejtonski sporazum nema. Najprominentniji kandidat je potpredsednik RS (Nikola) Koljević, kojeg umereni stavovi i karijera stručnjaka za Šekspira čine atraktivnim za Zapad. Ali, alkoholizam i emotivna rastrojenost čine ga osrednjim kandidatom, i to u najboljem slučaju", ističe ona.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.