USPELI SMO! Bačka Palanka bogatija za 6.520 sadnica
Zasadi drvo, Foto: Petar Aleksić

zasadi drvo

USPELI SMO! Bačka Palanka bogatija za 6.520 sadnica

Razlog za to je povod koji nas je sve okupio - sadnja, i tako eto nas čak iz Beograda da pripomognemo meštanima

Objavljeno:

Od smetlišta do zelene oaze: Na mestu doskorašnje divlje deponije u ovoj vojvođanskoj varošici nići će nova šuma, raj za pčele, ptice i druge životinje i fabrika kiseonika za meštane

Neverovatno je kako u devet ujutru radnog dana ume da bude živo na ulazu u bačku varošicu - Bačku Palanku, tačno negde kod Čelareva. Zapitali bi se neki otkud mestašcetu od oko 5.500 duša ovoliko ornih za sadnju nove šume, i to u petak ujutru, kad kiša samo što nije.

Razlog za to je povod koji nas je sve okupio - sadnja, i tako eto nas čak iz Beograda da pripomognemo meštanima. Zato raspoloženi stižemo na zborno mesto po dogovoru, tim „Zasadi drvo“ Adrija medija grupe i naši partneri na projektu, zaposleni u dm drogerie marktu. A tamo - sve već spremno! Pogledom lagano obuhvatamo svih 2,3 hektara. Slika koju vidimo više je nego upečatljiva.

Zasadi drvo
foto: Petar Aleksić

Vredni radnici iz JP“Vojvodinašuma“, svaki na svom položaju od ranog jutra. Koliko su marljivi, svedoči 6.500 iskopanih rupa koje spremno čekaju, svaka svoju sadnicu. Na raspolaganju su nam dud, bagrem i sibirski brest.

Prva sanirana deponija

Pitamo prvog čoveka ovog preduzeća Rolanda Kokaija zašto je izbor pao baš na ove tri vrste. Dobijamo veoma logično objašnjenje.

- Posadićemo 6.520 sadnica koje odgovaraju ovom staništu. Bagrem je tu zbog pčela, dud će biti hrana za ptice, a sibirski brest jer je otporan na sušu - pojašnjava direktor Kokai i obećava da će JP „Vojvodinašume“ uvek izaći u susret sličnim inicijativama i ubuduće.

Znači, svi će biti na dobitku, zaključujemo. Zanimalo nas je i da li će se sadnice primiti, a direktor Kokai otkriva da su radnici baš iz tog razloga u rupe stavljali humus.

- Male tajne velikih majstora - reče neko.

Na trenutak pogled podižemo prema nebu: neverovatno - oblaci su se razgrnuli i sada ceo zasad obasjava sunce. Ravnica - a nigde vetra, vreme kao poručeno!

Ne možemo ni da zamislimo da je ovde nekada bilo ogromno smetlište, komentarišemo između sebe.

I to ne tako davno, ispravlja nas predsednik Skupštine opštine Bačka Palanka Milan Čavić.

Zasadi drvo
foto: Petar Aleksić

- Pre samo šest meseci ovde je bila deponija i ništa nije lepše nego da zasadimo šumu. Ljudi su tu odlagali otpad tokom četiri decenije. Sada prirodi vraćamo ono što smo joj uzeli. Ovo je prva sanirana divlja deponija u našoj opštini i time pokazujemo kako ćemo se ponašati i ubuduće - kaže naš sagovornik.

Sve se preokrenulo kada je opština Bačka Palanka izdvojila velika sredstva da se ta deponija raščisti.

Zasadi drvo
foto: Petar Aleksić

Posao, kako kaže, nimalo nije bio lak:

- Tri meseca je bilo potrebno da se ona sanira i rekultiviše. Bilo je preko 20.000 kubnih metara smeća, koje je odneto na drugu lokaciju - priča naš sagovornik.

Sadili i osnovci

Njega pažljivo slušaju stariji osnovci Osnovne škole „Zdravko Čelar“ i˝z Čelareva. Kažu da i oni jedva čekaju da ovo mesto, na kojem su doskoro meštani Bačke Palanke odlagali smeće iz svojih domaćinstava, za koju godinu postane zelena oaza, mesto za odmor, šetnju i opuštanje. Obećavaju da će zasad obilaziti i starati se o njemu.

Jedan učenik sedmog razreda kaže da do sada nije imao priliku da sadi, ali da je osećaj fenomenalan.

- Potrebno je da sadimo drveće, pre svega, zbog vazduha. Drvo uopšte nije teško posaditi - trenutak posla, a mnogo znači - zaključuje ovaj osnovac.

Zalog za budućnost

Direktorka škole Snežana Oklobdžija sve to nadgleda. Deluje da je zadovoljna radom svojih učenika:

Zasadi drvo
foto: Petar Aleksić

- Ova ekološka akcija je od velikog značaja. Mi se zaista trudimo i u školi da razvijamo ekološku svest kod naših učenika, koji su se odazvali i za ovu sadnju.

Pogled koji se sada pruža ispred nas ispunjava nas ponosom. Više od pola posla je gotovo, a još nije ni podne. Sadnja ide brzo i lako.

- Tako je to kad nam sve ide naruku - lepo vreme, a mi puni elana - čuh u prolazu kako komentariše jedan od tridesetak volontera.

Zasadi drvo
foto: Petar Aleksić

Ambasador projekta „Zasadi drvo“ Cveće Miljković stigao je na lokaciju među prvima. Nismo iznenađeni. Ovaj čovek ne propušta nijednu sadnju širom Srbije. Kaže, trudi se da svojim primerom podstakne decu da od malih nogu shvate koji je značaj sadnje.

- Važno je da decu učimo da sade, jer znam, ako zasade svoje drvo, da će ga gajiti i čuvati. Gde god nađeš zgodno mesto, ti drvo posadi, a drvo je blagodarno, pa će da nagradi - to bih ja poručio njima - smatra Cveće.

Zasadi drvo
foto: Petar Aleksić

Na sadnji pogled privlače mladi u zelenim duksevima. Na svakom piše „Plant my tree“. Raspitujemo se i saznajemo od jednom od njih, Andrije Jakšića, da je reč o fondaciji koja je pre 25 godina osnovana u Nemačkoj.

- Sadimo na globalnom nivou, u Nemačkoj, Austriji, Francuskoj, a poslednjih godina i u Srbiji. Želimo da umanjimo loš uticaj i zagađenje koje proizvodi industrija. Takođe i da ostavimo nešto iza nas generacijama koje dolaze i da imamo svest da su na neki način svojim postupanjem doprineli oporavku prirode i uradili nešto za budućnost. Imamo i naš sadni materijal, evo baš smo nedavno posadili 50.000 sadnica u Kraljevu - kaže ovaj mladi entuzijasta.

Osnivač udruženja „Čepom do osmeha“ Boriša Petković takođe je ovde sa svojim timom. Borišina vojska broji čak 2.000 volontera. Malo li je!

Danas ih je ovde nekoliko i gledati njih kako rade pravo je uživanje. Došli su da sade, da pomognu da ovde jednog dana nikne lepa šuma. Osim volje i elana, sa sobom su poneli i tri kante za odvajanje otpada, tako da i na ovom mestu možemo pravilno da sortiramo otpad.

Vreme leti, i kraj sadnje samo što nije. Meštani koji su ceo dan proveli sa nama sadeći zahvalni su na zajedničkom trudu. U jedno smo svi sigurni - ujedinjeni možemo sve, pa i da od rugla napravimo novu zelenu oazu.

JOŠ MALO DO CILJA

Bližimo se broju od pola miliona zasađenih sadnica!

Zasadi drvo
foto: Petar Aleksić

Isidora Branković iz AMG ističe da je ponosna jer smo nadomak 500.000 zasađenih sadnica.

- Zamolila bih sve ljude koji bi želeli da dolaze na sadnje da na sajtu zasadidrvo.rs prate lokacije na kojima se sadi. Tu možete da se prijavite kao volonteri i da dođete i uradite nešto lepo za sebe i prirodu - rekla je Isidora.

Tanja Kostić iz kompanije dm Srbija kaže da je veoma ponosna na sadnju na posebnoj lokaciji u Bačkoj Palanci u okviru četvrte sezone „Zasadi drvo“.

- Nama u kompaniji dm je veliko zadovoljstvo što smo realizovali sadnju drveća u Bačkoj Palanci, zahvaljujući kojoj smo otišli korak dalje u okviru projekta „Zasadi drvo“. Na prostoru od oko dva hektara nekada je bila divlja deponija, a za nekoliko godina ovde će biti zelena oaza. Drago nam je što smo probudili zajedništvo u ljudima i što su naše akcije sadnje nadaleko poznate, kao i što se veliki broj volontera, naših koleginica i kolega prijavljuje za njih – rekla je Tanja Kostić.

(Espreso/Kurir.rs/ Jelena Vukić)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.