EVO KOLIKO JE ZAPRAVO VISOK NIKOLA PEJAKOVIĆ: Ostaćete u NEVERICI
Foto: Printscreen/Youtube/Televizija Hram

ko bi rekao

EVO KOLIKO JE ZAPRAVO VISOK NIKOLA PEJAKOVIĆ: Ostaćete u NEVERICI

Široj javnosti se predstavio ulogama u filmovima i serijama „Mi nismo anđeli“, „Složna braća“, „Lepa sela lepo gore“, „Rane“, „Nebeska ulica“, „Rat uživo“, „Mrtav ‘ladan“, „Motel Nana“, „Meso“, „Kosti“, „Južni vetar“ i drugima

Objavljeno: 17:29h

Nikola Pejaković Kolja je srpski i bosanskohercegovački pozorišni, filmski i televizijski glumac, reditelj, scenarista i muzičar. Rođen je 16. septembra 1966. godine u Banjaluci. Živi i radi na relaciji Banjaluka – Trebinje – Beograd. Kao srednjoškolac se bavio slikanjem i pisanjem, ali se zainteresovao za pozorište, pa je 1985. godine upisao Fakultet dramskih umetnosti (FDU) u Beogradu, smer Pozorišna i radio režija. Njegova ispitna predstava „Zoološka priča“ našla se na redovnom repertoaru Malog pozorišta „Duško Radović“. Široj javnosti se predstavio ulogama u filmovima i serijama „Mi nismo anđeli“, „Složna braća“, „Lepa sela lepo gore“, „Rane“, „Nebeska ulica“, „Rat uživo“, „Mrtav ‘ladan“, „Motel Nana“, „Meso“, „Kosti“, „Južni vetar“ i drugima.

1 / 4 Foto: Printscreen/Youtube/ Moja priča - RTV
Nikola Pejaković
foto: Printscreen/Youtube/ Moja priča - RTV

Po završetku Osnovne škole „Filip Macura“ upisao je banjalučku Gimnaziju, smer Scensko, zidno i dekorativno slikarstvo. Još kao srednjoškolac počeo je da piše tekstove koje su objavljivali školski list „Orfej“ i dnevne novine „Glas“. Nikola Pejaković je glumačku karijeru započeo već na drugoj godini studija kada mu je reditelj Dragan Veselinović ponudio glavnu ulogu u TV drami „Apstinenti“. Kolja je tumačio Ljubu, dok su ostale uloge igrali Goran Radaković, Vesna Lončarević, Vladan Dujović i drugi. Film je premijerno prikazan 1988. godine na „Televiziji Beograd“. Četiri godine kasnije pojavio se u ulozi taksiste u kultnoj komediji „Mi nismo anđeli“. Reč je o jednom od najuspešnijih filmova ikad snimljenih u Srbiji sa više od milion prodatih bioskopskih ulaznica.

Nikola Pejaković
foto: Printscreen/Youtube/ Moja priča - RTV

Zajedno sa Neletom Karajlićem i Olegom Novkovićem režirao je komičnu seriju „Složna braća“ u kojoj je ujedno utelovio likove Čorbu i Saobraćajca. Radio televizija Srbije (RTS) je seriju premijerno emitovala početkom 1996. godine, a prikazivana je i na televizijama u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Sloveniji. Reditelj Miloš Radović poverio mu je jednu od uloga u kratkom filmu „Moja domovina“. Kolja je scenu delio s iskusnim kolegama Mirom Banjac, Bogdanom Diklićem, Lazarom Ristovskim i drugima. Ovo ostvarenje prikazano je, između ostalih i na međunarodnom festivalu u Torontu. Tumačio je kafedžiju Fiću u drami „Rane“ koju je napisao i režirao Srđan Dragojević. Glavne uloge poverene su Dušanu Pekiću i Milanu Mariću Švabi, a i ovaj film je takođe proglašen kulturnim dobrom od velikog značaja.

Nikola Pejaković
foto: Printscreen

Zajedno s Igorom Bojovićem, Stevanom Koprivicom, Aleksandrom Gavrilovćem i Draganom Bjelogrlićem napisao je scenario za film „Rat uživo“ koji je premijerno prikazan publici 2000. godine. U drami u režiji Darka Bajića Kolja je igrao svirača, a film je bilo srpski kandidat za Nagradu „Oskar“ Komponovao je muziku i glumio u slovenačkom kratkom filmu „Svadba“ iz 2005. godine. U drugom nastavku komedije „Mi nismo anđeli“ utelovio je matičara, a u trećem koji je objavljen pod nazivom „Mi nismo anđeli 3: Rokenrol uzvraća udarac“ Borka Pavića Dorijana.

Nikola Pejaković
foto: Printscreen/Youtube/Televizija Hram

Televizijska publika u Srbiji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini je krajem 2017. godine imala priliku da premijerno pogleda kriminalističku seriju „Meso“ po scenariju Nikole Pejakovića i Saše Hajdukovića. Glavna uloga poverena je Igoru Đorđeviću, dok Kolja igra njegovog najboljeg druga iz detinjstva koji se bavi kriminalom.

Visok je 173 cm.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.