OVAJ ČOVEK JE U KRVNOM SRODSTVU SA GLUMICOM HANOM: Godinama NISMO znali OVU ISTINU
Hana Selimović, Foto: Marina Lopičić

ovo ne znate o njoj

OVAJ ČOVEK JE U KRVNOM SRODSTVU SA GLUMICOM HANOM: Godinama NISMO znali OVU ISTINU

Diplomirala je 2009. godine u klasi profesora Nebojše Dugalića, predstavom „Kod kuće - Kabul” Tonija Kušnera

Objavljeno: 21:02h

Hana Selimović je srpska filmska, televizijska i pozorišna glumica.

Hana Selimović potiče iz porodice intelektualaca. Završila je Filološku gimnaziju u Beogradu, a potom konkurisala na Fakultetu dramskih umetnosti, koji nije uspela da upiše.

Posle dva pokušaja, odustala je, a zatim upisala Akademiju umetnosti beogradskog Alfa univerziteta. Diplomirala je 2009. godine u klasi profesora Nebojše Dugalića, predstavom „Kod kuće - Kabul” Tonija Kušnera.

Hana Selimović
foto: Instagram

Sa njom u klasi studirali su Milica Stefanović, Dušica Novaković, Sandra Sara Oklobdžija, Tijana Pečenčić, Iskra Brajović, Slobodan Roksandić, Nemanja Vanović, Stefan Bundalo, Marko Milovanović, Milan Bosiljčić i Bojan Perić. Kasnije je postala Dugalićeva asistentkinja na odseku za glumu na istom fakultetu.

Pre, za vreme i u periodu neposredno posle završetka studija, Hana je igrala u nekoliko filmova, ali se ostvarila najpre kao pozorišna glumica, osvojivši veliki broj nagrada do svoje 30. godine. Igrajući u predstavi „Otac na službenom putu”, Hana je dobila četiri prestižna priznanja.

Njen dečko Vuk Torbica je preminuo u 33. godini.

1 / 4 Foto: Damir Dervišagić

Najpre na na zagrebačkim Danima satire „Zlatni smijeh” i gran pri sarajevskog MESS-a, a zatim i godišnju nagradu Ateljea 212, „Zoran Radmilović” na Sterijinom pozorju 2012. godine, kao i nagradu za najboljeg mladog glumca „Avdo Mujčinović” na pozorišnom festivalu "Bez prevoda" u Užicu, a kasnije i nagradu Ardalion za najbolju žensku ulogu na istom festivalu.

Takođe, osvojila je i nagradu filmskog festivala „Pua” u Francuskoj iste godine.

Neke od zapaženijih filmski uloga imala je u ostvarenjima Beli, beli svet (2010), Tamarin izostanak (2011), Neposlušni (2014), Ime: Dobrica, prezime: nepoznato (2016) i Pula to je raj (2017).

U martu 2019. godine Hana Selimović je predložena kao kandidatkinja za nagradu „Petar Banićević“, koju dodeljuje Narodno pozorište u Beogradu, tako da istu deli sa koleginicom Suzanom Lukić.

Hana Selimović je odbila da prihvati nagradu, uz obrazloženje da joj pozorište nije omogućilo da postane stalna članica ansambla te kuće i odrekla se svog dela priznanja.

Ćerka je novinara Bojana Selimovića, a Meša Selimović joj je deda stric.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.