ŠOK STUDIJA: Kosti možda više nikada neće biti iste nakon RAĐANJA DETETA
Ultrazvuk, Foto: Reddit printcreen

AU KO BI REKAO

ŠOK STUDIJA: Kosti možda više nikada neće biti iste nakon RAĐANJA DETETA

Nova studija o makaki majmunima pokazala je da trudnoća može da ostaviti trajni trag na skeletu.

Objavljeno: 20:05h

Nakon dobijanja mladunčeta, ženke makaki majmuna pokazuju značajno niže koncentracije kalcijuma, fosfora i magnezijuma u ​​svojim kostima u poređenju sa onima koje nisu iskusili trudnoću, piše Science alert.

Iako ova konkretna studija nije razmatrala ljude, nalazi pomažu da se dođe do informacija kako veliki životni događaji mogu da ostave potpis u skeletnim tkivima primata uopšte.

Iako mogu da izgledaju kao betonski stubovi obloženi mišićima, kosti primata su iznenađujuće dinamične. Kosti postepeno rastu tokom života, a na godišnje promene u rastu često utiču faktori načina života.

Većina nas zna da se gustina kostiju može izgubiti s godinama, posebno nakon menopauze, ali tokom života, bolest, ishrana, klima i trudnoća mogu da ostave trajni zapis u kalcifikovanim tkivima koji se može „pročitati“ u zagrobnom životu.

Dokazi ukazuju na to da tokom trudnoće kod ljudi majčino telo može da povuče kalcijum iz njenih kostiju gde se unose nedovoljne količine hranljivih materija, smanjujući masu, sastav i gustinu njenog skeleta na neko vreme.

Tokom dojenja, kosti majke se zapravo „resorbuju“ u njen krvotok da bi proizvele dovoljno mleka bogatog kalcijumom. Izgubljeni minerali se lako obnavljaju kada prestane laktacija, ali čak i tada bi naučnici mogli da primete trenutni nedostatak.

U forenzici i arheologiji, identifikacija trudnoće na osnovu kostiju, pre svega znakova porođaja na karlici od samog porođaja su nazvani nepouzdanim, a danas se metode i tumačenja ovog rada uveliko razlikuju. Možda je vreme da umesto toga pogledamo dublje u kosti.

„Naše istraživanje pokazuje da i pre prestanka plodnosti skelet dinamički reaguje na promene u reproduktivnom statusu“, kaže antropolog Paola Serito sa Univerziteta u Njujorku.

Ovi nalazi ponovo potvrđuju značajan uticaj rađanja na ženski organizam, jednostavno, dokazi o reprodukciji su „zapisani u kostima“ za ceo život.

Studija se zasniva samo na sedam prirodno umrlih rezus makaki majmuna, od kojih su četiri bile ženke, ali čak i među ovom ograničenom grupom, butne kosti su pokazale relativne promene koje se mogu objasniti samo trudnoćom i laktacijom.

Dve ženke makaki majmuna koja su se razmnožavala tokom svog života pokazala su relativno različit sastav kostiju, uključujući niži sadržaj kalcijuma, fosfora i magnezijuma.

Promene uočene u gustini kalcijuma i fosfata bile su povezane sa porođajem, dok se pad sadržaja magnezijuma poklopio sa dojenjem.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.