SRBI ZA OVU ZMIJU NE ZNAJU, A IMA OČI U KOJIMA SE MOŽETE UDAVITI: Ime je dobila po GLUMCU i evo GDE SE NALAZI
Zmija, Foto: Interpix / Alamy / Profimedia

saznajte

SRBI ZA OVU ZMIJU NE ZNAJU, A IMA OČI U KOJIMA SE MOŽETE UDAVITI: Ime je dobila po GLUMCU i evo GDE SE NALAZI

Istraživanje čiji su koautori stručnjaci organizacije Conservation International pokazuje da su gmizavci posebno u opasnosti od izumiranja i da je više od petine svih gmizavaca trenutno ugroženo

Objavljeno:

Nova vrsta zmije pronađena u Peruu nazvana je po glumcu Harisonu Fordu, koji je poznati borac za zaštitu životne sredine.

Bledožućkasto-braon zmija sa razbacanim crnim mrljama, koju su istraživači otkrili u planinama Anda u Peruu, nazvana je Tachimenoides harrisonfordi.

Ford, koji je potpredsednik neprofitne grupe Conservation International, rekao je da je ovo otkriće podsetnik da još ima toliko toga da se nauči o divljem svetu i da su ljudi jedan mali deo neverovatno ogromne biosfere.

- Na ovoj planeti sve su sudbine isprepletene, a trenutno je milion vrsta na ivici zaborava. Imamo egzistencijalni mandat da popravimo naš narušen odnos sa prirodom i zaštitimo mesta koja održavaju život - rekao je Ford.

Po američkom glumcu već su nazvani vrsta mrava i pauka.

Godine 1993. nova vrsta je prvi put dobila ime po Fordu - Calponia harrisonfordi, što je kalifornijski pauk, dok je nekoliko godina kasnije po glumcu nazvan mrav Pheidole Harrisonfordi, piše BBC.

Za razliku od lika koji tumači, Indijane Džonsa, Ford je više puta rekao da voli zmije, a za novu vrstu je rekao da je s njom „brzo pronašao bliskost".

- Zmija ima oči u kojima se možete udaviti i većinu dana provodi sunčajući se pored bazena prljave vode - verovatno bismo bili prijatelji ranih šezdesetih - rekao je on.

Tachimenoides harrisonfordi otkrili su istraživača iz Perua i Sjedinjenih Država u peruanskom nacionalnom parku Otiši.

Istraživanje čiji su koautori stručnjaci organizacije Conservation International pokazuje da su gmizavci posebno u opasnosti od izumiranja i da je više od petine svih gmizavaca trenutno ugroženo.

Majke i snajke

01:03

Majke i snajke finale

(Espreso/24sedam)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.