ŠTENE NAJSKUPLJE RASE PASA PRODATO ZA 2 MILIONA DOLARA: Kada GA vidite biće vam jasno i ZAŠTO (FOTO)
Tibetanski Mastif, Foto: TAO Images Limited / Alamy / Profimedia

au

ŠTENE NAJSKUPLJE RASE PASA PRODATO ZA 2 MILIONA DOLARA: Kada GA vidite biće vam jasno i ZAŠTO (FOTO)

Da li biste dali ovoliko para za jednu životinju i ako da zbog čega

Objavljeno: 14:38h

NAJSKUPLJE prodati pas na svetu je štene zlatnog tibetanskog mastifa za koje je Kinez platio čak dva miliona dolara. Štene je u trenutku prodaje bilo teško 90 kilograma i visoko 80 centimetara.

Termin mastif su Evropljani koristili za sve velike rase pasa, pa je primenjivan i na ovu rasu, koja je zapravo tibetanski planinski pas ili himalajski planinski pas. Kao što ime govori, rasa potiče sa Tibeta, gde su (uključujući i Himalajski region) korišćeni kao psi čuvari stoke, ali i za domove svojih gospodara. Sve do sredine 20. veka rasa, koja je poznata i kao Do Khii, bila je gotovo nepoznata u Evropi, a evropski odgajivači su najzaslužniji da ne izumre.

Tibetanski Mastif, Pas
foto: Ed Jones / AFP / Profimedia

Postoji nekoliko legendi o njegovom nastanku. Jedan od njih kaže da su u Centralnu Aziju stigli prateći Atilu Bič Božiji, a postoji i jedan koji kaže da je tibetanski mastif „pas Božji“ jer predstavlja preobražaj tibetanskog sveštenika u psa.

Posle spektakularne prodaje od dva miliona dolara, uzgajivači su počeli da uzgajaju ove pse, ali se pokazalo da su veoma skupi za održavanje. Tibetanski mastif nije pas za svakoga jer njegova socijalizacija oduzima mnogo vremena.

Ova vrsta se smatra jednom od najzdravijih rasa pasa, s obzirom da je tokom evolucije bila otporna na većinu bolesti. Neverovatna je činjenica da tokom svog života, u većini slučajeva, ova rasa pasa ne boluje ni od kakve bolesti.

POLICIJSKI PAS OKI NAPRAVIO POMETNJU U STUDIJU! Jedan je od najboljih tragača, a samo zbog OVOGA ĆE SVE URADITI:

03:29

POLICIJSKI PAS OKI NAPRAVIO POMETNJU U STUDIJU! Jedan je od najboljih tragača, a samo zbog OVOGA ĆE SVE URADITI

(Espreso/ Index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.