NAJSTARIJI NAUČNIK AUSTRALIJE (104) ODLUČIO DA UMRE: Žao mi je što sam toliko živeo, nisam srećan!
Gudal tvrdi da mu je kvalitet života jako loš, Foto: Youtube printscreen

nije bolestan

NAJSTARIJI NAUČNIK AUSTRALIJE (104) ODLUČIO DA UMRE: Žao mi je što sam toliko živeo, nisam srećan!

On se opredelio za eutanaziju

Objavljeno:

Dejvid Gudal, najstariji australijski naučnik, koji sada ima 104 godine, nije u terminalnoj fazi bolesti, ali kvalitet života mu je tako loš da je odlučio da ode u agenciju za eutanaziju u Bazelu.

Oavj naučnik, koji je poznat po tome što ga je njegov univerzitet hteo penzionisati u 102. godini, otputovaće početkom maja u Švajcarsku kako bi okončao život, ponovno raspirujući javnu raspravu o eutanaziji.

- Jako mi je žao što sam doživeo toliku starost. Nisam srećan. Želim umreti. I nije to tužno, tužno je ako se to nekome brani - rekao je taj ekolog u razgovoru za televiziju ABC u povodu rođendana početkom aprila.

- Mislim da neko star poput mene mora imati puna građanska prava, uključujući pravo na asistirano samoubistvo - istaknuo je Gudal.

Eutanazija je ilegalna u većini zemalja sveta i u Australiji je bila zabranjena sve dok je savezna država Viktorija nije legalizovala prošle godine.

Ali zakon, koji stupa na snagu u junu 2019., odnosi se samo na mentalno zdrave pacijente u terminalnoj fazi bolesti, s očekivanim preživljenjem manjim od šest meseci.

O eutanaziji se raspravljalo i u ostalim australijskim državama, ali predlozi su odbijeni, uključujući prošle godine u Novom Južnom Velsu.

Organizacija "Egzit Internašnl" koja organizuje Gudalovo putovanje, kaže kako je nepravedno da "najstariji i najugledniji australijski državljani moraju putovati na drugu stranu sveta da bi dostojanstveno umrli".

- Spokojna, dostojanstvena smrt pravo je svih koji to žele. I ne bi trebalo napuštati dom kako bi to ostvarili - stoji na internet stranici organizacije.

Aktivisti su pokrenuli kampanju GoFundMe kako bi Gudal i njegov asistent mogli avionsku kartu u ekonomskoj zameniti za business klasu. Dosad su skupili više od 13,000 američkih dolara.

Gudal, počasni istraživač na univerzitetu Edit Kovan u Pertu, postao je međunarodno poznat kada ga je uprava univerziteta 2016. proglasila nesposobnim za rad. Nakon pobune i podrške naučnika širom sveta, odluka je povučena.

Gudal je autor desetak naučnika članaka, a odnedavno se posvetio pisanju recenzija za različite ekološke časopise.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Jutarnji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.