Svi je koristite, a znate li šta znači reč - tabu? (FOTO) (GIF) (VIDEO)

BLISKOST IZ DALJINE

Svi je koristite, a znate li šta znači reč - tabu? (FOTO) (GIF) (VIDEO)

Iako na Tongi, izolovanom ostrvu u Polineziji živi tek nešto više od 100 hiljada duša, njihov jezik obogatio je sve vokabulare sveta ovom specifičnom rečju
Objavljeno:

Prema tongoanskoj varijaciji polinežanskog jezika, "tabu" je složenica za reč "sveto" koja se sastoji od reči "ta" (znak) i "bu" ("poseban"). Reč koja nije reč izabrana za reč godine! U engleski jezik, u nešto drugačijoj formi ("taboo") uveo je istraživač Džejms Kuk u svojim spisima posvećenim istraživanjima Pacifika, obavljenim u poslednjoj trećini 18. veka.

U svom originalnom značenju, "tabu" označava nešto "osveštano, neprikosnoveno, zabranjeno, nečisto ili prokleto".
Tongoanski "tabu" potiče od protopolinežanskog "tapu". Kao takav je poznat na Tahitiju i među Maorima sa Novog Zelanda, dok se na havajskom izgovara kao "kapu".
Bilo kakva da je reč - a tabu je izraz koji je svetski rasprostranjen, ona označava zabrane koje svako ljudsko društvo poseduje u svojim temeljima.
Ipak, nijedan tabu nije univerzalan. Čuveni teoretičar Zigmund Frojd smatrao je incest i patricid zajedničkim tabuima svih društava, što je kasnijim istraživanjima opovrgnuto.
Ipak u većini svetskih društva u tabue spadaju kanibalizam, ubijanje unutar grupe i incest.
Među seksualne tabue u svetu spadaju incest, nekrofilija, metizacija (višerasno mešanje gena), preljuba, seks pre braka, homoseksualnost, rasno mešoviti brak, bestijalnost i masturbacija.
S njima u vezi su i reproduktivni tabui - abortus i čedomorstvo, ali i poštovanje mrtvih i njihovih grobova.
Treći se tiču ishrane, najčešće pod uticajem religije - jevrejski kašrut, islamski halal, hrišćanski post i vegetarijanstvo su neki od njih.
U savremenim multikulturalnim društvima, tabuizovani su tribalizam (nacionalizam i etnocentrizam) i predrasude (rasizam, seksizam, religiozni fanatizam).
Neki tabui se stvaraju zavisno od mesta i okolnosti. Na Madagaskaru postoji snažan kodeks tabua pod imenom fadi koji se menja zavisno od mesta i vremena. Svako selo ima svoj fadi.
U "fadije" savremenih društava spadaju zabrane ropstva, pušenja, pedofilija i efebofilija (sklonost ka starijim adolescentima).
A u formi "političke korektnosti", tabuizuje se i sam jezik, sa promenljivim rezultatima.

Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.