Buka nije u modi: Zašto se derete kada pričate mobilnim? (GIF)

NE ČUJEM, U TUNELU SAM

Buka nije u modi: Zašto se derete kada pričate mobilnim? (GIF)

Okolni zvuci često nas onemogućavaju da čujemo propratni ton, a tu je i Lombardov efekat - prirodna tendencija da podižemo glas kako bismo se uskladili sa nivoom buke oko nas
Objavljeno: 10:09h

Sigurno se svim ljudima desilo bar jednom da tokom telefonskog razgovora počnu glasno da razgovaraju. Evo zbog čega se to dešava i onima koji ne bi hteli da pričaju glasno. Kako da sprečite Gugl da pamti sve što ste pretraživali? Odgovor se krije u telefonima koji su postojali pre mobilnih telefona - takozvani propratni zvuk koji se čuo u slušalici bio je kriv za to što je onaj ko priča mogao da čuje sopstveni glas. To je onome ko priča davalo povratnu informaciju o tome da ga druga strana može čuti.

Što se tiče mobilnih telefona, postoje međunarodne smernice koje sugerišu određeni nivo decibela za propratni zvuk telefona. Ali problem kod mobilnih telefona je taj što su prenosivi, pa nas okolni zvuci često onemogućavaju da čujemo propratni ton, zbog čega podižemo glas. Osim toga, tu je i Lombardov efekat - to je naša prirodna tendencija da podižemo glas kako bismo se uskladili sa nivoom buke oko nas. Mi tražimo najglasniji zvuk i pokušavamo da se uskladimo sa njim. (Espreso.co.rs / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.