Godinama su ovo krili od nas: Sve što treba da znate o najuvrnutijim misterijama! (FOTO) (VIDEO)

korak bliže istini

Godinama su ovo krili od nas: Sve što treba da znate o najuvrnutijim misterijama! (FOTO) (VIDEO)

Da li je Muhamed Ali boksovao u nameštenim borbama? Koliko je kosmonauta izgubilo živote dok su pravili "veliki korak za čovečanstvo"? Na ova i mnoga druga pitanja ima odgovora
Objavljeno:

U novoj knjizi Denijela Smita "100 stvari za koje ne žele da znamo" u fokusu su odgovori na brojne mitove, teorije zavere i misterije iz bliže i dalje prošlosti. Evo nekih! Kontroverza u vezi sa borbom Ali - Liston. Dvojica slavnih teškaša borila su se dva puta, a druga borba iz 1965. pod velom je sumnje jer mnogi i dalje veruju da udarac kojim je Ali nokautirao Listona uopšte nije ni postojao. Liston je krajem 1970. izvršio samoubistvo zbog, kako se veruje, dugova mafiji, a njegove borbe sa Alijem dovode se u vezu sa poznatim kockarom Ešom Renikom koji je namestio meč. Deklasifikovani podaci CIA iz prošle godine takođe bacaju sumnju i na regularnost prve borbe.

Nestali kosmonauti. Pre nego što su se Amerikanci spustili na mesec i napravili "veliki korak za čovečanstvo", Sovjeti su vodili u "trci u svemiru", pošto su poslali prvi satelit (1957) i čoveka u svemir (1961). Ali, manje je poznato da su najmanje tri sovjetska kosmonauta poginula u orbiti početkom šezdesetih.
Poplava u Linmutu. Jak miris sumpora, kišne kapi koja su povređivale lica ljudi i kruženje aviona na nebu bili su samo neki od propratnih detalja velike poplave iz 1952. godine koja je ubila 34 osobe. Ispostavilo se da su svi oni koji su tvrdili da je ova nepogoda izazvana ljudskim delovanjem bili u pravu: "Projekat Kumulus" kojim je istraživana mogućnost pretvaranja vremenskih prilika u vojnu prednost prekinut je ubrzo posle ove tragedije.
Sablasni nestanak Džima Tompsona. Tompson je poznat po dve stvari - prvo je bio agent preteče CIA, da bi zatim tokom pedesetih i šezdesetih revitalizovao tajlandsku industriju svile. Iz svoje maležanske kuće je 1967. otišao u šetnju nakon koje ga niko više nikad nije video. Zvanično - izgubio se u džungli, nezvanično - napao ga je tigar, plašio se da ne bude razotkriven kao gej ili su ga američke obaveštajne službe angažovale za još jednu misiju. Postoji i treća verzija - nastradao je u saobraćajci.
Odsečena stopala. U Sejliškom moru na severozapadu Kanade i SAD od 2007. do 2014. meštani su prijavili slučajeve ljudskih stopala otrgnutih od ostatka tela. Ubrzo je objašnjeno da je verovatno reč o ostacima žrtava velikog Azijskog cunamija 2004. koje nisu pojele ribe jer su bile zaštićene odećom, a neka stopala su pripadala žrtvama saobraćajki i samoubistava.
Svetleće kugle. Jedan od najneobičnijih lajt-šou fenomena decenijama je najveća atrakcija u teksaškom mestu Marfa. Studenti sa lokalnog univerziteta doveli su ovu neobjašnjivu pojavu sa svetlima vozila koja idu obližnjom Rutom 67, a zbog velikih oscilacija u temperaturi dolazi do pojave fatamorgane.
Sablasni brod. Legende o brodu koji je predodređen da večno plovi svetskim morima ne napuštaju znatiželju velikog broja ljudi. Britanski mornari su ga ugledali krajem XIX veka, uključujući i tadašnjeg Princa od Velsa, kasnije kralja Čarlsa V. Četrdeset godina kasnije, za vreme II svetskog rata, o njegovom postojanju posvedočili su i britanski i nemački vojnici.
Da li su leševi iz močvara tela drevnih kraljeva? Od XVIII veka naovamo, sve veći broj očuvanih leševa izvađeno je iz močvara u zabitima Irske, Nemačke i Skandinavije. Leševi su bili dobro uhranjeni i imali su meke ruke, ali i tragove veoma nasilne smrti. U nekim severnjačkim kulturama, kraljevi su bili lično odgovorni za sušu, bolesti ili prirodnu nepogodu.

Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.