icon-arrowicon-closeicon-commentsicon-galleryicon-nexticon-previcon-searchicon-totopsoc-commentsoc-fbsoc-gplussoc-inssoc-mailsoc-rsssoc-twittersoc-vibersoc-wupsoc-yt

nova knjiga

Neispričane priče Rajka Grlića: Sve sam prekršio, prisao sam za unuke

Podeli:

U prepunoj sali Muzeja Jugoslovenske kinoteke 1. oktobra je održana promocija knjige „Neispričane priče“ Rajka Grlića, reditelja čuvenih filmova „Ustav Republike Hrvatske“, „Karaula“, „U raljama života“, „Samo jednom se ljubi“…

Promocija knjige Rajka Grlića
Promocija knjige Rajka Grlićafoto: Promo

O knjizi su pored autora govorili: reditelj Goran Marković, novinar Teofil Pančić, direktor Jugoslovenske kinoteke Jugoslav Pantelić i filmska kritičarka Sandra Perović. Odlomke iz knjige čitao je glumac Branko Cvejić. Posle promocije publika je imala priliku da pogleda Grlićev filma „Ustav Republike Hrvatske“.

Ne volim ljude koji puno pričaju o sebi, ne volim rijalitije, ne volim biti egzibicionista, i sve sam to prekršio knjigom ’Neispričane priče’. A sve je počelo od mojih zabeleški pisanih zaista za mene, bez ikakve potrebe da budu dobro pisane, ili lepe, ili nekom čitljive, jer su pisane kao podsetnik. U jednom trenutku sam samo pomislio da možda zbir tih zabeleški koji se nalazi u kompjuterskom fajlu može mojim unucima jednog dana otkriti, ako ih slučajno bude zanimalo, šta sam to radio i da imaju neki osećaj prošlosti o toj našoj porodici“, rekao je Grlić.

 

Promocija knjige Rajka Grlića
Promocija knjige Rajka Grlićafoto: Promo

Autor je u ovoj izuzetnoj ličnoj povesti u formi leksikona filmskih termina izneo svoj pogled ne samo na svoju porodicu i karijeru, nego i na zajedničku nekadašnju zemlju, prijatelje, kolege i događaje na jugoslovenskim prostorima u prelomnim vremenima za poslednjih pedesetak godina.

Knjiga je u mom životu od početka!“, naglasio je autor.

„Neispričane priče“ su neka vrsta autobiografije, opisujući druge ljude i događaje ova knjiga otkriva pametnog i hrabrog čoveka.

Da nije veliki reditelj, bio bi sigurno značajan pisac, a opet da nije bio reditelj, ne bi bilo ove knjige i mi nikada ne bismo otkrili šta se dešava u duši čoveka koji se bavi ovom profesijom, kakve su patnje i sreće u isto vreme iza stvaralaštva Rajka Grlića“, rekao je Goran Marković, Rajkov dugogodišnji prijatelj i saradnik.

Promocija knjige Rajka Grlića
Promocija knjige Rajka Grlićafoto: Promo

„Najveće ostvarenje Rajka Grlića je pun i kompletan život, bez senke i posrtanja“, istakao je Marković.

 

Prvom knjigom, koju potpisuje kao briljantan pripovedač smešnih bizarnih i tragičnih priča od kojih je mnoge i sam proživeo, otkrio nam je da se čitav život skrivao iza svojih filmskih junaka“, rekla je Sandra Perović.

Ova knjiga u sebi krije logički nanizane mini-romane i teško je žanrovski je odrediti, ona je i autobiografska i konceptualna, ali i prozno štivo koje se lako čita i ima edukativni karakter.

 

Filmsku kritičarku je privukao način na koji je ovaj leksikon struktuiran jer iza svakog stručnog pojma sledi kratak opis, potom niz anegdota, sećanja i hronoloških poređenja.

 

Promocija knjige Rajka Grlića
Promocija knjige Rajka Grlićafoto: Promo

„Neispričane priče“ provešće vas zanimljivim anegdotama kroz svet filma, spojiće mnoge nespojive ljude kao što su Marlon Brando i Serđo Leone, Bata Živojinović i Muhamed Ali, pa čak i Franjo Tuđman.

 

Teofil Pančić smatra da ova knjiga ima vrlo neobičnu i originalnu strukturu, i da bi čovek mogao da pogreši i pomisli da ona nije ništa dalje od filmske enciklopedije, ali u njoj je autor ispričao ne samo priču svog života već i priču društva, država i gradova u kojima je živeo i u kojima se borio sa ideološkim mitomanijama, sa mediokritetstvom i zavišću manje talentovanih kolega.

Ova knjiga se veoma lako čita, i klizi, sama vuče čitaoca; ona pokazuje bez ikakve razmetljivosti i narcizma Rajka Grlića, i kada sklopite korice, možete samo da pomislite ’Bravo, Maestro!’“, završio je Teofil.

Promocija knjige Rajka Grlića
Promocija knjige Rajka Grlićafoto: Promo

„Neispričane priče“ su neophodne u biblioteci svakog filmofila, ali će pogoditi i svakog ljubitelja dobre priče.

 

 

Pratite Glossy na VIBERU:
http://chats.viber.com/storyserbia
Inicijalizacija u toku...