icon-arrowicon-closeicon-commentsicon-galleryicon-nexticon-previcon-searchicon-totopsoc-commentsoc-fbsoc-gplussoc-inssoc-mailsoc-rsssoc-twittersoc-vibersoc-wupsoc-yt

ULAZ BESPLATAN

Predavanje “Žena u pantalonama” u okviru izložbe “Percepcije. Žena po meri društva”: Koji je položaj dama u umetnosti, društvu i rodnoj ravnopravnosti?

Podeli:

Izložba ''Percepcije. Žena po meri društva?'', u čijem fokusu je upravo žena – i kao umetnica i kao inspiracija, već više od mesec dana pokušava da podstakne posetioce na razmišljanje na temu položaja žene u umetnosti, društvu, rodnoj ravnopravnosti, koja možda u praksi i nije tako česta, koliko u teoriji.

foto: promo
foto: promo

Iako je tema pune ravnopravnosti u sferi politike i ekonomije dosta prisutna, izuzetno je važno da se to pitanje postavi i u kulturi i umetnosti. Ova izložba, između ostalog, tu je da postavi to pitanje, i da skrene pažnju na žene koje ovo društvo svojim radom čine boljim, koje ga konstantno menjaju ne samo u umetnosti, nego i u raznim sferama života. Položaj žene je, reklo bi se, svuda sličan, a čini se da su brojni događaji u svetu prethodnih nekoliko godina rodnu neravnopravnost u raznim segmentima života doveli u žižu javnosti.

 

Izabrana dela britanskih umetnica zajedno sa radovima srpskih umetnika i umetnica, iako hronološki i tematski različite, u centru tumačenja imaju upravo ženu i ženska pitanja, na koja svakog vikenda brojni poznati istoričari umetnosti odgovaraju uz predavanja na kojima nas upoznaju sa životima i delima umetnica čiji radovi čine ovu izložbu.

 

Žena u pantalonama je naziv predavanja koje će u petak 16. novembra u 18.00 sati posetiocima Galerije Matice srpske održati kustos Nikola Ivanović. Kao metafora muškosti, žena u pantalonama predstavljala je paradigmatsku sliku u borbi za ženska prava u vizuelnoj kulturi Evrope. Stoga je i predavanje „Žena u pantalonama“ zamišljeno kao kratka istorija evropskog feminizma sa akcentom na strategije i simbole reprezentacije koji su korišćeni u vizuelnoj kulturi kao sredstvo borbe za rodnu ravnopravnost. Pantalone kao metafora, ali i kao utilitaran komad odeće, pokazaće kako je istorija ženske mode zapravo govorila o društvenom položaju žene, ali i rodnim pozicijama načelno.

 

Izložba ''Percepcije. Žena po meri društva?'' među velikim umetnicama predstavlja i pionirku srpske moderne umetnosti, koja je u srpsku sredinu donela potpuno novo shvatanje moderne slike – Nadeždu Petrović.

 

Najdominatniji motivi na njenim radovima jesu prepoznatljivi nacionalni toposi, a osim slikarskog, važno je istaći i njen društveni angažman. Ova umetnica je učestvovala u osnivanju Kola srpskih sestara i Narodne odbrane, a bila je i dobrovoljna bolničarka u Balkanskim ratovima i Prvom svetskom ratu.

U subotu, 17. novembra u 18.00 sati posetiocima Galerije Matice srpske prof. dr Lidija Merenik, istoričarka umetnosti održaće predavanje „U susretu sa delom Nadežde Petrović”.

 

Ulaz na programe petkom i subotom je besplatan.

 

Izložba ''Percepcije. Žena po meri društva?'' u Galeriji Matice srpske traje do 6. januara 2019.

Pratite Glossy na VIBERU:
http://chats.viber.com/storyserbia
Inicijalizacija u toku...