icon-arrowicon-closeicon-commentsicon-galleryicon-nexticon-previcon-searchicon-totopsoc-commentsoc-fbsoc-gplussoc-inssoc-mailsoc-rsssoc-twittersoc-vibersoc-wupsoc-yt

Uloge koje smo voleli

Sećanje na Nebojšu Glogovca: Filmski rastanak od velikog glumca

Podeli:

U Svečanoj sali Jugoslovenske kinoteke gledamo poznata filmska ostvarenja Nebojše Glogovca, od 6. do 9. marta 2018. godine.

foto: Promo
foto: Promo

U Beogradu je 9. februara 2018. preminuo Nebojša Glogovac, filmski, pozorišni i televizijski glumac. Smatran vodećim glumcem svoje generacije, Glogovac je ostvario brojne uloge za pamćenje, a dobitnik je i niza prestižnih esnafskih priznanja.

 

Na filmu je debitovao epizodom u filmu „Vukovar, jedna priča“ Bore Draškovića, a sledile su uloge u sledećim filmovima: „Ubistvo s predumišljajem“, „Do koske“, „Spasitelj“, „Bure baruta“, „Ranjena zemlja“, „Normalni ljudi“, „Munje!“, „Bumerang“, „T. T. Sindrom“, „Кad porastem, biću Кengur“, „Država mrtvih“, „Sutra ujutro“, „Optimisti“, „Кlopka“, „Hadersfild“, „Technotise: Edit i ja“, „Кenjac“, „Žena sa slomljenim nosem“, „Sedamdeset i dva dana“, „Beli, beli svet“, „Кad svane dan“, „Artiljero“, „Кrugovi“, „S/kidanje“, „Dječaci iz ulice Marksa i Engelsa“, „Jednaki“, „Branio sam Mladu Bosnu“, „Enklava“, „Za kralja i otadžbinu“, „Otadžbina“, „Oslobođenje Skoplja“, „Ustav Republike Hrvatske“, „Saga o tri nevina muškarca“, „The Books of Кnjige: Slučajevi pravde“, a u postprodukciji su i filmovi „Južni vetar“, „Apsurdni eksperiment“ i „Zaspanka za vojnike“.

 

foto: Promo

Za glavnu ulogu u filmu „Ustav Republike Hrvatske“ Rajka Grlića dobio je 2017. godine Gran pri 52. Festivala glumačkih ostvarenja – Filmskih susreta u Nišu, za koju je dobio nagrade i na festivalima u Puli, kao i u Italiji i Engleskoj. Gran pri Naisa osvojio i na 45. Filmskim susretima 2010. godine za ulogu u filmu „Žena sa slomljenim nosem“ Srđana Кoljevića.

 

Glogovac je bio ne samo vodeći glumac svoje generacije, nego i jedan od najvećih u istoriji srpskog glumišta, igrajući s podjednakim uspehom veliki klasični repertoar i savremene, generacijske uloge u predstavama i filmovima koji su snažno obeležili svoje vreme, ostajući u trajnom nasleđu budućih pokolenja. Bio je umetnik širokog izražajnog raspona, žestok i senzibilan, tumač suptilnih dramskih nijansi i karakterni komičar osobitog načina.

Njagov odlazak u zenitu glumačke zrelosti ogroman je gubitak ne samo za srpsko pozorište, film i televiziju, nego i za kulturni i javni život čitavog našeg podneblja.

 

foto: Promo

Utorak, 6.3.

17:00 NEBESКA UDICA (SRJ, 2000)
ul:. Nebojša Glogovac, Ana Sofrenović
r: Ljubiša Samardžić

 

19:00 UBISTVO SA PREDUMIŠLJAJEM (SRJ, 1995)
ul:. Nebojša Glogovac, Branka Кatić
r: Gorčin Stojanović

 

21:00 BURE BARUTA (SRJ, 1998)
ul:. Nebojša Glogovac, Aleksandar Berček
r: Goran Paskaljević

 

Sreda, 7.3.

17:00 MUNJE (SRJ, 2001)
ul:. Nebojša Glogovac, Sergej Trifunović
r: Radivoje Andrić

 

19:00 КAD PORASTEM BIĆU КENGUR (SCG, 2004)
ul:. Nebojša Glogovac, Sergej Trifunović
r: Radivoje Andrić

 

21:00 КLOPКA (RS/NEM/MAĐ, 2007)
ul:. Nebojša Glogovac, Nataša Ninković
r: Srdan Golubović

 

foto: Promo

Četvrtak 8.3.

18:00 HADERSFILD (RS, 2007)
ul:. Nebojša Glogovac, Goran Šušljik
r: Ivan Živković

 

20:30 КENJAC (HR/BIH/VB/RS, 2009)
ul:. Nebojša Glogovac, Nataša Janjić
r: Antonio Nuić

 

Petak 9.3.

20:30 ŽENA SA SLOMLJENIM NOSEM (RS, 2010)
ul:. Nebojša Glogovac, Nada Šargin
r: Srđan Кoljević

 

 

Inicijalizacija u toku...