icon-arrowicon-closeicon-commentsicon-galleryicon-nexticon-previcon-searchicon-totopsoc-commentsoc-fbsoc-gplussoc-inssoc-mailsoc-rsssoc-twittersoc-vibersoc-wupsoc-yt

preporučujemo

Ne propustite 27. Međunarodni festival etnološkog filma, sa veoma zanimljivim fokusom na Indiju

Podeli:

Festival će trajati 5 dana, s početkom od utorka 9. do subote 13. oktobra u Etnografskom muzeju u Beogradu, sa projekcijama u Jugoslovenskoj kinoteci i Etnografskom muzeju.

Film Becoming who i was
Film Becoming who i wasfoto: Promo

 

Tokom pet festivalskih dana biće prikazano 53 naslova iz 27 država. Program Festivala je podeljen u četiri celine - takmičarska selekcija u okviru koje će biti prikazano 26 filmskih ostvarenja, informativni, studentski i specijalni program.

 

Film Shaman
Film Shamanfoto: Promo

Festival je pokrenut 1992. godine u želji da se jednim događajem obuhvate filmska ostvarenja koja za temu imaju folklor i običaje balkanskih i slovenskih naroda, mahom televizijske produkcije.


Ubrzo je prerastao u manifestaciju koja obuhavata zavidan obim tema iz kulturne i socijalne antropologije sa svih kontinenata. Misija Festivala je da iznova podseća na značaj kulturnog nasleđa, i da javnosti pruža sliku o bogatstvu i raznovrsnosti kultura.

Međunarodni festival etnološkog filma ne izdvaja samo duga tradicija, već i široki opis filmskih ostvarenja koji na jednom mestu okuplja različite teme, pristupe, metode istraživanja tradicionalnog i modernog načina života i svedoče o tradiciji i kulturi različitih država i kontinenata kroz vreme. Ove godine u fokusu je Indija koja će nam predstaviti šest filmskih ostvarenja u okviru programa Indiografija, a kao deo specijalnog programa biće prikazani nagrađeni filmovi sa Festivala etnografskog filma iz Pekinga", rekao je Saša Srećković, izvršni direktor Festivala.

Film Good fight
Film Good fightfoto: Promo

Festival sa ovako dugom tradicijom nudi publici raznolik, bogat i izuzetno vredan program. Verujem da svako, prema svojim afinitetima i interesovanjima, može da izabere program ili film koji će mu pružiti bolji uvid i razumevanje sveta i društva oko nas. Postoji određena veza evropskih i svetskih Kinoteka i etnografskog filma; naime, zahvaljujući bogatoj arhivi u kojoj se
nalaze mnogi sačuvani filmovi, mi danas imamo uvid u običaje, način života, izgled gradova, jer takav film je najbolji hroničar određene epohe, što je i cilj ovakvih filmskih manifestacija", rekao je Jugoslav Pantelić, direktor Jugoslovenske kinoteke i član žirija.

FIlm See you tomorrow
FIlm See you tomorrowfoto: Promo

Svečana dodela nagrada biće organizova u subotu, 13. oktobra, kada će biti dodeljene glavna nagrada GRAND PRIX "Dragoslav Antonijević", Nagrada za najbolji domaći film, Nagrada za najbolji inostrani film i Nagrada za najbolji studentski film.

 

 

Inicijalizacija u toku...