icon-arrowicon-closeicon-commentsicon-galleryicon-nexticon-previcon-searchicon-totopsoc-commentsoc-fbsoc-gplussoc-inssoc-mailsoc-rsssoc-twittersoc-vibersoc-wupsoc-yt

sjajne vesti

Stiže PlayUK: 10 premijera savremenih britanskih filmova!

Podeli:

Novi festival britanskog filma PlayUK koji se održava od 16. do 19. februara, okupiće bioskopsku publiku u Beogradu, Podgorici, Prizrenu, Sarajevu, Skoplju i Tirani na premijerama deset igranih i dokumentarnih filmova aktuelne britanske produkcije.
foto: Promo
foto: Promo

Nastavak T2 Trejnspoting, dokumentarni film o uticaju britanske muzike Čovek iz Movaksa, komedija o odrastanju Veštine odrastanja, snažna drama Una, dokumentarac o širenju džihada u savremenom svetu Priznanje, samo su neki od intrigantnih naslova koji će publici širom regiona omogućiti da otkrije nove snage britanskog filma. Pored filmova, beogradska publika biće u prilici da se aktivno uključi u pripremu izložbe TREJNSPOTING: Pa šta ste radili... ovih 20 godina? koja će biti postavljena u Filmskoj galeriji u foajeu Dvorane Kulturnog centra Beograda.

 

Ulaznice za PlayUK se mogu naći u prodaji od ponedeljka, 6. februara na blagajni Kulturnog centra Beograda.

 

Originalna postava jednog od najuticajnijih filmova 1990-ih godina vraća se na veliko platno. Nastavak kultnog ostvarenja pod naslovom T2 Trejnspoting (T2 Trainspotting) otvoriće festival 16. februara, istovremeno u šest gradova Zapadnog Balkana. Renton (Juan Megregor), SickBoy (Džoni Li MIler), Begbie (Robert Karlajl) i Spud (Juen Bremner) su ponovo tu, a život u Škotskoj 2016. godine deluje kao da se ništa nije promenilo tokom 20 godina. 

 

U brutalnoj crnoj komediji prepliću se tuga, gubitak, radost, osveta, mržnja, prijateljstvo, ljubav, čežnja, strah, kajanje, samodestrukcija, ali i smrtna opasnost…

 

Reditelj Derik Borte u filmu London Town oslikava život radničke klase u predgrađima Londona tokom 1979. godine. Porodice sklapaju kraj sa krajem, a nezaposlenost raste iz dana u dan. Četrnaestogodišnji Šej Bejker odrasta brzo, dok se cela porodica bori da ne potone i ostane na površini. Nakon što mu stigne kaseta sa najnovijom muzikom iz Londona, zvuci sastava The Clash ga obuzimaju svojom sirovom energijom i odvlače u novi svet.

 

foto: Promo

Moćna drama Una je debitantski film reditelja Benedikta Endruza.

 

Zasnovana na predstavi Blackbird Dejvida Harovera, Una donosi emotivnu priču o mladoj ženi koja kreće u emotivnu potragu za svojom prošlošću. Sa očajničkom željom da sazna da li još uvek znači nešto Rayu, Una će se uputiti na njegovo radno mesto i suočiti ga sa bolnom istorijom koja je proganja. Njihov susret nakon 15 godina otvoriće brojne rane i nerešene dileme, a potisnute strasti i žudnje će isplivati. Slojevi laži, zabranjena ljubav i nenadani susret prete da poremete njihove živote. Uloge tumače Runi Mara, Ben Mendelson i Riz Ahmed.

 

Priznanje(The Confession) je prvi dugometražni dokumentarac Ašišja Gadialija. Film prati Mocama Bega, muslimana iz Engleske koji je iskusio brojne sukobe. Od pružanja podrške mudžahedinima, preko zatočeništva u zatvorima Bagram u Avganistanu i Gvantanamo, pobunjeničkih obuka u kampovima u Siriji, do zatvorskih ćelija Belmarša u Britaniji, Mocam Beg iz prve ruke priča o širenju džihada u današnjem svetu i reakciji Zapada.

 

Džastin (Bri Larson) organizuje sastanak između dvojice Iraca (Silijan Marfi, Majkl Smajli) i bande koju predvode Vernon (Šarlto Kopli) i Ord (Armi Hamer) u napuštenom skladištu u Bostonu, sedamdesetih godina prošlog veka. Pritisak na sastanku se povećava, jer oružje koje se prodaje nije ispravno, a ispaljuje se metak i kada nije planirano…Uslediće borba za preživljavanje tokom sat i po trajanja filma Unakrsna vatra (Free Fire). Martin Skorseze i Ema Tilindžer Koskof su izvršni producenti filma, dok režiju potpisuje reditelj Ben Vitli.

 

Putovanje (The Journey) je dramatična komedija inspirisana velikom prekretnicom u britanskoj i irskoj istoriji. U fokusu ostvarenja je neverovatno prijateljstvo između dva politička titana i neumoljiva neprijatelja. Ijan Pejsli (Timoti Spal) i Martin Meginis (Kolm Mini) su prisiljeni da zajedno otputuju na kratko. Tokom putovanja, počinje da se stvara nada da možda i zakleti neprijatelji mogu da nađu zajednički jezik kada je budućnost Severne Irske u igri.

 

U leto 1983. godine, samo nekoliko dana pre rođenja svog prvog sina, pisac i teolog John Hull je oslepeo. Da bi ponovo našao smisao života, počeo je da vodi dnevnik na kasetama. Filmsko remek delo Beleške o slepilu (Notes on Blindness) istražuje unutrašnji svet slepila, oslanjajući se na originalne snimke Džona Hala i prikazuje slepilo koje obuhvata snove, sećanja i maštovit život.

 

U centru komedije Veštine odrastanja (Adult Life Skills) je Ana, koja se približava tridesetoj godini, a živi kao pustinjak u maminoj bašti i snima video materijale u kojima su glumci njeni palčevi. Univerzalna priča o samopouzdanju i dostojanstvu, nasmejaće i najtvrđa srca, ali i postaviti pitanje Kako naći mir sa samim sobom?

 

Na programu PlayUK naći će se i dokumentarni film Čovek iz Movaksa (The Man From Mo’Wax), koji prikazuje izvanredan život i karijeru DJ ikone, muzičkog producenta Džejmsa Lavela. U glavnim ulogama pojavljuju se DJ Shadow, 3D iz sastava MassiveAttack, Futura, Ian Brown, Grandmaster Flash i Džoš Hom.

 

Četvorodnevni festival novog britanskog filma PlayUK donosi i film Najbolje od njih (TheirFinest), koji predstavljaduhovit i romantičan prikaz mlade žene koja pronalazi svoj put, u haosu rata, ali ujedno otkriva i filmove. Glavna junakinja Catrin (Džema Arterton) 1940. godine u Londonu, radi kao scenarista i pokušava da organizuje glumce i filmsku ekipu, kako bi snimila film koji će da istovremeno podigne raspoloženje nacije, ali i inspiriše Ameriku da uđe u rat.

Filmovi koji će biti prikazani tokom četiri dana, u šest gradova Zapadnog Balkana u okviru festivala PlayUK slave ljudsku izdržljivost i sposobnost da se pronađu pravi odgovori i rešenja u teškim vremenima.

 

Celokupan program festivala dostupan je na www.britishcouncil.rs/PlayUK

Festival se održava uz podršku Britanske ambasade u Beogradu.

 

Budite deo izložbe o Trejnspotingu

 

U okviru festivala, u Filmskoj galeriji u foajeu Dvorane Kulturnog centra Beograda biće otvorena izložba TREJNSPOTING: Pa šta ste radili... ovih 20 godina? Naziv izložbe je inspirisan replikom koja otvara nastavak filma, pri susretu glavnih junaka koji se u međuvremenu nisu videli. Izložba preispituje fenomen čuvenog filma, kao i njegov uticaj na publiku u Srbiji.

 

Pozivamo vas da budete deo izložbe. Snimite se mobilnim telefonom kako odgovarate na pitanja:

 

  • Gde i sa kim ste gledali prvi Trejnspoting?
  • Šta za vas znači Trejnspoting?
  • Pa šta ste radili... ovih 20 godina?

 

Video klipovi treba da traju do jedan minut. Pošaljite svoj video najkasnije do četvrtka, 9. februara 2017. na www.britishcouncil.rs/PlayUK.

 

Na osnovu izbora autora izložbe Maje Medić i Stefana Arsenijevića, najzanimljiviji video klipovi biće prikazani na izložbi, a njihovi autori će biti gosti na otvaranju Festivala novog britanskog filma PlayUK i premijeri filma „T2 Trejnspoting“ u Dvorani Kulturnog centra Beograda.

 

Izložbu organizuju British Council i Kulturni centar Beograda, a sadržaće originalne fotografije iz oba filma, kao i memorabilije vezane za film.

Inicijalizacija u toku...