icon-arrowicon-closeicon-commentsicon-galleryicon-nexticon-previcon-searchicon-totopsoc-commentsoc-fbsoc-gplussoc-inssoc-mailsoc-rsssoc-twittersoc-vibersoc-wupsoc-yt

veliki uspeh

Pištalov "Tesla" i na grčkom: Roman preveden na 13 jezika

Podeli:

Roman Vladimira Pištala "Tesla, portret među maskama" doživeo još jedan u nizu uspeha: uskoro će biti objavljen na grčkom jeziku što je ujedno i 13. prevod ove knjige našeg uvaženog autora na nekom od svetskih jezika.

foto: Promo
foto: Promo

Knjiga će izaći u izdanju poznate grčke izdavačke kuće "Kastaniotis Editions", u prevodu Hristosa Gouvisa, koji je na grčki jezik preveo čak 10 knjiga Ive Andrića.

 

Podsećamo da je roman "Tesla, portret među maskama" u Srbiji ostvario nezabeležen uspeh – nakon NIN-ove nagrade i Nagrade Narodne biblioteke Srbije za najčitaniju knjigu, ušao je u čitanke za osnovnu školu i gimnaziju, objavljen je sa uspehom u svim bivšim jugoslovenskim republikama, a u SAD je doživeo dva izdanja, kao 11. prevod ovog dela na neki od stranih jezika. Preveden je na 13 jezika. Krajem 2011. godine pojavilo se i specijalno zvučno izdanje u interpretaciji glumca Petra Božovića, a 2015. zvučna knjiga i na engleskom jeziku, koju je za američke čitaoce/slušaoce pročitao poznati glumac L. J. Ganser. Ove godine Discovery Channel koji se prikazuje na svim kontinentima pripremio je i novu, ambicioznu dokumentarnu seriju o Nikoli Tesli "Tesla's Death Ray". Kao autor najčitanijeg romana o Tesli intervjuisan je i srpski pisac Vladimir Pištalo.

 

foto: Promo

 

O knjizi:

Najzanimljivija i najjasnija priča o Tesli, dosad ispričana.

Svet se manje promenio od Platona do Teslinog rođenja nego od Teslinog rođenja do njegove smrti.

Teško je ne biti fasciniran pričom o istorijskom iskoraku od homerskog guslara do letenja na plavom zraku energije - za samo jedan ljudski vek!

Ovaj roman kombinuje fresku i ikonu, sagu i intimu. Teslina biografija je nadahnuta hronika jedne od najvećih promena u ljudskoj istoriji, u nekoliko zemalja, na dva kontinenta. Povest o Tesli je priča o povesti epohe. Metro ispod grada i reklame na krovovima, njegova su dela. Čaplinov skitnica Šarlo je podsećao na njega kad je kopao rovove. Federsen, Fric Langov gospodar Metropolisa, je opet - bio on. Ludi naučnik sa njegovim kalemovima u filmu o Frankenštajnu je bio on. Besprekorno obučeni aristokrat sa zaliscima koga je igrao Bela Lugoši je, po svojoj eleganciji i maniru, bio on. Zar nije on, pre Bretona, osluškivao geomagnetski puls Zemlje? Zar nije Orson Vels plašio ljude njegovim zrakama smrti?

Pred čitaocem je, dakle, najubedljivija biografija jedinog gromovnika među ljudima.

 

foto: Promo

O autoru:

Vladimir Pištalo (1960) je jedan od najznačajnijih savremenih srpskih pisaca. Među njegova najpoznatija ostvarenja spadaju poetske proze "Slikovnica", "Manifesti", "Čajevi Marsa / Noći", zbirke priča "Kraj veka", "Vitraž u sećanju", "Priče iz celog sveta" i romani "Milenijum u Beogradu", "Venecija" i "Tesla, portret među maskama". Pored ovih dela, Pištalo je i autor dve neobične literarno-biografske knjige – "Aleksandride", bajkovite povesti o životu Aleksandra Makedonskog, i novele "Korto Malteze". U izdanju Agore, 2009. i 2010. godine su objavljena i "Odabrana dela" ovog pisca.

Prevedene knjige: "Manifesti" (francuski); "Milenijum u Beogradu" (francuski, italijanski, nemački, makedonski i bugarski); "Tesla, portret među maskama" (engleski, ruski, francuski, makedonski, češki, poljski, bugarski, slovački, slovenački, mađarski, rumunski, turski…); "Aleksandrida" (slovenački).

Kao prevodilac, dobio je nagradu "Miloš Đurić" za prevod poezije Čarlsa Simića.

Živi u Americi gde predaje svetsku i američku istoriju na Univerzitetu u Vusteru, Masačusets.

 

 

 

Inicijalizacija u toku...