icon-arrowicon-closeicon-commentsicon-galleryicon-nexticon-previcon-searchicon-totopsoc-commentsoc-fbsoc-gplussoc-inssoc-mailsoc-rsssoc-twittersoc-vibersoc-wupsoc-yt

novo!

KONAČNO! Poslednji deo napuljske tetralogije Elene Ferante u našim knjižarama

Podeli:

Izdavačka kuća Booka objavila je upravo roman „Priča o izgubljenoj devojčici“, poslednji deo najvećeg književnog hita u poslednjih 20 godina, napuljske tetralogije započete romanom „Moja genijalna prijateljica“, nastavljene drugim delom „Priča o novom prezimenu“, pa potom i trećim „Priča o onima koji odlaze i onima koji ostaju“.

Poslednji deo napuljske sage 'Priča o izgubljenoj devojčici
Poslednji deo napuljske sage "Priča o izgubljenoj devojčici"foto: Promo

Četvorodelna književna senzacija prodata je u preko 6 miliona primeraka širom sveta (od toga 2 miliona u SAD) i prevedena je na više od 30 jezika. U novembru se očekuje prikazivanje tv serije nastale po prvoj knjizi u serijalu i to na stanici HBO koja ju je i producirala u saradnji sa RAI.

 

Četvrta, završna knjiga u serijalu „Napuljskih priča“ predstavlja grandiozno finale najveće književne sage 21. veka.


Elena i Lila su sada u zrelim godinama i njihovi životi dolaze u fazu ozbiljnih raspleta. Elena se nakon udaje, rađanja deteta i književnog uspeha vratila u Napulj da bi bila sa čovekom koga je oduvek volela. Lila je u međuvremenu postala uspešna preduzetnica što je samo uvlači dublje u svet nepotizma, šovinizma i kriminala koji vladaju njenim delom grada. Iako je čitavog života pokušavala da ga izbegne, ona sada postaje nesporni lider u takvom okruženju i posle mnogo teških godina može da kaže da je konačno uspela.

 

Blistav, zapanjujući, izvanredan književni ep“, tvrdi Mičiko Kakutani, The New York Times.

Ovo je Ferante na vrhuncu njenog sjaja“, napisala je Eliza Šapel, Vanity Fair.

Poslednji deo napuljske sage 'Priča o izgubljenoj devojčici
Poslednji deo napuljske sage "Priča o izgubljenoj devojčici"foto: Promo

Ne može se tačno reći ko je Elena Ferante, osoba koju književni kritičari s različitih strana sveta smatraju najznačajnijim savremenim italijanskim piscem. Elena Ferante je, i to je jedino pouzdano, autor knjiga koje potpisuje. Da li je reč o spisateljici, piscu ili grupi autora, teško je reći, budući da je identitet skriven. Zato izdavač nudi malo toga o autorki: da je rođena 1943. godine u Napulju i da je majka. Sve ostalo su samo pretpostavke izvučene iz njenog dela. U retkim intervjuima putem elektronske pošte, Elena Ferante govori o samoočuvanju i odsustvu želje da se prepusti novinarskim igrama jer one navode pisce da se ponašaju onako kako čitaoci od njih očekuju. 


Prvi tom iz ciklusa „Moja genijalna prijateljica“ objavljen je 2011; godinu dana kasnije drugi, „Priča o novom prezimenu“; 2013. treći deo: „Priča o onome koji beži i koji ostaje“ i naposletku, 2014, „Priča o izgubljenoj devojčici“.


Magazin Time uvrstio je 2016. godine Elenu Ferante među 100 najuticajnijih osoba na svetu.

 

 

Pratite Glossy na VIBERU:
http://chats.viber.com/storyserbia
Inicijalizacija u toku...