icon-arrowicon-closeicon-commentsicon-galleryicon-nexticon-previcon-searchicon-totopsoc-commentsoc-fbsoc-gplussoc-inssoc-mailsoc-rsssoc-twittersoc-vibersoc-wupsoc-yt

čarolija čitanja

Priča o ljubavi koja pobeđuje smrt: Dobitnica Ninove nagrade Ivana Dimić otkriva svoju inspiraciju! (FOTO)

Podeli:

Ninova nagrada za najbolji roman na srpskom jeziku objavljen u 2016. godini pripala je Ivani Dimić za „Arzamas“.
foto: Promo
foto: Promo

U obrazloženju žirija, u sastavu Božo Koprivica (predsednik), Mihajlo Pantić, Jasmina Vrbavac, Tamara Krstić i Zoran Paunović, piše „ispripovedan svedenim, dramski ekonomičnim načinom, u stalnoj smeni komično-apsurdnog i setnog tona, te stoga žanrovski neuhvatljiv, roman Ivane Dimić postepeno prerasta u proznu fugu o ljubavi i smrti, u kojoj je ljubav, uprkos smrti, ona sila koja iskupljuje i osmišljava sam život“.

 

foto: Promo

 

Ređajući prozne fragmente i „dramolete“, Ivana Dimić ispisuje priču u kojoj će ljubav biti jača od smrti.

 

Ivana Dimić kaže da je svoj roman naslovila tako jer se u njemu radi o sreći i smrti, napominjući da je to i ime zatvorenog grada u kojem su naučnici pravili atomsku bombu i podsećajući da je Školovski u „Energiji zablude“ (knjizi o Tolstoju) kazao: „Sreća i smrt - eto to je arzamaski užas.“

 

Roman „Arzamas“ je priča u kojoj se prepliću realno i magično, san i java, stvarnost i onostrano. Svojim majstorskim pripovedanjem autorka uspeva da nas uvede u prostor između jave i sna, u neko čarobno mesto. Pored snova ona govori i o pisanju, o piscima, ljubavi, smrti, životu, sudbini... Osim svojih monologa ubacuje i prizore drame sa likovima majke i ćerke koje se i svađaju i bezgranično vole. Tako se smenjuju dve različite literarne forme – priča i drama.

 

„Arzamas“ je vrhunsko delo umetničke proze, veoma neobično i nesvakidašnje.

 

Ivana Dimić (Beograd, 1957) autorka je pet knjiga kratkih priča, niza drama, dramatizacija i TV scenarija.

 

U najužem izboru za Ninovu nagradu od Laguninih izdanja našli su se pored Ivane Dimić i Vladan Matijević sa romanom „Susret pod neobičnim okolnostima“ i Vladimir Tabašević sa romanom „Pa kao“.

 

foto: Promo

 

Knjige možete naći u svim knjižarama Delfi, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari www.delfi.rs i na sajtu www.laguna.rs.

 

Inicijalizacija u toku...