icon-arrowicon-closeicon-commentsicon-galleryicon-nexticon-previcon-searchicon-totopsoc-commentsoc-fbsoc-gplussoc-inssoc-mailsoc-rsssoc-twittersoc-vibersoc-wupsoc-yt

umetnost

Inovativni program i različite instrumentalne kombinacije: Prvi put u Beogradu kamerni sastav Šarun ansambl u okviru 50. BEMUS-a

Podeli:

Poznati Berlinski oktet će imati priliku da ostvari dobar prvi utisak na srpsku publiku.

Šarun ansambl će prvi put nastupati u Beogradu
Šarun ansambl će prvi put nastupati u Beogradufoto: Promo
U sklopu 50. ZLATNOG BEMUS-a, 14. oktobra od 20 časova u Kolarčevoj zadužbini, prvi put u Beogradu, zasviraće čuveni Šarun ansambl.


Ovaj kamerni sastav čine solisti Berlinske filharmonije u formaciji okteta, okupljeni pod imenom velikog arhitekte Hansa Šaruna, koji je projektovao zgradu Berlinske filharmonije, a koja se danas smatra remek-delom posleratne arhitekture i akustičke tehnologije. Ovi muzičari možda najznačajnijeg orkestra na svetu na isti način šire ideal Šaruna – svesnost o tradiciji u sintezi sa inovacijom i novim pristupima umetničkoj komunikaciji.

Šarun ansambl
osnovali su 1983. godine članovi Berlinske filharmonije. Sa svojim širokim repertoarom koji se proteže od perioda baroka, klasike i romantizma, sve do savremenih dela, Šarun ansambl osvaja publiku u Evropi i dalje, već više od četvrtinu veka. Inovativni program, rafinirana tonska kultura i nadahnuta interpretacija, neki su od zaštitnih znakova ansambla, koji nastupa u različitim instrumentalnim kombinacijama.

 

Stalna baza Šarun ansambla je klasičan oktet - klarinet, fagot, horna, dve violine, viola, violončelo i kontrabas. Za potrebe nastupa ansambl uvodi dodatne instrumentaliste kao i znamenite dirigente. Šarun ansambl je pripremao i izvodio programe pod upravom Klaudija Abada, Ser Sajmona Retla, Danijela Barenbojma i Pjera Buleza, a sarađivali su i sa pevačima kao što su Tomas Kvasthof, Sajmon Kinlisajdi Barbara Hanigan.

Glavni umetnički cilj Šarun ansambla je spajanje tradicije i moderne. Ansambl je premijerno izveo mnoga dela 20. i 21. veka, a jednaku pažnju posvećuje interpretacijama dela prošlih epoha. Stožeri njihovog repertoara su Oktet D 803 Franca Šuberta, sa kojim su debitovali 1983. godine i Septet Op. 20 Ludviga van Betovena. Održavanje aktivnog kontakta sa savremenim kompozitorima jedna je od najvažnijih interesnih tačaka ovog sastava, još od njegovog osnivanja - Đerđ Ligeti, Hans Verner Hence, Pjer Bulez, Đerđ Kurtag i Volfgang Rim pratili su sastav na njegovom umetničkom putu, kao i kompozitori mlađe generacije kao što su Jerg Vidman i Matijas Pinčer.

Ulaznice za ovaj koncert dostupne su na blagajni Kolarčeve zadužbine.

 

 

Pratite Glossy na VIBERU:
http://chats.viber.com/storyserbia
Inicijalizacija u toku...