icon-arrowicon-closeicon-commentsicon-galleryicon-nexticon-previcon-searchicon-totopsoc-commentsoc-fbsoc-gplussoc-inssoc-mailsoc-rsssoc-twittersoc-vibersoc-wupsoc-yt

KLASIKA U MODERNOM RUHU

Na otvaranju koncertne sezone Level up! orkestra Muzikon na Kolarcu premijerno izvođenje Simfonije Aleksandra Sedlara

Podeli:

U četvrtak 29. novembra od 20h u velikoj Sali Zadužbine Ilije M. Kolarca, orkestar Muzikon u simfonijskom sastavu otvara novu koncertnu sezonu „Level up!“ premijernim izvođenjem prve Simfonije Aleksandra Sedlara, uz gostovanje violiniste Miloša Petrovića

foto: Promo
foto: Promo

Prethodna sezona Hypercube odigrala se na Kolarcu u sastavu kamernog orkestra. Muzikon je privukao pažnju inovativnim pristupom programu, izvođaštvu i pristupu publici kroz samu formu nastupa, saradnje u kreativnim projektima poput Queen Symphony Real Tribute, ali i gerilske akcije koje su organizovane tokom cele godine.

 

Sezoni Level Up su prethodili nastupi na Bunt festivalu, kao i Dan klasike koji je organizovan u preko 50 lokala širom Beograda u cilju razbijanja stereotipa o klasičnoj muzici kao nečemu rezervisanom samo za određenu grupu poznavaoca, te prikazivanja klasike kao muzike u kojoj može da uživa svakuo u bilo kom trenutku.

 

foto: Promo

 

Na koncertu Level Up no. 1, publika će imati priliku da čuje uvertiru iz Figarove ženidbe (W.A. Mozart), koncert za violinu br.1 (S. Prokofiev) i premijerno izvođenje Simfonije broj 1 našeg eminentnog kompozitora Aleksandra Sedlara koji će i dirigovati na prvom koncertu sezone. Pored standardne postavke orkestra, na koncertu će gostovati solista iz Bamberga Miloš Petrović, kocertmajstor Damir Oraščanin i vođa viola Branko Kabadajić.

 

Aleksandar Sedlar Bogoev (1982, Srbija) diplomirao je na Odseku za kompoziciju i orkestraciju Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu 2006. godine u klasi profesora Vlastimira Trajkovića kao student generacije. Iste godine dobio je nagradu iz fonda Stevan Hristić. Apsolvent je na odseku za dirigovanje u klasi profesora Bojana Suđića. Tokom 2007–2008. radio je kao asistent na Katedri za kompoziciju i orkestraciju FMU u Beogradu. Kompozicije su mu sa velikim uspehom izvođene u zemlji i inostranstvu, i sarađivao je sa brojnim značajnim muzičkim institucijama i ansamblima. Među značajnijim kompozicijama su: Macbeth (violinski koncert), Elegija za orkestar (diplomski rad, izvela BGF), Flower in the Desert (porudžbina Guitar Art festivala 2010), Spring in Japan (porudžbina Nemanje Radulovića i agencije Transart-izdanje DECCA Univesal). Komponovao je muziku za film, pozorište, radio i televiziju. Trenutno pohađa master studije iz kompozicije na University of Southern California (USC) u klasi profesora Donalda Kroketa (Donald Crocket).

 

foto: Promo

 

- Kompozicija Idi vidi dedu! napisana je na inicijativu Dragane Jovanović i Darinke Matić-Marović, i posvećena je Akademskom horu Collegium musicum, kao poklon za 40 godina postojanja ansambla. Takođe je i rođendanski poklon mom dedi, Aleksandru Bogoevu, koji je u decembru 2010. napunio 96 godina. Ovom kompozicijom sam želeo da ispričam deo priče o njemu. Ideja je proistekla iz moje griže savesti što se retko viđamo, iako živimo u istoj ulici - otkriva Sedlar.

 

foto: Promo

 

- Ženski hor predstavlja glasove moje sestre i moje majke, koji neprestano odzvanjaju u meni i opominju da „odem da vidim dedu, jer će sutra možda biti kasno“. Nakon uvoda slede 4 numere kao 4 slike iz njegovog života, koje vode u reprizu početnog motiva koji završava kompoziciju. Saradnja sa Akademskim horom Collegium musicum inspirisala me ja da ovu ideju sprovedem u delo, i okuražila da po prvi put napišem i tekst - onjašnjava on.

 

Kompozicija je premijerno izvedena na Kolarcu 12. decembra 2010. godine pod upravom prof. Darinke Matić-Marović

 

foto: Promo

 

Miloš Petrović je rođen 1982, godine u Beogradu. Muzičku edukaciju započeo je u Osnovnoj muzičkoj školi Stevan Stojanović Mokranjac u Kraljevu, u klasi profesora Zorana Ilića. Za vreme tog perioda pohađao je letnje kurseve i master klasove kod profesorke iz Moskve, Irine Vasiljevne Svetlove. Sa devet godina, na preporuku mr. Stanojla Rajičića, srpskog kompozitora, i člana Srpske akademije Nauka i Umetnosti, nastavio je svoju edukaciju u muzičkoj školi Kosta Manojlović, u klasi profesora Dejana Mihajlovića.

 

Primećen kao nadaren i izuzetno talentovan, Miloš dobija stipendiju Ministarstva za obrazovanje. Sa trinaest godina upisuje Fakultet muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi Dejana Mihajlovića. 1999. godine završava studije, kao najbolji student generacije. Iste godine, započinje post-diplomske studije u Beogradu, u klasi profesorke Gordane Matijević Nedeljković. U isto vreme, započeo je i studije na Guildhall School of Music and drama u Londonu, u klasi profesora Davida Takena (David Takeno). 2001. 2003. godine Miloš postaje profesor asistent na Univerzitetu u Kragujevcu gde radi sve do 2009. Godine. Od tada Miloš prelazi u inostranovo gde postaje vođa deonica drugih violina u Bamberg symfoniker orkestru. Od 2016. Godine Miloš je gostujući profesor na Univerzitetu u Estoniji.

 

 

Inicijalizacija u toku...