icon-arrowicon-closeicon-commentsicon-galleryicon-nexticon-previcon-searchicon-totopsoc-commentsoc-fbsoc-gplussoc-inssoc-mailsoc-rsssoc-twittersoc-vibersoc-wupsoc-yt

33 godine od nastanka kultne predstave

Predstava koju je odgledalo preko 2,5 miliona ljudi stiže u Srbiju: Ekipa čuvene "Audicije" ponovo na okupu, ulaznice od sutra u prodaji

Podeli:

  • 11

„Audicija“ je kultna predstava nastala u decembru 1984. godine kao dio nastavnog procesa na Akademiji scenskih umetnosti u Sarajevu, prvi put izvedena na Otvorenoj sceni OBALA, gde je posle izvedena 150 puta.

foto: Fabrika-Stage production
foto: Fabrika-Stage production

Samo par godina nakon otvaranja sarajevske Akademije, studenti prvih generacija glume, razvijajući zadatak koji se zove “skica za lik i imitaciju”, uz pomoć profesora Bore Stjepanovića, dolaze do predstave koja će postati popularna pod imenom “Audicija”.

 

Nakon što je osvojila mesto u srcima Sarajlija, tadašnji studenti Admir Glamočak, Emir Hadžihafizbegović, Senad Bašić, Jasmin Geljo, Saša Petrović, Željko Kecojević, Mladen Nelević, Haris Burina, Branko Đurić i Željko Ninčić, postaju imena koja zna cela bivša Jugoslavija.

 

Likovi iz ”Audicije” Bogoljub Šaulić, Kj(r)aljević Maj(r)ko, Mustafa Sudžuka, Simonida Puhalo, Mima Krčić, Davor Stevanović… zapravo su postojali. Ne pod tim imenima i prezimenima, ali bili su kandidati na prijemnom ispitu na ASU, koje ih je glumačka ekipa ”Audicije” gledala, a posle uz doradu imitirala.

 

1986. godine, osam od deset gore pomenutih glumaca, potpisuju svoj prvi profesionalni ugovor sa menadžerom Rakom Đokićem koji organizuje veliku jugoslovensku turneju. Svoju predstavu izvode više stotina puta, a ostaje zabeleženo da u Beogradu, u Sava Centru, redovi za kupovinu karata bivaju dugi nekoliko stotina metara. Predstava ”Audicija” i danas drži mnoge rekorde po posećenosti, pa je tako u Lisinskom za 11 dana rasprodala 33 predstave što do dan danas nikome nije uspelo. U sklopu jugoslovenske turneje ova predstava igrala je 50 puta u beogradskom Domu Sindakata, gde se svaki put tražila karta više.

 

Samo u Beogradu su prodali preko 120.000 karata, preko 70.000 u Zagrebu, dok u Sarajevu se i ne može proceniti koliko je njih pogledalo ovu predstavu.

”Audicija” je jedini scenski projekat koji je doživeo ex-Yu turneju. Predstavu je odgledalo preko 2,5 miliona ljudi.

 

Povodom 25. godišnjice nastanka „Audicije“ u Sarajevu su se 20. decembra 2009. godine skupili svi glumci iz originalne postavke i održali dve predstave na ”Obali”. Zabeleženo je da je Akademija scenskih umjetnosti u Sarajevu, koja je bila inicijator i organizator ovog okupljanja, imala preko 15.000 rezervacija za ovu predstavu, dok ”Obala” ima samo 300 mesta.

 

33 godine posle nastanka predstave, na inicijativu producenta Adnana Mundžića, ”Audicija” se ponovo okupila, te će održati predstave u Beogradu,Novom Sadu i drugim mestima širom Srbije.

 

 

Ulaznice za predstavu koja će se održati 9.novembra u Sava Centru , će biti u prodaji od petka 8.9. 2017. godine na blagajni Sava Centra i na prodajnim mestima Eventima.

U Novom Sadu za Audiciju koja će biti igrana 10. novembra u dvorani Spens,ulaznice će biti u prodaji od ponedeljka 11.9.2017. godine na blagajni Spensa i na prodajnim mestima Gigstix.

 

Pratite Glossy na VIBERU:
http://chats.viber.com/storyserbia
Inicijalizacija u toku...