icon-arrowicon-closeicon-commentsicon-galleryicon-nexticon-previcon-searchicon-totopsoc-commentsoc-fbsoc-gplussoc-inssoc-mailsoc-rsssoc-twittersoc-vibersoc-wupsoc-yt

Od 6. do 20. sepembra

Nebo nad Bitefom u Parizu

Podeli:

Podrškom Ministarstva za kulturu i informisanje Republike Srbije, od 6. do 20. septembra Kulturni centar Srbije u Parizu promovisaće 51. izdanje Bitefa sa tri kulturna događaja pod sloganom Nebo nad Bitefom (1967-2017).

foto: Promo
foto: Promo

Prvi u ovom nizu događaja je retrospektivna izložba plakata U susret 51. Bitefu, koja je otvorena 6. septembra, a koja predstavlja dijahronijski pregled pola veka trajanja festivala. Posredstvom 50 izloženih Bitefovih plakata u galerijskom delu pariskog srpskog kulturnog centra, smeštenog na Sen Martinu preko puta Muzeja savremene umetnosti Žorž Pompidu, posetiocima će se pružiti uvid u programske koncepcije Bitefa, njegove teorijske orijentacije,sa težnjom da se prenose duh poleta stalnog istraživanja mogućnosti novih pozorišnih tendencija. Plakate potpisuju renomirani umetnici - grafički dizajneri, art direktori, kreativne agencije i studija, koji su svojim vizuelnim rešenjima plakata iskazivali Bitefovo traganje za izrazima koji pripadaju budućnosti pozorišne umetnosti.

Izložbu prati video prezentacija Događaj – Bitef (1967-2017) koja u formi kolažnog foto-prikaza takođe dokumetuje istoriju festivala. Osvrćući se na upečatljive i uzbudljive izvođače u proteklih 50 godina, među kojima su mnogi upravo gostujući na Bitefu stekli svetsko priznanje, foto-materijal video prezentacije izražava misiju festivala da prepozna dolazeće generacije umetnika, kritičku svest i znanje selektora festivala koji su umeli da vrednuju novine u svetu pozorišta i donosili ih u Beograd, a na taj način ih pokazivali celom svetu, jer je ceo pozorišni svet, preko svojih reprezentativnih gostiju, bio uvek prisutan na Bitefu. Ove dve vizuelne prezentacije festivala osmislio je Bitefov autorski tim koji čine Vesna Bogunović, kustoskinja, dizajnerka Jelena Stojanović i saradnik Nenad Šugić.

foto: Jovo Marjanović

Najvažniji događaj promovisanja Bitefa u Parizu biće Panel: Bitef i francusko pozorište: pola veka povezivanja kultura, najavljen za 13. septembar. Na panelu će umetnički direktor festivala Ivan Medenica voditi razgovore o značaju i vrednostima zastupljenosti francuske kulture na Bitefu sa eminentnim francuskim pozorišnim delatnicima, koji su uvek bili dragi gosti festivala. Među njima biće svetski priznat teatrolog i pozorišni kritičar, profesor Žorž Bani, dugogodišnji prijatelj festivala, koji je otvorio 28. Kongres Međunarodnog udruženja pozorišnih kritičara, održan u okviru prošlogodišnjeg, 50. jubilarnog Bitefa, na kojem je u prisustvu 150 kritičara iz 40 zemalja posvedočio kako je kao mladi kritičar upravo na Bitefu bio u prilici da otkrije velike pozorišne avanture s kraja šezdesetih godina i zaključio da bi njegove studije bile nepotpune da nije prošao kroz Bitef.

 

Zatim će na panelu biti razgovora sa zvezdom koreografije modernog plesa Karolinom Karlsonom, koja pre za sebe kaže da je "vizuelna pesnikinja", jednom od najzaslužnijih za stvaranje plesnog izraza koji se danas naziva "savremena igra". Napose, biće razgovora sa miljenikom beogradske publike, režiserom Žorisom Lakostom, kome će ovom prilikom biti uručena Specijalna nagrada Jovan Ćirilov prošlogodišnjeg 50. Bitefa za predstavu Suite N°2.

 

Kulturni centar Republike Srbije u Parizu je osnovan 1973. godine da predstavlja široj inostranoj javnosti bogatsvo i diverzitet naše kulture, kao i njenu otvorenost za plodan dijalog sa drugim nacionalnim kulturama. Od svog početka 1967. godine, u cilju predstavljanja prožimanja različitih formi scenskog izraza i izvođačkih kultura, Bitef se etablirao u porodici najznačajnijih svetskih pozorišnih festivala u velikoj meri zahvaljujući svojoj otvorenosti za dijalog sa svetom.

 

U istoriji Bitefa naročito je bio zastupljen kreativni dijalog i saradnja sa francuskim pozorištima. Na čvrste istorijske kulturne veze Bitefa sa Francuskom ukazuje i činjenica da je Mira Trailović, koja je osnovala Bitef sa Jovanom Ćirilovim, 1983. godine bila umetnička direktorka 20. Svetskog pozorišnog festivala u Nansiju (Festival mondial du théâtre de Nancy). Bitef je iz godine u godinu, tokom 50 godina svoga postojanja, bio platforma za interkulturalnu razmenu pozorišne misli, koja je jedino plodna ukoliko joj se obezbede prostori slobode. Ova prezentacija u Parizu ima za cilj da podseti međunarodnu javnost da je Bitef istrajao kao prostor umetničke slobode i da će nastaviti da pruža dobrodošlicu svim inovativnim pozorišnim umetnicima.

Obezbedite svoje ulaznice za svetski spektakl "Olimp" - predstava od 24 sata

foto: Promo

Ostalo je još malo vremena da obezbedite svoje ulaznice za svetski spektakl "Olimp" - predstava od 24 sata. Nakon Antverpena, Berlina, Jerusalima, Atine, Avinjona i Tel Aviva ekskluzivno u Beogradu publika će imati priliku da prisustvuje pozorišnom spektaklu OLIMP - U SLAVU KULTA TRAGEDIJE - PREDSTAVA OD 24 SATA, koji će 23. septembra svečano otvoriti 51. BITEF u Sava Centru u 18.00 časova.

 

Ulaznice po ceni od 4.500 dinara možete kupiti na blagajni Sava Centra, na svim ovlašćenim prodajnim mestima Eventima u Srbiji, kao i preko interneta - putem webshop-a Eventima.

 

Pri ulasku u Sava Centar, publika će menjati svoje ulaznice za narukvice sa kojima će se slobodno kretati i koristiti sadržaje koje su Bitef, njegovi sponzori i partneri obezbedili za odmor i rekreaciju gledalaca: Sleeping zonu sa krevetima, lejzi begovima, dušecima; Food zonu u bifeima i restoranu Sava Centra; Bitef biblioteku... Gledaoci će moći da uživaju u isceljujućim zvucima muzike u Sensa kutku , uz časove joge tokom jutarnjeg buđenja i dr. Ukoliko budete morali da pošaljete hitne mail-ove, moći ćete da to uradite u Biznis kutku koji je opremio TESLA, napunite telefone i "uhvatite" wifi u MTS kutku, učestvujete u fun facts kvizu koji priprema Telegroup i osvojite IT poklone.

Pored ovih sadržaja, Bitef priprema još mnoštvo iznenađenja za odmor​ i pun ugođaj gledalaca.Telegroup kvizu koji priprema fun facts, učestvujete u MTS kutku napunite telefone i "uhvatite" wifi u TESLA, koji je opremio Biznis kutku-ove, moći ćete da to uradite u mail uz časove joge tokom jutarnjeg buđenja i dr. Ukoliko budete morali da pošaljete hitne Sensa kutku... Gledaoci će moći da uživaju u isceljujućim zvucima muzike u Bitef bibliotekuu bifeima i restoranu Sava Centra; Food zonu sa krevetima, lejzi begovima, dušecima; Sleeping zonu Za ovu priliku, Bitef i njegovi sponzori i partneri obezbedili su mnogobrojne sadržaje za odmor i rekreaciju gledalaca:

Došao je mesec kada Beograd zahvaljujući Bitefu postaje svetska prestonica kulture i umetnosti. Realizacija jednog od najvećih pozorišnih evropskih festivala ne bi bio moguć bez prijatelja koji razumeju njegovu važnost i značaj. Zato sa ponosom podsećamo da IT kompanija TeleGroup drugu godinu za redom podržava BITEF. Telegroup je kompanija koja razume da umetnost oplemenjuje. Zbog toga su i ove godine odlučili da budu prijatelji Bitefa. Njihovo zalaganje i podrška kulturi dovela je do sjajnog slogana IT is Art sa kojim se apsolutno slažemo!

Na svečanom otvaranju festivala u Sava centru pripremili su za našu publiku igrice, pa se spremite za dobar fun fact kviz i obnovite znanje iz opšte i Bitef kulture, jer vas čeka super zabava i sjajni pokloni u foajeu Sava Centra tokom pozorišnog spektakla OLIMP.

Telegroup i Bitef Vas pozivaju da zajedno uživamo u ovogodišnjem programu jer IT is ART!

foto: Promo

Festival su tradicionalno podržali Sekretarijat za kulturu Grada Beograda i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije. Takođe festivalu je tradicionalno pružila podršku Ambasada SR Nemačke u Beogradu i Goethe-Institut Beograd, kao i Ambasada Švajcarske u Beogradu.

 

Bitefu se ove godine pridružuje sponzor festivala I&F McCann Grupa. Podršku festivalu pružili su prijatelji festivala, kompanija Coca Cola Hellenic Srbija, IT kompanija TeleGroup i Telekom Srbija. Ove godine značaj Bitefa su prepoznali prijatelji Bitefa MAXI Supermarketi, UniCredit Bank, TV5Monde, TESLA, DM drogerie markt Srbija, Forma Ideale i mnogi drugi.

Inicijalizacija u toku...