icon-arrowicon-closeicon-commentsicon-galleryicon-nexticon-previcon-searchicon-totopsoc-commentsoc-fbsoc-gplussoc-inssoc-mailsoc-rsssoc-twittersoc-vibersoc-wupsoc-yt

zdravlje

SMRŠAJTE UZ CIMET: 3 načina na koje možete koristiti ovaj začin kako biste izgubili težinu

Podeli:

  • 1

Svako ga ima u svojoj kuhinji, a može vam pomoći prilikom gubitka težine.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Najaromatičnija začinska biljka na planeti - cimet, svoju upotrebu je našao u svim svetskim kuhinjama kao sastavni deo slatkiša, ali se on u tradicionalnoj medicini koristi i kod osoba koje imaju probleme sa prekomernom težinom.

Uzimanjem samo pola kašičice cimeta dnevno dijabetičari mogu u znatnoj meri da smanje nivo šećera u krvi, jer njegovi sastojci kompleksa katehina i epikatehina aktiviraju insulin i sa njim zajednički deluju. Eksperimentalno je dokazano da cimet snižava i nivo masti i lošeg holesterola, ima fungicidno dejstvo, odnosno uništava gljivice i sprečava njihov rast. Cimet je odličan izvor mangana, gvožđa, kalcijuma, bakra i cinka, uglavnom nedostajućih minerala u većini namirnica. Od vitamina sadrži vitamine C, K, pirodoksin (B6) i riboflavin (B2).

 

foto: Profimedia

Jutarnji čaj će biti još ukusniji ako u njega dodate cimet, čime će ovo postati prirodni napitak za mršavljenje. Još je bolje ako u čaj dodate i med. Na jednu šolju čaja optimalno je staviti jednu kašičicu mlevenog cimeta i dve kašičice meda. Kalorije koje se nalaze u dve kašičice meda neće se “lepiti” za telo jer su cimet i med odlični saveznici u borbi protiv viška kilograma.

U popodnevnim satima cimetu i medu dodajte i đumbir. Cimet i đumbir su još jedna dobra kombinacija za mršavljenje. U dve kašičice meda umutite pola kašičice cimeta i pola kašičice đumbira. Neka ovo posluži kao čarobni premaz za tost, kada je vreme za užinu.

U večernjim satima preporučuje se da se prokuva 200 mililitara vode sa jednakim delovima meda i cimeta, po pola kašičice. Popiti pola sata pre odlaska na spavanje

 

 

Pratite Glossy na VIBERU:
http://chats.viber.com/storyserbia
Inicijalizacija u toku...