icon-arrowicon-closeicon-commentsicon-galleryicon-nexticon-previcon-searchicon-totopsoc-commentsoc-fbsoc-gplussoc-inssoc-mailsoc-rsssoc-twittersoc-vibersoc-wupsoc-yt

obrasci koje ćete dobro upamtiti

19 ZAKONA MILOSTI: Ruski psiholog otkriva jednostavna pravila - evo kako da postanete MUDRIJI!

Podeli:

Natalija Grejs je talentovani psiholog i poslovni trener u Sankt Petersburgu, a u svojoj knjizi "Zakon Milosti", formulisala je niz obrazaca koji će vam pomoći da postanete mudriji

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock


1. Zakon nuliranja

 

Mozgu treba poništenje. Ako ste se vratili kući sa posla i jedva stojite na nogama, a uradili ste 14 do dvadest osam stavki planiranih za danas. Ako sednete i nepomično zurite ispred sebe u prazninu - niste neefikasni. Mozak jednostavno ne može da izvrši sve vaše zamišljene naredbe. I on mora da odmori. Mora da uspori. U ovom momentu je potrebno nuliranje: što znači bez interneta, telefona, televizije, radija i bilo kakve priče. Mozak se u tom momentu "čisti". To jenuliranje.

 

Čak i tlo postane neplodno ako tokom sedam godina neprestano u njega sadite i očekujete prinos. Napravite pauzu - živela nula!

 

2. Zakon lažne dobrote

 

To je kada činimo dobro drugima a oni ne žele da im mi činimo dobro. Na primer, primorali ste alkoholičara da ode na lečenje. On će se prvo prilikom opiti, a vi ste samo traćili svoje vreme. Ne bacajte bisere pred svinje. Ne činite dobro onima koji to ne traže od vas. Neka svako rešava svoje probleme.

 

3. Zakon otkrivanja sitnica

 

Kako čovek reaguje ili se ponaša sa malim stvarima - takav je. Sitnice sve otkrivaju. Možda je on kralj galancije, ali ako vidite da se nije setio da sopstvenoj ženi pomogne da ponese namirnice iz prodavnice - pao je na testu galancije. Zanemarite krupne stvari, pazite dobro na sitnice.

 

4. Zakon mikroba

 

Postoje klice pojava i događaja. Iako ovi embrioni nisu živi, imaju sposobnost da se razmnožavaju. Jedan natpis na sveže ofarbanom zidu uskoro neće ostati sam - cela ograda biće prekrivena slovima. Kako se koristi zakon mikroba? Svi štetni događaji i pojave moraju se prepoznati u pupoljku. Embrion svakog zla mora biti uništen. Ako vam se neki životni fenomen ne sviđa, eliminišite njegove klice. Mnogo je lakše rastopiti grudvu nego snežnu lavinu.

 

5. Bolje malo, nego preterano

 

Ovo se odnosi bukvalno na sve. Na primer, ako govorite završite pre nego ljudi umru od dosade. Gete je rekao: "Tajna dosadnog je reći sve". Kad ti je najlepše na sastanku, a ti idi kući. I upamti: bolje malo, nego preterano.

 

6. Zakon tima

 

"Čovek i magarac su pametniji nego sam čovek." Ako radite u timu, ne budite sebični i koristite pamet i drugih ljudi. Koristiće i vama i drugima.

 

7. Zakon čarobne reči

 

Ako su vas učili da je čarobna reč "molim", pogrešno su vas naučili. Čarobna reč je "Ne". Mnogi problemi se mogu izbeći ili rešiti ako naučite da odbijate ljude. Ne provodite vreme u prazoj komunikaciji "iz uljudnosti". Nemojte pozajmljivati novac kada to ne želite. Posle nema sekiranja oko toga da li će vam se taj novac ikad vratiti.

 

Otkriću vam jednu tajnu: kada naučite kako da odbijete druge ljude, oni će vas više ceniti! Setite se samo da se svima ne može ugoditi i odmah kažite "ne". Život će vam postati lakši!

 

8. Zakon laži idealnih uslova

 

Nikad neće biti idealnih uslova. Glupo je, naravno, negirati povoljna dešavanja koja iskrsnu ponekad. Još ređe, situacije gde ćete prepoznati povoljne okolnosti i mudro ih iskoristiti. Upamtite: idealno ne postoji!

 

9. Zakon ponude

 

Ili izbirač naiđe na otirač. Evo primera:

 

"Jedan čovek, nazovimo ga Marko, je želeo da proda stari motor kako bi dodao još para i kupio novi. Dao je oglas u novinama i javio mu se samo jedan kupac.

 

Marko se sastao sa tim kupcem i ponudi mu veoma skromnu cenu oko 300 evra. Čovek je hteo da spusti cenu i rekao je Marku da je taj motor dobar samo za rezervne delove, te da će mu dati 100 evra za njega. Marko je rekao da neće da čuje za tako nešto. Čovek mu je ostavio broj telefona da ga pozove ako se predomisli.

 

Prošle su nedelje i taj čovek je opet pozvao Marka rekavši mu da je sada spreman da mu da 300 evra za motor, ali Marko se zainatio i nije hteo da mu proda motor.

 

Prošla je još jedna nedelja i jedno jutro je Marko shvatio da mu je neko ukrao motor. Ostao je i bez para i bez motora. Poenta je da ne treba mnogo oklevati i da ponudu treba prihvatiti što pre.

 

10. Jednom uspostavljen zakon je zakon!

 

Ono što provereno funkcioniše ne menjajte!

 

Nastavak na sledećoj strani...

Pratite Glossy na VIBERU:
http://chats.viber.com/storyserbia
Inicijalizacija u toku...